Tombo Ati (Ubat Hati) Berasal Dari Wali Songo


Salah seorang Wali Sembilan (Wali Songo) di Tanah Jawa yang bernama Sunan Bonang telah menciptakan syair atau tembang yang diberi judul “Tombo Ati” atau dalam bahasa Melayunya bermaksud “Ubat Hati”. Sunan Bonang atau nama sebenarnya Makhdum Ibrahim juga merupakan anak dari Sunan Ampel yang nama sebenarnya ialah Raden Rahmat. Sunan Ampel sendiri adalah anak dari Sunan Gresik (Maulana Malik Ibrahim) yang merupakan Wali Songo yang pertama.

Gelaran Sunan Bonang diperoleh dari nama Desa Bonang dekat Jepara, Jawa Tengah tempatnya berdakwah. Sepertimana Wali Songo yang lain, beliau menggunakan adat kesenian sesuatu daerah untuk berdakwah kepada penduduk setempat. Beliau memberikan alternatif kepada kesenian dan hiburan yang berunsur Hindu kepada yang bernuansa Islam. Salah satu karyanya yang terkenal ialah syair Tombo Ati yang telah digarap semula oleh Emha Ainun Najib dan Opick untuk menjadi sebuah nasyid yang mendamaikan dan penuh unsur nasihat.

TOMBO ATI

Tombo Ati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

Obat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Qur’an dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perpanjanglah

Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga Gusti Allah mencukupi

Nyanyian: Opick
Album: Istighfar
Tahun: 2005

Download Mp3: Opick – Tombo Ati

PERINGATAN PENTING
Lagu-lagu mp3 yang dimuat turun/download hendaklah untuk tujuan penilaian sendiri sahaja, bukan untuk kegunaan awam/umum dan bukan untuk dikomersilkan. Sila beli album asli/original artis berkenaan bagi menyokong artis tersebut dan industri hiburan tanahair. Beli yang asli dan hapuskan cetak rompak. Cetak rompak adalah satu jenayah!

About these ads

15 Respons to “Tombo Ati (Ubat Hati) Berasal Dari Wali Songo”

  1. !x0r@ Says:

    *off topic*

    selamat hari raya haji in advance utk pakcik sekeluarga. jumpa lagi tahun depan. hehe.

    p/s-saya dah fedup nk update blog lagu saya.akaun fileden saya dua kali kena terminate. T_T

  2. Nasron al-Jauhari Says:

    @ ixora

    tukar ke savefile.com la macam pakcik. sekarang semuanya lancar, dah tak “buasir” lagi. hehehe.

  3. demang Says:

    macam nama laksamana sunan dalam novel ramlee awang mursyid lak! heheh..

  4. Nasron al-Jauhari Says:

    @ demang

    laksamana sunan tu kawan tak kenal, tapi kalau laksamana doremi, memang kenal sangat la. :D

  5. honeykasz Says:

    a’ah…macam laksamana sunan atau saifuddin dalam novel trilogi bagaikan puteri, cinta sang ratu ngan hijab sang pencinta…huhuhu

  6. dmonster Says:

    aduhaii…eden x roti apo yg syair ni cerito…
    nk tnyo ni…dulu maid aku slalu sebut “Gusti Allah” apa makno tu?

  7. ahmad joee Says:

    Bagai mana hendak convert lagu2 dari real player atau window media player kepada VCD,DVD atau SVCD
    Apa ke software yg di guna kan

    Terima Kasih

  8. jebat Says:

    ermm haaiii all

  9. mat komando Says:

    bggus !!!!

  10. SENIMANklasik Says:

    Salam…Terima kasih En.Nasron kerana Tombo Ati…mana dapat tuu…

  11. Ruswanto Says:

    Obat hati ada 5 perkara.obat tersebut sangat mujarat cobalah anda buktikan.

  12. Kustiono kastaji Says:

    Syair yg sangat terkenal dikalangan umat islam di jawa

  13. Heri Agus Priambodo Says:

    Maka yang hatinya sakit karena luka amalkan nasehat dari Wali ini.

  14. Joko Cahyono Says:

    Encik NASRON
    Ass. Wr. Wb
    Thank you a lots
    untuk sahabat sahabat di Malaysia
    SELAMAT HARI RAYA
    IDHUL FITRI 1 SYAWAL 1434 H
    Salam takmit dari Jogya

  15. Hamba Says:

    Baguz,,mendamaikan hati


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 57 other followers

%d bloggers like this: