Software Percuma Convert DVD, VCD, SVCD, WMA, WMV, ASF, RM, RA & RMVB ke MP3


Beberapa hari lepas saya telah mencari satu software untuk convert vcd karaoke lagu Ahmad Jais dan lagu berbahasa Mandarin penyanyi Xie Lei (akhir tahun 70an / awal 80an) ke mp3. Sebabnya ialah saya nak masukkan lagu tu ke USB Stick untuk dimainkan menggunakan FM Modulator di kereta. Maklumlah, tak mampu nak beli CD Player kat kereta. Jadi, alternatif yang paling murah ialah dengan menggunakan FM Modulator. Non-stop 1,000 lagu, ahaks!

Nak dipendekkan cerita, oleh kerana saya dapat “benda” tu free, jadi saya nak berkongsi-kongsilah dengan para pengunjung blog saya yang tercinta ini. Saya dah uji-cuba-try-test, memang best! Simple, senang dan cepat. Budak sekolah pun tahu guna dan yang penting sekali ia tidak membuatkan komputer anda hang, crash atau jam. Kalau bermasalah juga, silalah beli komputer baru, macam saya ni. Hahaha… saja nak eksen! Baca baki entri ini »

Perogol Kebanyakannya Terdiri Daripada…


pdrm-gambarhiasan.jpg

Wahai kaum wanita, berhati-hatilah. Wahai ibubapa yang mempunyai anak perempuan, berhati-hatilah. Ketahuilah bahawa pencegahan itu adalah solusi yang paling tepat dalam menangani masalah ini.

Tahukah anda ramai perogol terdiri daripada; Baca baki entri ini »

Minuman Tenaga Memberi Risiko Penyakit


Jangan sering meminum minuman tenaga / “energy drinks” (contoh; Redbull, Livita dsb). Sekali-sekala bolehlah. Jika tidak, bukan badan semakin sihat tetapi banyak penyakit yang datang. Takkan nak tunggu penyakit bersarang dalam badan baru nak sedar.

Selain dari keupayaan menambahkan tenaga, meminum minuman tenaga akan memberikan kemungkinan untuk meningkatkan kadar tekanan darah, kata penyelidik di American Heart Association’s Scientific Sessions 2007. Baca baki entri ini »

Cara Download dan Convert File dari YouTube Dengan Mudah


youtube-logo.jpg zamzar-logo.jpg

Ramai orang suka lihat klip video atau klip muzik video di YouTube. Tapi ramai yang tak tahu dan tertanya-tanya bagaimana nak mendownload / muat turun video tersebut. Jika dah di download tapi format file tersebut tidak dapat dimainkan di komputer, tentu kecewa bukan?

Sebab itulah saya nak berkongsi maklumat tentang cara yang paling mudah untuk download dan convert file dari YouTube supaya dapat dimainkan di komputer atau mp3 atau mp4 Player seperti iPod dsb. Cara yang saya berikan tidak memerlukan anda install apa-apa program, applikasi atau software di komputer anda. Baca baki entri ini »

Video Lawak Arab Yang Terlampau


Tok-tok Arab ni memang melampau. Ganas sangat! Kalau nak buat lawak pun janganlah sampai macam tu sekali. Macam nak membunuh jer!

Harap agar anda tidak meniru gaya lawak tok Arab tersebut. Jadikan ia sebagai sempadan!

Tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak! Baca baki entri ini »

Video Lucu Yang Terlampau


Beberapa hari yang lalu ketika saya surfing di YouTube, saya tengok satu video lucah lucu yang terlampau. Nak tergolek-golek gelak dibuatnya.

Cubalah tengok music video ni, pasti tak nyesal. Baca baki entri ini »

Anak Derhaka Jadi Ikan Pari?


Ni la kalau orang salah guna teknologi untuk menipu atau mempermainkan orang lain. Kecoh betul! Saya pun nyaris nak percaya bila member tunjuk video klip kat henpon dia pasal kisah seorang anak perempuan yang derhaka kepada ibu dia bertukar jadi ikan pari. Siap ada background suara orang mengaji al-Qur’an lagi. Katanya itu berlaku kat Jakarta, Indonesia. It looks like real mannnn! Dan ada juga ustaz2 yang amek kesempatan gunakan isu nih. Buat budak2 jadi insaf dan tak lawan mak bapak.

Baca baki entri ini »

Suara Dari Neraka… HOAX!!!


paperfrontpagesoundfromhell.jpg

Tadi isyak aku pergi sembahyang kat masjid. Sementara tunggu azan dilaungkan, aku dok melepak ngan Pak Ali kat port biasa kat hujung kawasan parking, dekat bawah panggung/astaka. Tup-tup Pak Ali bukak cerita. Dia kata anak dia ada beri dia dengar rakaman suara dari dalam neraka. Suara dari dalam neraka perut bumi. Katanya saintis Russia yang rakam masa diorang tengah buat penggerudian ke dalam perut bumi di Siberia. Dalam kedalaman tertentu diorang masukkan microphone dan terdengarlah bunyi bising. Setelah diteliti, ternyata itu suara-suara orang menjerit melolong macam kena siksa yang amat dahsyat. Suara-suara tu banyak dan menggambarkan jumlah mereka tu banyak. Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Info. 4 Komen »

Belajar YouTube


Dah beberapa hari saya belajar upload dan download dari YouTube. Bagus jugak YouTube ni sebab menyediakan banyak video2 yang best dan dah susah nak cari di pasaran. The problem is only how to download and convert it to suitable file that we can play on our computer or handphone, like wav, mp3, mwv, mpeg etc.

Saya pun carilah kat google software yang sesuai. Lastly terjumpalah. Bagus jugak software tu. No need to download and install. Just using web based platform. And then, send kat email.

Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Info. Leave a Comment »

Soal Jawab Berkaitan Susu Segar


APAKAH DIA SUSU SEGAR?
“Susu segar” adalah sekresi susu biasa yang bersih daripada lembu yang diberi makan dan dipelihara dengan sempuma. Ini tidak termasuk susu yang diperolehi dalam masa empat hari sebaik saja selepas kelahiran anak.

DI MANA SUSU TERJADI?
Susu dihasilkan oleh sel-sel yang terdapat pada dinding-dinding alveoli di dalam pundi susu. Jumlah alveoli di dalain pundi susu bertambah semasa lembu bunting dan terus bertambah sehingga maksima pada kemuncak pengeluaran susu dan kemudiannya berkurangan sehingga habis laktasi.

Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Info. Leave a Comment »

Add-Ins Ayat Al-Qur’an untuk MsWord


Ni saya try software baru untuk copy ayat Qur’an kat MsWord. Bagus jugak software ni sebab ada terjemahan sekali. Namun begitu kena hati2 menggunakannya sebab boleh buat komputer jadi hang kalau terus masukkan ayat tu banyak2. Slow-slow la. Jangan gopoh-gopoh. Dan lepas insert ayat Qur’an tu, kenalah semak balik. Manalah tau program dia ada salah. Kang dosa pulak sebab menyebarkan ayat Qur’an tak betul. Ni saya bagi demo try test kat korang. Siap ada tafsir lagi. Tapi ada kelemahan juga benda ni. Saya cuba publish kat blog ni ayat2 al-Qur’an dia tapi susunan jadi berteraburlah. Kalau di MsWord dia OK jer. Mungkin tak sesuai ngan wordpress kot. Tapi no problem, no hal punya lah. Kalau nak publish kat weblog, kita boleh jadikan dia file JPEG. Jadi macam gambarlah. Caranya ialah kita gunakan kemudahan CLICK di MsOneNote. Best wooo! Cuba try test, mesti boleh! Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Info. Label: , , , , , , , , . 2 Komen »
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 57 other followers