Bila Tulang Sudah Reput


Syahdan tatkala ini tulang sudah reput. Minom susu banyak2 pon tulang reput juga. Reput sebab nak chari duit beli susu yg sekarang harganya mahal bebenor. Rambut pon sudah sedikit. Orang cakap sebab banyak makan ajinomoto. Itu semua fitnah, pa’chik makan nasi ajer. Gilo apo makan ajinomoto. Lagi pun pa’chik bukan Jepon.

Bila sudah tua dan sengkek pula, kesian anak2. Itulah… siapa suruh kawin lambat? Sesedap mulot orang mengata. Bukan sebab sengaja, tapi sebab tak sengaja. Tak sengaja sebab kumpol duit lambat cukopnya. Lagi pon kat sekolah dulu pa’chik cuma belajar bab nikah kahwin. Bab urat mengurat che’gu tak ajar. Che’gu simpan ilmu tu untuk diri sendiri saja. Sebab tu lah che’gu ada banyak bini. Tak apalah, che’gu gaji besar…

Sekarang katanya zaman kemelesetan ekonomi. Orang cakap, jomlah balik kampong, boleh tanam jagung. Pa’chik cakap, pa’chik mana ada kampong. Apa ingat semua rakyat Malaysia ada kampong, ada tanah? Itulah, kecik2 tak nak mati, besor jadi menteri, bikin susah rakyat sendiri. Tapi rakyat tetap beri undi, sebab dapat hadiah payung, kipas dan topi. Kalau bernasib baik dapatlah duit kopi sepuloh doploh ringgit.

Katanya minyak mau naik lagi?

Berkunjung ke Rumah Kawan Lama


Semalam lepas maghrib pa’chik berkunjong ke rumah kawan lama. Sudah 21 tahon tidak berjumpa. Wajah juga sudah berubah. Kalau dulu pa’chik sedikit hensem, sekarang bertambah-tambah lagi hensem apabila jerawat sudah tiada lagi, telah digantikan dengan sedikit kedot-kedot. Bukankah kedot-kedot itu terlihat “seksi” juga? Lihatlah artis2 perempuan muda2, banyak yang memilih laki2 berkedot sebagai pasangannya. Yang berkedot lebih romantis, yang berkedot lebih prihatin, yang berkedot lebih seksi poketnya! Tapi poket pa’chik tak seksi, seksa adalah… Hahaha… Hidup musti gumbira, baru awet muda! Baca baki entri ini »

Resepi Memasak Burger Ramly


Pakcik cek statistik pasal artikel berkaitan burger yang lalu, rupanya ramai yang tanya fasal resepi membuat burger yang sedap. Rupanya ramai yang masih belum tahu cara memasak burger Ramly dengan betul dan sedap. Oleh kerana pakcik mempunyai pengalaman dan ilmu itu, maka tak sampai hati nak pendam buat masuk kubor. Karang kena bantai dengan malaikat pula. Maka darihal yang demikian, kali ini pakcik ingin buka rahsia bagaimana membuat sebiji burger Ramly yang sedap. Kalau ada sesiapa yang nak buat berniaga, itu lagi bagus. Supaya pelanggan berpuas hati dan perniagaan kamu pun bertambah maju.

Jom kita start! Baca baki entri ini »

Streamyx Di Rumah Dan Di Ofis Sudah Ku Wirelesskan


Lama tak jumpa. Iyalah, saya lama tak update blog ini. Faktor kesibukan dan transisi usia menjadi alasan mengapa saya liat nak menulis lagi.

Minggu lepas ada PC Fair di JB. Saya sambar 2 biji router brand Belkin. Pertama jenis Belkin Enhanced Wireless Modem Router N150 untuk ofis dan kedua Belkin Enhanced Wireless Router N150 untuk rumah saya. Nampak tak bezanya? Bezanya ialah yang pertama tu modem+router manakala yang kedua pula sekadar router sahaja. Baca baki entri ini »

Guru Cantik… Selamat Hari Guru


Pa’chik minta maaf sebab terlambat tulis entri ini. Maklumlah, orang tua sizen macham pa’chik ni memang slow sikit. Tak boleh laju2, tulang dah tak kuat!

Ada sa’orang peminat A Ramlie kirim surat elektronik kepada pa’chik minta lagu Guru Chantek. Mungkin dia sa’orang pendidek atau sa’orang yang dididek. Itu pa’chik tak kesah. Tapi permintaannya itu membuatkan pa’chik teringat akan lagu yang membawa kenangan kepada zaman dulu2. Zaman di mana tulang pa’chik tak reput macham sekarang ini.

Tak mau cherita banyak, nanti anda bosan. Olih itu, ini pa’chik sediakan sambongan elektronik untuk anda dan orang kampong anda memuat turon lagu Guru Chantek nyanyian allahyarham A Ramlie. Baca baki entri ini »

Lamo Tak Jumpo


Assalamualaikum adik-adik, abang-abang, kawan-kawan, tuan puan, sedar sedari, makcik-pakcik dan tok-nenek sekelian. Semoga dalam sehat sejahtera lah adanye. Pakcik minta maap sebanyak-banyaknya. Lobih banyak dari uban yg ado kek kepala pakcik. Sebab lama tak update blog ni.

Seperti kata Mak Minah, memang betol komputer pakcik rosak. Tapi takler sampai meletup. Dia cuma bunyi… tuss… kemudian berasap dan sampai la ni ada kat bonet kereta burok pakcik tu. Maklum belum ada budget nak merepair. Pakcik tak kisah kalao korang kata pakcik sengkek. Memang sengkek pon! Kalau korang ada duit lebih, bak sini ler sponsor pakcik.

Sebanarnyo, dalam komputer banyak lagu2 yg telah dirancang nak diupload. Abih komputer tu rosak, tak dapatlah pakcik nak upload. Maka dari yg demikian, pakcik pon tak tulis artikel baru ler.

Tuan2 dan puan2 yg budiman tolongler doakan saya ada rezeki bulan ni untuk saya repair komputer tu. Kalau dah OK, saya akan upload lagi lagu2 best kat sini.

Sampai sini dulu. Jumpa lagi. Tata titi tutu.

Dikirim dalam Am. Label: . 7 Comments »

Irama 70an: Julie Remie – Koleksi Mp3


Olih kerana Julie Remie merupakan penyanyi wanita kegemaran saya dari dulu sampai kini, maka saya sanggup menchari dan menanti dengan sabar kalau-kalau ada orang muat-naik lagu-lagu-nya ke internet dalam format selain .ram. Sebab saya nak muat-turon dan menukar format ke mp3 agar boleh berkongsi dengan peminat-peminat-nya yang lain.

Setelah puas bertanyakan Pa’ Chik Google, maka saya telah di-hadiahkan dengan beberapa lagu Julie Remie. Sudah tentu ada yang saya terpaksa edit dan convert terlebih dahulu. Tapi tidak mengapa, asal puas rasa di-hati.

Yuk, kita nikmati suara merdu-nya dengan lagu-lagu yang begitu ashik dan sedap sampai bila-bila. Yuk!

Sila klik untok muat-turon dari Savefile.com; Baca baki entri ini »