Irama 80an: Sohaimi Mior Hassan (Epilog Cinta Dari Bromley)


Lagu-lagu Sohaimi kebanyakannya dicipta sendiri. Selain dari mempunyai suara jantan hingga digelar “Broery Marantika Malaysia”, dia juga mempunyai kebolehan mencipta lagu yang hebat dan lirik yang puitis. Lagu Epilog Cinta Dari Bromley katanya merupakan sebuah lagu yang berdasarkan pengalaman peribadi seorang kawannya ketika menuntut di United Kingdom. Memang benar, nama jalan Bromley itu benar-benar wujud di sana! Sohaimi memang seorang yang berpelajaran tinggi. Beliau pernah belajar di United Kingdom dan juga Jerman dalam bidang kejuruteraan. Baca baki entri ini »

Irama 60an: Kassim Selamat & The Swallows


the-swallows-1967.jpg

Apakah lagu berbahasa Bawean yang paling terkenal sekali? Tentu saja lagu La Aube / La O Be yang dinyanyikan oleh Kassim Selamat, penyanyi kugiran The Swallows pada era 60an.

Video klip di bawah diambil pada Konsert Masih Ada Yang Sayang – A Ramlie pada tahun 1996 yang mana Kassim Selamat menyanyikan lagu La Aube secara miming (sebab dah uzur-tua) dengan latar belakang lagu nyanyian asal (Original Version). Baca baki entri ini »

Irama 70an: Julie Remie


icon-julie-remie-01.jpg icon-julie-remie-02.jpg icon-julie-remie-03.jpg

icon-julie-remie-04.jpg icon-julie-remie-05.jpg icon-julie-remie-06.jpg

Sila klik untuk melihat foto yang lebih besar.

Siapa masih ingat kepada penyanyi bersuara manja Julie Remie? Mengikut kata orang lama (Encik Hassny), Julie Remie adalah penyanyi 70an yang mempunyai rekod paling sekejap berada di persada nyanyian. Mana tidaknya, muncul pada 1976 dan berhenti menyanyi pada 1977. Beliau mempunyai 2 album sahaja. Beliau berhenti menyanyi sewaktu lagu-lagunya sedang top dan masih menjadi rebutan promoter stageshow. Alasan beliau berhenti adalah kerana hendak berkahwin. Besar sungguh pengorbanan Julie Remie kepada suaminya. Baca baki entri ini »

Irama 60an: Mike Ibrahim & The Nite Walkers


mike-ibrahim-the-nite-walker-01.jpg mike-ibrahim-the-nite-walker-02.jpg mike-ibrahim-the-nite-walker-03.jpg

mike-ibrahim-the-nite-walker-04.jpg mike-ibrahim-the-nite-walker-05.jpg

Lagu-lagu yang dibawakan oleh Mike Ibrahim & The Nite Walkers memang mempunyai kelainannya yang tersendiri jika dibandingkan dengan lagu-lagu Pop Yeh Yeh yang lain. Sebabnya ialah unsur lagu permainan kanak-kanak seperti pada lagu Chok Chok Kendong dan lagu Bang Selebu. Iramanya yang rancak memang sangat menyeronokkan dan mewujudkan “suasana gembira”. Baca baki entri ini »

Selimut Putih… Bertaubatlah…


Selimut Putih

Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur dipembaringan
Seluruh tubuh akan menggigil
Sekujur badan ‘kan kedinginan

Tak ada lagi guna harta
Kawan karib sanak saudara
Jikalau ada amal di dunia
Itulah hanya pembela hidup

Baca baki entri ini »

Telur Masak Sos


Ini resepi paling istimewa untuk orang bujang atau untuk orang-orang yang mahukan masakan yang simple tetapi sedap. Cuma perlu 4 bahan yang mudah dan murah. Resepi ni biasanya dimakan dengan biskut tawar atau roti tawar. Memang sedap, kalau tak percaya, cubalah sendiri. Baca baki entri ini »

Nasi Halia Danga


Narasumber: Puan Noor Khaidura Abu Bakar, anak saudara Wak Hassang.
Resepi Asal: Hassan Mustapha (Wak Hassang), Kg Sungai Danga, Johor Bahru.

