Guru Cantik… Selamat Hari Guru


Pa’chik minta maaf sebab terlambat tulis entri ini. Maklumlah, orang tua sizen macham pa’chik ni memang slow sikit. Tak boleh laju2, tulang dah tak kuat!

Ada sa’orang peminat A Ramlie kirim surat elektronik kepada pa’chik minta lagu Guru Chantek. Mungkin dia sa’orang pendidek atau sa’orang yang dididek. Itu pa’chik tak kesah. Tapi permintaannya itu membuatkan pa’chik teringat akan lagu yang membawa kenangan kepada zaman dulu2. Zaman di mana tulang pa’chik tak reput macham sekarang ini.

Tak mau cherita banyak, nanti anda bosan. Olih itu, ini pa’chik sediakan sambongan elektronik untuk anda dan orang kampong anda memuat turon lagu Guru Chantek nyanyian allahyarham A Ramlie. Baca baki entri ini »

Lamo Tak Jumpo


Assalamualaikum adik-adik, abang-abang, kawan-kawan, tuan puan, sedar sedari, makcik-pakcik dan tok-nenek sekelian. Semoga dalam sehat sejahtera lah adanye. Pakcik minta maap sebanyak-banyaknya. Lobih banyak dari uban yg ado kek kepala pakcik. Sebab lama tak update blog ni.

Seperti kata Mak Minah, memang betol komputer pakcik rosak. Tapi takler sampai meletup. Dia cuma bunyi… tuss… kemudian berasap dan sampai la ni ada kat bonet kereta burok pakcik tu. Maklum belum ada budget nak merepair. Pakcik tak kisah kalao korang kata pakcik sengkek. Memang sengkek pon! Kalau korang ada duit lebih, bak sini ler sponsor pakcik.

Sebanarnyo, dalam komputer banyak lagu2 yg telah dirancang nak diupload. Abih komputer tu rosak, tak dapatlah pakcik nak upload. Maka dari yg demikian, pakcik pon tak tulis artikel baru ler.

Tuan2 dan puan2 yg budiman tolongler doakan saya ada rezeki bulan ni untuk saya repair komputer tu. Kalau dah OK, saya akan upload lagi lagu2 best kat sini.

Sampai sini dulu. Jumpa lagi. Tata titi tutu.

Dikirim dalam Am. Label: . 7 Comments »

Irama 70an: Julie Remie – Koleksi Mp3


Olih kerana Julie Remie merupakan penyanyi wanita kegemaran saya dari dulu sampai kini, maka saya sanggup menchari dan menanti dengan sabar kalau-kalau ada orang muat-naik lagu-lagu-nya ke internet dalam format selain .ram. Sebab saya nak muat-turon dan menukar format ke mp3 agar boleh berkongsi dengan peminat-peminat-nya yang lain.

Setelah puas bertanyakan Pa’ Chik Google, maka saya telah di-hadiahkan dengan beberapa lagu Julie Remie. Sudah tentu ada yang saya terpaksa edit dan convert terlebih dahulu. Tapi tidak mengapa, asal puas rasa di-hati.

Yuk, kita nikmati suara merdu-nya dengan lagu-lagu yang begitu ashik dan sedap sampai bila-bila. Yuk!

Sila klik untok muat-turon dari Savefile.com; Baca baki entri ini »

Irama 60an: A Ramlie (Bahagian 2)


Olih kerana sambutan ter-hadap lagu-lagu allah-yarham A Ramlie sangat hebat dari kalangan peminat muzik pop-yeh-yeh yang singgah di blog ini, maka dengan sukachita-nya saya sedia-kan lagu-lagu allah-yarham sa-banyak 20 (dua puloh sahaja) buah lagu dalam format mp3 untok hiboran nostalgia anda, para peminat setia A Ramlie. Hampir ka-semua lagu ada-lah ehsan Enche’ Sesumpah. Baca baki entri ini »

