Islam: Bahaya Takrifan Kejayaan Yang Sesat


Bayan / kuliah subuh pagi tadi memang sangat menarik, ringkas, padat dan memberi kesan. Penceramah menceritakan tentang banyak perkara-perkara asas kehidupan sebagai muslim. Tapi atas kelemahan diri ini, tak dapatlah nak mengingat kesemuanya. Antara kupasan menarik ialah tentang perkara ini;

“Allah telah meletakkan kejayaan manusia itu adalah di dalam agama (Islam). Tiada kejayaan selain dari itu.” Baca baki entri ini »

Tom Yam Asli (So Simple)


tomyam-gambar-hiasan-ambil-di-fotopages.jpg

Bahan A
1.5 ~2.5 liter air
3 batang serai, ketuk pakai hammer
5 cm halia, bantai pakai lesung
2 cm lengkuas, ketuk pakai tukul
5 batang cili padi, ketuk pakai batu
3 siung bawang putih, memarkan
10 sudu besar sos ikan (aku pakai cap saiton)
5 helai daun limau purut, siat-siatkan
Garam secukup rasa

Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Resepi. Label: , , , , , , . 6 Komen »

Jadi Imam Majlis “Bidan Terjun” di Majlis Kenduri Yasin & Tahlil Arwah


Semalam aku ke masjid untuk solat Maghrib dan Isyak. Aku memang biasanya tak balik ke rumah lepas Maghrib. Kebetulan malam tadi ada kuliah, jadi aku seperti biasa lepak dengan Pak Ali di tepi astaka nun jauh dekat pagar masjid “mengasapkan diri” sambil dengar kuliah Feqah bab najis sebagai ubat dari Ustaz Adam.

masjid-gambar-hiasan.jpg

Lepas solat Maghrib, Imam Zainol ada membuat pengumuman. Ada kenduri yasin dan tahlil arwah di lima buah rumah. Maklumlah, Taman Kota Masai ni besar. Macam biasa, imam dengan bilal akan membahagi-bahagikan tugas. Aku dan Pak Ali dah tahu dulu tentang kenduri yang diadakan berdekatan dengan rumah kami. Sebab semalam tuan rumah telah datang sendiri menjemput kami.

Baca baki entri ini »

Ulat-ulat Bersepah di Mana-mana


Ini bukan nak cerita pasal ulat gonggok, ulat bulu, ulat dalam batu atau ulat dalam perut. Ni nak cerita pasal “ulat” yang berurusan dengan orang ramai bagi mendapatkan Ringgit Malaysia.

Ulat - Sekadar gambar hiasan

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, di Wisma Persekutuan, Johor Bahru, saya perhatikan bilangan “ulat” yang menjadi penulis/pengisi borang semakin bertambah. Jika 5~6 tahun lepas mereka cuma berani beraksi di luar pagar kini semakin advance dan berani menawarkan perkhidmatan di dalam bangunan, dekat dengan kaunter mengambil borang. Biasanya yang menjadi mangsa ialah orang yang kelihatan kebingungan dan terpinga-pinga.

Baca baki entri ini »

Video Lucu Yang Terlampau


Beberapa hari yang lalu ketika saya surfing di YouTube, saya tengok satu video lucah lucu yang terlampau. Nak tergolek-golek gelak dibuatnya.

Cubalah tengok music video ni, pasti tak nyesal. Baca baki entri ini »

Bisnes: Peningkatan Jualan Yang Merosakkan


Kebanyakan para peniaga beranggapan dengan meningkatkan jualan akan meningkatkan keuntungan. Secara amnya betullah tu. Tapi secara terperinci kebanyakannya inilah yang menjadi punca terlungkupnya syarikat-syarikat bumiputera dewasa ini. Disebabkan bos-bos bumiputera kebanyakannya mempunyai pengalaman dalam jangkamasa yang panjang, ini membuatkan mereka kurang menghargai ilmu yang didapatkan dari pembelajaran formal. Mereka lebih menghormati “ilmu yang panjang”, bukan “ilmu yang tinggi”. Tak apalah, biarlah si Luncai terjun dengan labu-labunya.

Baca baki entri ini »

Daging Rebus Yang Lazat


Merebus daging senang jer. Just masukkan air ke dalam periuk, then masukkan daging dan masaklah sampai lembut. Mudahkan? Ha aaa… ya lah tu.

Saya tak berapa suka pakai daging bahagian Batang Pinang walaupun ia cepat empuk dan lembut. Sebabnya ialah rasanya yang kureng dan hambar. Saya lebih suka pakai frozen meat. Selain dari harganya yang lebih murah berbanding daging Batang Pinang kira 50% less, rasa dan tekstur dagingnya lebih menyerlah. Baca baki entri ini »

Resepi Terbaik Cendawan Goreng Yang Sodapppp!


Ketika bulan Syawal yang lalu, ramai saudara-mara dan sahabat-handai yang berkunjung ke rumah saya untuk berhari raya. Walau saya tak pernah buat “rumah terbuka” tapi ramai juga yang berkunjung. Mereka datang secara berkumpulan. Memang sebaiknya begitu agar senang nak handle dan tak payah saya serve diorang berulang kali. Maklumlah, melayan tetamu ni bukannya tak penat.

Menu saya simple jer; SOTO DAGING dan CENDAWAN GORENG! Sedapkan?!

Baca baki entri ini »

Harga Barang Naik! Ramai Orang Jadi Susah!


Harga barang keperluan meningkat mendadak sejak sebelum Ramadhan lalu. Sekarang bertambah rancak lagi sejak kenaikan harga tepung bulan lalu. Jangan harap dapat beli sekeping karipap dengan harga 20 sen. Kat JB ni, harga karipap rata-rata paling rendah ialah 40 sen. Walaupun masih lagi ada yang menjual sekeping 30 sen, tapi saiznya dah dikecilkan.

Baca baki entri ini »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 57 other followers