Baca baki entri ini »

Daging Rempah Berkicap Danga


Narasumber: Puan Noor Khaidura Abu Bakar, anak saudara Wak Hassang.
Resepi Asal: Hassan Mustapha (Wak Hassang), Kg Sungai Danga, Johor Bahru.

Bahan-bahan
Daging Lembu / Kambing: 1 kg (dipotong ketulan 3~4 cm³)
Rempah Tumis: 1 paket (dibasuh)
Bawang Putih: 5 biji (dihiris)
Bawang Merah Besar: 2 biji (dihiris)
Halia Muda: 1 tongkol (dikisar)
Kicap Manis: Secukup rasa (Kicap Manis Cap Kipas Udang)
Minyak Masak: 3 cawan

Bahan Merebus Daging (Dikisar Halus)
Bawang Putih: 5 ulas
Bawang Merah Besar: 2 biji
Halia Muda: 3 ruas jari (8 cm)
Lada Hijau: 7 biji

Bahan A (Bahan ini dikisar bersama lalu diperah airnya)
Lengkuas Muda: 5 cm (dikisar)
Serai: 3 batang (dihiris lalu dikisar)

Bahan B (Digaul dan disebatikan terlebih dulu)
Kerisek: 1 paket
Sos Tiram: 2 sudu besar
Sos Tomato / Tomato Puri: 2 sudu besar
Sos Cili Maggi: ½ botol
Cili Kisar / Cili Boh MAZ: 2 sudu besar
Serbuk Kari Daging: 1 cawan

Cara-cara Memasak

  1. Rebus daging bersama bahan-bahannya sehingga daging empuk. Setelah masak, asingkan antara daging dan air rebusan.
  2. Panaskan minyak, tumis rempah hingga naik bau.
  3. Tumis bawang merah besar dan bawang putih hingga kekuningan sedikit sahaja.
  4. Tumiskan halia sampai garing.
  5. Masukkan Bahan A sampai garing.
  6. Masukkan Bahan B sampai pecah minyak dan garing.
  7. Masukkan kicap manis secukup rasa.
  8. Masukkan daging.
  9. Masukkan air rebusan mengikut anggaran sendiri.
  10. Masakkan hingga mendapat kepekatan yang dimahukan.

Cara Download dan Convert File dari YouTube Dengan Mudah


youtube-logo.jpg zamzar-logo.jpg

Ramai orang suka lihat klip video atau klip muzik video di YouTube. Tapi ramai yang tak tahu dan tertanya-tanya bagaimana nak mendownload / muat turun video tersebut. Jika dah di download tapi format file tersebut tidak dapat dimainkan di komputer, tentu kecewa bukan?

Sebab itulah saya nak berkongsi maklumat tentang cara yang paling mudah untuk download dan convert file dari YouTube supaya dapat dimainkan di komputer atau mp3 atau mp4 Player seperti iPod dsb. Cara yang saya berikan tidak memerlukan anda install apa-apa program, applikasi atau software di komputer anda. Baca baki entri ini »

Islam: Hukum Berkenaan Janggut / What Islam says About the Beard


Apakah hukum membela janggut? Apakah pula hukum mencukur atau memotong janggut? Seberapa panjangkah janggut yang boleh dibela? Apakah ia benar sunnah nabi? Mana hadits dan mana dalilnya? Apa pendapat para imam mazhab Maliki, Syafie, Hanafi dan Hanbali?

yusuf-qardhawi-gambar-hiasan.jpg nik-aziz-gambar-hiasan.jpg osama-ben-laden-gambar-hiasan.jpg

Gambar hanya sebagai hiasan sahaja.

Baca baki entri ini »

Video Lawak Arab Yang Terlampau


Tok-tok Arab ni memang melampau. Ganas sangat! Kalau nak buat lawak pun janganlah sampai macam tu sekali. Macam nak membunuh jer!

Harap agar anda tidak meniru gaya lawak tok Arab tersebut. Jadikan ia sebagai sempadan!

Tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak! Baca baki entri ini »