Tombo Ati (Ubat Hati) Berasal Dari Wali Songo


Salah seorang Wali Sembilan (Wali Songo) di Tanah Jawa yang bernama Sunan Bonang telah menciptakan syair atau tembang yang diberi judul “Tombo Ati” atau dalam bahasa Melayunya bermaksud “Ubat Hati”. Sunan Bonang atau nama sebenarnya Makhdum Ibrahim juga merupakan anak dari Sunan Ampel yang nama sebenarnya ialah Raden Rahmat. Sunan Ampel sendiri adalah anak dari Sunan Gresik (Maulana Malik Ibrahim) yang merupakan Wali Songo yang pertama. Baca baki entri ini »

Rock Part 3: 14 Lagu Rock Kapak Yang Best (Link Terbaru di 4shared)


Sila baca gaya Mat Rock Muor pada tahun2 akhir 1980an.

Wa ingat, wa nak letak gambor cover kaset ke, cd ker kat sini, tapi wa punya limit storage kat wordpress ni dah cecah tahap maksimum 3Mb. Kalau nak lebih kena bayor laaa. Wa mana ada sen! Kalau lu nak sedekah kat wa, boleh jugak. Lagipun wa mana ada paypal, dulu simpan kat pejabat pos aja la. Itu pun mak wa yang simpankan, wa cuma tolong habiskan aja!

Wa cakap banyak tak main la. Ni wa ada 14 lagu rock kapak yang best. Wa gerenti lu mesti suka punye. Kalau lu tak suka, wa pedulik hapa. Wa suka apa…

14 lagu format mp3 ni wa save di savefile.com, so lu orang boleh download seberapa banyak yang lu orang suka. Asal jangan langgar undang2 dah ler, karang bond kacau, susah!

[SORRYLAH KAWAN2… SAVEFILE.COM DAH TUTUP, MUFLISIN… TAHUN 2009 KOT… AKU TAHU RAMAI NAK DOWNLOAD TAK DAPAT… NI AKU BERI LINK BARU DI 4SHARED.COM… KORANG BOLEH DOWNLOAD DENGAN FOLDER2 DIA SEKALIGUS SERENTAK! LINK DAN PASSWORD AKU TULIS KAT BAWAH – 27/06/2010 11.00 pm]

  1. Crossfire – Takdir Cinta
  2. Damasutra – Umpama Mimpi Dalam Mimpi
  3. Ekamatra – Hanya Satu Persinggahan
  4. Fotograf – Jangan Kau Ucap Selamat Tinggal
  5. Fotograf – Luka Seribu Rindu
  6. Handy Black – Hanya Dalam Lagu
  7. Iklim – Blues Terengganu Kita
  8. Iklim – Di Pintu Mahligai
  9. Laksamana – Gugurnya Bunga Cinta
  10. Lefthanded – Kenangan Bersama Mu
  11. Lefthanded – Ku Di Halaman Rindu
  12. Lefthanded – Tiada Lagi Kidung Mu
  13. Search – Pawana
  14. Sejati – Bila Bunga Dipetik Orang

SILA DOWNLOAD DI SINI : Rock Kapak 3 PASSWORD : solatfardhu5kalisehari

PERINGATAN PENTING
Lagu-lagu mp3 yang dimuat turun/download hendaklah untuk tujuan penilaian sendiri sahaja, bukan untuk kegunaan awam/umum dan bukan untuk dikomersilkan. Sila beli album asli/original artis berkenaan bagi menyokong artis tersebut dan industri hiburan tanahair. Beli yang asli dan hapuskan cetak rompak. Cetak rompak adalah satu jenayah!

Berikut disenaraikan artikel lain yang mempunyai persamaan dengan artikel di atas dan mungkin menarik minat anda untuk membacanya.

Software Percuma Convert DVD, VCD, SVCD, WMA, WMV, ASF, RM, RA & RMVB ke MP3


Beberapa hari lepas saya telah mencari satu software untuk convert vcd karaoke lagu Ahmad Jais dan lagu berbahasa Mandarin penyanyi Xie Lei (akhir tahun 70an / awal 80an) ke mp3. Sebabnya ialah saya nak masukkan lagu tu ke USB Stick untuk dimainkan menggunakan FM Modulator di kereta. Maklumlah, tak mampu nak beli CD Player kat kereta. Jadi, alternatif yang paling murah ialah dengan menggunakan FM Modulator. Non-stop 1,000 lagu, ahaks!

