Irama 60an: Sandra Reemer (Kopi Susu & Nona Zaman Sekarang)


kopisusuepcover.jpg

Tahukah anda siapa penyanyi lagu Kopi Susu dan Nona Zaman Sekarang yang popular dalam dekad awal 1960an? Penyanyi tersebut adalah Sandra Reemer, seorang Belanda kelahiran Bandung, Indonesia. Nama sebenar beliau ialah Barbara Alexandra Reemer. Semasa beliau menyanyikan lagu-lagu tersebut, beliau masih lagi kanak-kanak atau awal usia remaja lagi. Lagu Kopi Susu, Nona Zaman Sekarang serta Al Di La pernah top di Indonesia, Singapura dan Malaysia pada ketika itu.

Sandra bagaimana pun telah kembali ke Belanda mengikut orangtuanya. Beliau telah meneruskan kariernya sebagai artis di Belanda dan terus cemerlang hingga dianugerahkan pingat Order of Knighthood in the Order of Oranje Nassau pada 28 April 2006 oleh kerajaan Belanda kerana prestasinya sebagai seorang artis, duta bagi Yayasan Liliane dan kerja-kerja khidmat masyarakat yang telah dilakukannya.

Video ini bukanlah klip video muzik asli tetapi adalah kiriman seorang peminat Sandra Reemer dengan berlatarbelakangkan foto-foto nostalgia Sandra Reemer.

Berikut adalah senarai mp3 Sandra Reemer versi rakaman asal yang saya miliki. Sila klik untuk dengar atau download.

  1. Kopi Susu
  2. Nona Zaman Sekarang
  3. Al Di La
  4. Singapura

Nota: Sumber didapatkan dari YouTube dan Laman Web Rasmi Sandra Reemer.

Lagu-lagu mp3 yang didownload hendaklah untuk tujuan penilaian sendiri sahaja, bukan untuk kegunaan awam/umum dan bukan untuk dikomersilkan. Sila beli album original artis berkenaan bagi menyokong beliau dan industri hiburan tanahair. Beli yang asli dan hapuskan cetak rompak!

KEMASKINI / UPDATE – 31/05/2008 6.45pm Malaysia

Atas permintaan, maka saya pun mengemaskinikan artikel ini dengan memuatkan lirik lagu yang diminta.

KOPI SUSU

kopi susu gula pasir, kopi susu gula di panci }x2
jikalau nona cintalah sungguh sayang }x2
aduh jiwa sayang }2x
jiwa manis terbayang-bayang

kopi susu gula pasir, kopi susu gula di panci }x2
suruh menyuruh tentu saya mahu sayang }x2
aduh jiwa sayang }x2
jiwa manis terbayang-bayang

ulang semula / repeat all

NONA JAMAN SEKARANG

nona-nona jaman sekarang
tak boleh ditegur, tak boleh dilarang
bajunya pendek, bertambahlah jarang
itu menjadi hati gembira

nona jangan bikin keliru
tidaklah kenal cina melayu
pipinya merah pula disapu
sekarang sudah jadi tak tentu

nona-nona jaman sekarang
tak boleh ditegur, tak boleh dilarang
bajunya pendek, bertambahlah jarang
itu menjadi hati gembira

dalam dunia banyak musuhan
yang non dibuat perkara yang sopan
dalam dunia banyak penggoda
banyak yang jadi rusak binasa

About these ads

15 Respons to “Irama 60an: Sandra Reemer (Kopi Susu & Nona Zaman Sekarang)”

  1. AbangJebat Says:

    LETS SHARE WITH MINE ABOUT HER….http://abangjebat.multiply.com/photos/album/5

  2. Debbie Lewerissa Says:

    Hello, I found this link from the YouTube clip of Sandra Reemer and I was thrilled to hear the songs Kopi Susu and Nona Zaman Sekarang! I was born in Papua New Guinea and raised in Australia however both parents are Indonesian. Mum and Dad used to play these songs when I was growing up and it’s been about 40 years since I’d heard them. I cannot describe the wonderful feelings/memories and joy this evoked in me. I am so far removed from my heritage and unfortunately do not speak Indonesian. Are you able to send me the lyrics to these songs? Thanks again.

