Anak-anak Ku


Tergerak pulak nak publish foto anak2 kat weblog ni. Pertama sebab nak amek hati mak dia, nak menunjukkan saya tak sembunyikan status sebagai “bapak orang” sekaligus “laki orang”. Keduanya pula sebab memang saja2 nak publishkan foto bebudak tu. Sejuk hati sikit tengok gambor bebudak innocent tu. Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Famili. 1 Comment »

So long not talking and writing in English


So long not talking and writing in English. My English become “broken” and worst. From now on, I want to keep talking, reading and writing in English. Therefore, my English will be improving. To be fluent is not the matter, the most important is self confident.

What will I do today? Not so many job-to-do today. However, in the afternoon I should go to PERKESO to submit the report of accident one of production worker. Riding motorbike in the unconscious weather is unpleasant. I have no choice since it is a fastest and effective transport to get me there.

I hope everything will OK today because I’m so tired, sleepy and boring!

Soal Jawab Berkaitan Susu Segar


APAKAH DIA SUSU SEGAR?
“Susu segar” adalah sekresi susu biasa yang bersih daripada lembu yang diberi makan dan dipelihara dengan sempuma. Ini tidak termasuk susu yang diperolehi dalam masa empat hari sebaik saja selepas kelahiran anak.

DI MANA SUSU TERJADI?
Susu dihasilkan oleh sel-sel yang terdapat pada dinding-dinding alveoli di dalam pundi susu. Jumlah alveoli di dalain pundi susu bertambah semasa lembu bunting dan terus bertambah sehingga maksima pada kemuncak pengeluaran susu dan kemudiannya berkurangan sehingga habis laktasi.

Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Info. Leave a Comment »

Add-Ins Ayat Al-Qur’an untuk MsWord


Ni saya try software baru untuk copy ayat Qur’an kat MsWord. Bagus jugak software ni sebab ada terjemahan sekali. Namun begitu kena hati2 menggunakannya sebab boleh buat komputer jadi hang kalau terus masukkan ayat tu banyak2. Slow-slow la. Jangan gopoh-gopoh. Dan lepas insert ayat Qur’an tu, kenalah semak balik. Manalah tau program dia ada salah. Kang dosa pulak sebab menyebarkan ayat Qur’an tak betul. Ni saya bagi demo try test kat korang. Siap ada tafsir lagi. Tapi ada kelemahan juga benda ni. Saya cuba publish kat blog ni ayat2 al-Qur’an dia tapi susunan jadi berteraburlah. Kalau di MsWord dia OK jer. Mungkin tak sesuai ngan wordpress kot. Tapi no problem, no hal punya lah. Kalau nak publish kat weblog, kita boleh jadikan dia file JPEG. Jadi macam gambarlah. Caranya ialah kita gunakan kemudahan CLICK di MsOneNote. Best wooo! Cuba try test, mesti boleh! Baca baki entri ini »

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 58 other followers