Nak dipendekkan cerita, oleh kerana saya dapat “benda” tu free, jadi saya nak berkongsi-kongsilah dengan para pengunjung blog saya yang tercinta ini. Saya dah uji-cuba-try-test, memang best! Simple, senang dan cepat. Budak sekolah pun tahu guna dan yang penting sekali ia tidak membuatkan komputer anda hang, crash atau jam. Kalau bermasalah juga, silalah beli komputer baru, macam saya ni. Hahaha… saja nak eksen! Baca baki entri ini »

Koleksi Lagu-lagu Ahmad Jais


ahmad-jais

Assalamualaikum semua. Lama sungguh saya tak mengupdate weblog ini. Bukan lupa, cuma tak ingat… ewahhhh, macam lirik lagu la pulak. Sebenarnya saya sibuk la. Kerja banyak, maklum ler, kuli… Entah bila dapat jadi boss…

Untuk mendapatkan lagu-lagu lama Ahmad Jais saya pun rembat pinjam vcd karaoke bapak saya yang cover nya pun dah hilang entah ke mana. Saya malas cari lagu-lagu itu di internet sebab biasanya kualiti audionya longkang tak baik. Kebetulan saya dapat curi ambil satu software free di internet yang boleh convert vcd atau dvd ke mp3, maka tanpa tanggungjawab segan silu saya pun mengcopy la vcd itu. Kualiti audio mp3 setelah convert sangat baik. Memang best kat telinga. Mendengar lagu-lagu tersebut membuatkan saya jadi terkenang zaman main lari-lari sembunyi bawah pokok dulu. Hehehe. Setelah menconvert, maka saya pun upload ke savefile.com untuk dikongsi bersama. Tapi ingat, ini untuk diri sendiri aja tau, tatak bole juai ooooo. Manyak salah ooooo! Baca baki entri ini »

Apa Nak Heran Pasal Sumpah


Saya tak heran bila Saepol Bahari bersumpah pasal ada orang cucuk bontot dia. Saya no komen la sebab saya tak nampak kejadian tu. Kalau saya nampak, senang sikit cerita. Mungkin saya buat vcd dan hantar ke FBI untuk siasatan lanjutan. Tapi apa nak heran benda sumpah sumpah ni. Pada saya perkara sumpah ni biasa jer.

Dalam dunia ni banyak bab pasal sumpah. Ada yang namanya sumpah, menyumpah, sumpahan, sesumpah (kawan saya nama dia encik sesumpah – peminat pop yeh yeh), sumpah-sumpah, sumpah-seranah, sumpah-sampah, sumpah-sumpit, macam-macam ada!! Baca baki entri ini »

Berita Terkini


Saya minta maaf banyak2 sebab lama tak update blog ni. Komen pun banyak tak terjawab. Sebenarnya saya sangat sibuk… betul2 punya sibuk! Bukan saya saja nak sibuk2, tapi sibuk yang nak saya jadi sibuk. Jadi terpaksalah saya menjadi sibuk walau saya bukan seorang penyibuk!

Dalam masa kebelakangan ni macam2 peristiwa menarik-tertarik berlaku. Tapi tak sempat nak tulis. Akibatnya PR (Page Ranking – Google) jadi jatuh dari 5 ke 4. Suka-suki dia jer turunkan ranking saya tanpa minta izin dulu. Apa dia ingat dia siapa? Doktor? Lawyer? Majistret? Baca baki entri ini »

Dikirim dalam Membebel. 4 Comments »

Ini Bukan Demokrasi Kita


Beginikah demokrasi yang kita idam-idamkan? Inikah demokrasi yang kita agung-agungkan? Apa guna demokrasi tanpa keamanan! Apa guna demokrasi tanpa keadilan! Baca baki entri ini »