Broery Marantika VS Sharifah Aini (Hapuslah Air Matamu)


broery78.jpg sharifahaini03.jpg

Lagu Hapuslah Air Mata Mu yang popular pada pertengahan 1970an itu sebenarnya mempunyai 2 versi, pertama nyanyian Biduanita Negara Datuk Sharifah Aini dan kedua adalah nyanyian penyanyi tersohor asal Ambon, Indonesia mendiang Broery Marantika @ Pesolima. Lagu tersebut begitu hits hingga dijadikan judul filem Hapuslah Air Matamu yang mengetengahkan Sharifah Aini dan Latif Ibrahim sebagai pelakon utamanya manakala mendiang Broery menjadi pelakon pembantu. Filem terbitan Sabah Film Production itu diarahkan oleh M Amin dan telah ditayangkan pada 1976. Sharifah Aini telah memenangi Anugerah Aktres Terbaik menerusi filem ini di Festival Filem Asia Pasifik 1977.

Pada saya kedua-dua versi lagu tersebut adalah menarik, menghiburkan dan sangat enak didengar. Begitu mengasyikkan dan membelai jiwa. Namun saya lebih tertarik kepada kemerduan dan lenggok alunan suara Sharifah Aini. Ianya sangat istimewa dan tiada penyanyi wanita lain yang dapat membawakan lagu ini sebaiknya! Baca baki entri ini »

Dengar & Download Mp3 Al-Qur’an (Percuma/Free)


al-quran.jpg

Bawak-bawaklah bertaubat, jangan nak asyik “tau buat” jer! Barangsiapa yang ingin berusaha mentaubatkan dirinya, maka eloklah berbuat ibadah terutamanya yang wajib, diikuti yang sunat serta tinggalkan segala laranganNya. Barulah rahmat Allah datang menjenguk dan cahaya hidayah masuk dalam hati. Betul tak?

Untuk menuju ke arah menjadi insan yang baik, lebih tepatnya muslim yang beriman dan beramal soleh, maka dengan ini saya sediakan file mp3 ayat-ayat al-Qur’an lengkap 30 juzuk iaitu 114 surah semuanya. Anda boleh gunakannya untuk belajar, memperbaiki bacaan, menghafalnya atau sebagainya. Mudah-mudahan ianya membantu. Semoga saya dan tuan/puan/saudara/saudari akan beroleh manfaat di dunia dan juga di akhirat. Amiiin! Insya’allah. Baca baki entri ini »

Jawapan Terhadap Tag Dari Ixora


gambo lame - dusuntua.jpg

Saya telah ditag oleh Ixora – Fly Over Me. Dia siap beri rules lagi. Ni dia rules tag tu;

The Rules:

  1. Link to your tagger and post these rules. (OK. Saya boleh buat.)
  2. List 8 random facts about yourself. (OK. Saya boleh jawab.)
  3. Tag 8 people at the end of this post and list their names. (Maaf, tak boleh buat sebab kenalan sesama blogger saya sangat terhad… saya kan masih baru jer dalam hal ehwal blogging ni. Yang saya biasa tu Ixora la sebab dia rajin beri komen dan singgah blog saya.)
  4. Let them know that they have been tagged by leaving a comment on their blogs. (Sori naik lori lah ya, dah yang atas tak boleh nak buat, yang ini kira mustahil laaa…)

JAWAPAN SAYA Baca baki entri ini »

Jamal Abdillah, Raja Pop Malaysia


jamalrajapop.jpg

Sudah lebih 20 tahun (sejak 1979) Jamal Abdillah memperhambakan diri dalam bidang seni. Biarpun jejak beliau ada meninggalkan kontroversi, namun nama beliau tetap utuh sebagai penyanyi lelaki terbaik dan terunggul yang pernah lahir di persada seni negara. Kelunakan “vokal emas” beliau yang mampu mengalunkan pelbagai genre lagu baik balada, pop mahupun tradisional meletakkan nama beliau abadi dalam sejarah seni dan budaya tanahair buat selama-selamanya. Baca baki entri ini »

Irama 60an: Sandra Reemer (Kopi Susu & Nona Zaman Sekarang)


kopisusuepcover.jpg

Tahukah anda siapa penyanyi lagu Kopi Susu dan Nona Zaman Sekarang yang popular dalam dekad awal 1960an? Penyanyi tersebut adalah Sandra Reemer, seorang Belanda kelahiran Bandung, Indonesia. Nama sebenar beliau ialah Barbara Alexandra Reemer. Semasa beliau menyanyikan lagu-lagu tersebut, beliau masih lagi kanak-kanak atau awal usia remaja lagi. Lagu Kopi Susu, Nona Zaman Sekarang serta Al Di La pernah top di Indonesia, Singapura dan Malaysia pada ketika itu. Baca baki entri ini »

Irama 60an: Elly Kasim (Ayam Den Lapeh)


elly-kasim.jpg

Pada akhir dekad 60an, selain dari lagu-lagu popular berbahasa Bawean seperti La Obe dan Ngalompak Ago Go, ada juga lagu berbahasa Minang yang sangat popular hingga ke hari ini, iaitu lagu Ayam Den Lapeh, nyanyian Elly Kasim. Beliau memang berasal dari Padang, Sumatera, Indonesia. Lagu Ayam Den Lapeh ini sangat popular dan telah dinyanyikan semula oleh ramai penyanyi, antaranya ialah Sakura Teng dan Anita Sarawak.

Berikut adalah senarai mp3 Elly Kasim versi rakaman asal yang saya miliki. Sila klik untuk dengar atau download. Baca baki entri ini »

Irama 60an: M Fadzil & Les Coasters


mfadzillescoasters.jpg

Berikut adalah senarai mp3 M Fadzil & Les Coasters yang saya miliki. Sila klik untuk dengar atau download. Baca baki entri ini »

Sheila Majid, Ratu Jazz Malaysia


sheila-majid-cover-lagenda.jpg

Artikel ini ditulis sebagai hadiah kepada isteri saya yang merupakan seorang peminat Sheila Majid. Semoga isteri saya berpuas hati dan gembira dengan “hadiah” ini walaupun kebanyakannya saya “cilok” dari beberapa sumber. Habis nak buat camana, saya bukannya tahu sangat pasal Sheila ni. Saya kan “peminat setia” Pop Yeh Yeh, bukannya Jazz atau R&B. Namun begitu saya suka juga lagu-lagu Sheila. Sheila Majid memang ada kelas. Beliau penyanyi yang hebat dan disegani. Sesekali “layan” lagu-lagu nyanyiannya, syok wooo…

Shaheila Abdul Majid atau juga dikenali sebagai “Sheila Majid”, merupakan salah seorang penyanyi popular di Malaysia, malah di Asia. Dilahirkan pada 3 Januari 1965. Baca baki entri ini »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 57 other followers