    Nasron answer; I will publish the lyric here soon.

    p/s: aku bukan pandai sangat speaking london nih. nak tulis lebih2 takut salah pulak.

  3. Debbie Lewerissa Says:

    Thanks so much!

    Nasron answer; I already update this article with the lyrics of those songs. Please enjoy yourself. :)

  4. Debbie Lewerissa Says:

    OOOOHHH! You’re beautiful! Thank you so SOOOO MUCH! X

  5. kathryn kollbrunner Says:

    This is a message for Debbie Lewerissa who posted mail on this site on the 4th June. Deb, it’s Kath. I’m divorcing Angelo. I’ve got a baby boy called John and so much has happened since we last saw each other. I’m so very sorry that our friendship ended, but I was in a very abusive relationship and didn’t know who I was. Please forgive me. I have contacted Ian and asked him to pass on to you my details, and should you choose to contact me I would be extremely humbled.
    Your long lost friend,
    Kath

  6. Jiwa Musik Says:

    Halo Bang Nasron, terimakasih ya kunjungannya ke blog ku yang isinya hanyalah klip video dan lirik saja, ndak seperti disini complete with story, etc.
    Pilihan isi blog sih ada sedikit kesamaan, namun blog ini much more best lah!

    btw download lagu2 mp3 di Malaysia, halal n legal ya?

    Salam dari Jakarta
    ~JM

  7. Nasron al-Jauhari Says:

    @ Jiwa Musik

    Wah! Saya sangat berbesar hati soedara soedi berkoenjoeng ke blog saya ini.

    Blog soedara sih soenggoeh bagoes! Pertamax! Banyak sekali lagoe2 jadoel kesoekaan saya. Pasti saya ke sana lagi, mao donlot sih soeal-nya.

    Donlot lagoe2 mp3 di Malaysia, halal & legal? Mmm… mao bilang gimana ya? Harap makloem aja yach… hehehe.

    Salam hangat dari Malaya, dari negeri Ujoeng Tanah (Johor).

  8. Obi Wan Kentucky Says:

    Salam Bang Nasron…

    Saya dok lama mencarik lagu Nona Zaman Sekarang, tapi arrangement orang putih rasa saya, selalu dok berkumandang kat tv suatu masa dulu. Qualiti dia memang ala Ron Goodwin Orchestra (sini saya berikan link untuk rujukan)

    http://www.imeem.com/people/vYClX0/music/nTCpH8-g/ron_goodwin_barefoot_girl/

    Agak2 Bang Nasron tau tak jawapan pada kemuskilan saya?

  9. Nasron al-Jauhari Says:

    @ Obi Wan Kentucky

    assalamoealaekoem enche’. semoega enche’ sehat joea ada-nya. Lagoe Nona Zaman Sekarang yang enche’ maksoedkan itoe taelah poen saya ber-joempa. Lagoe instrumental yang di-bawakan olih Orkes Ger van Leeuwen. Saya harap-kan agar enche’ dapat mendengar-kan-nya di-pautan ini, http://www.geocities.com/hhassny75/nona.ram

    samoega terhiboer hendak-nya.
    sampaei joempa lagie!

  10. sweetmemories Says:

    tolong… saya teringin nk dengar lagu nona-nona zaman sekarang sambil menhafal lirik

  11. sweetmemories Says:

    ha…lupa plak tlg crikn gambar sandra reemer yg terbaru leh x?

  12. pak long Says:

    sweetmemories,

    apa yang awak nak ada disediakan pada link di atas. sila baca dengan teliti.

    sampai berjumpa lagi.

  13. lya Says:

    SUKA DGR LAGU NONA JAMAN SKRG TUH

  14. Kash Says:

    Satu lagi tertinggal : Stambul Bunga Mawar

  15. Sandra Reemer – Kopi Susu Ringtone | Kampungscout Says:

    [...] Tentang Sandra Reemer bisa dibaca sendiri di Wikipedia Indonesia of Sandra Reemer dan blog’nya Nasron. Coba dengerin dan download [...]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 58 other followers

%d bloggers like this: