Koleksi Lagu-lagu A Ramlie


Saya sedang usahakan untok telah berjaya upload sebanyak 70 buah lagu A Ramlie ke 4shared.com dalam waktu terdekat ini bagi memudahkan para peminat allahyarham mendapatkan lagu-lagu yang mereka minati. Setakat ini cuma ada 70 buah lagu sahaja yang saya dapatkan dari convert dari Youtube, Enche’ Sesumpah dan entah siapa-siapa lagi saya tak ingat. Harap maklum ya tuan-tuan haji, saya ni dah sizen… benda-benda macam ni selalu lupa.

Ini dia senarai lagu-lagu yang dimaksodkan. Kalau ada sesiapa nak tambah, sila contact saya. Terima kaseh saya uchapkan tapi tiada bayaran ya. Hehehe…

Baca baki entri ini »

Advertisements

Irama 60an: A Ramlie (Bahagian 2)


Olih kerana sambutan ter-hadap lagu-lagu allah-yarham A Ramlie sangat hebat dari kalangan peminat muzik pop-yeh-yeh yang singgah di blog ini, maka dengan sukachita-nya saya sedia-kan lagu-lagu allah-yarham sa-banyak 20 (dua puloh sahaja) buah lagu dalam format mp3 untok hiboran nostalgia anda, para peminat setia A Ramlie. Hampir ka-semua lagu ada-lah ehsan Enche’ Sesumpah. Baca baki entri ini »

Koleksi Lagu-lagu Ahmad Jais


ahmad-jais

Assalamualaikum semua. Lama sungguh saya tak mengupdate weblog ini. Bukan lupa, cuma tak ingat… ewahhhh, macam lirik lagu la pulak. Sebenarnya saya sibuk la. Kerja banyak, maklum ler, kuli… Entah bila dapat jadi boss…

Untuk mendapatkan lagu-lagu lama Ahmad Jais saya pun rembat pinjam vcd karaoke bapak saya yang cover nya pun dah hilang entah ke mana. Saya malas cari lagu-lagu itu di internet sebab biasanya kualiti audionya longkang tak baik. Kebetulan saya dapat curi ambil satu software free di internet yang boleh convert vcd atau dvd ke mp3, maka tanpa tanggungjawab segan silu saya pun mengcopy la vcd itu. Kualiti audio mp3 setelah convert sangat baik. Memang best kat telinga. Mendengar lagu-lagu tersebut membuatkan saya jadi terkenang zaman main lari-lari sembunyi bawah pokok dulu. Hehehe. Setelah menconvert, maka saya pun upload ke savefile.com untuk dikongsi bersama. Tapi ingat, ini untuk diri sendiri aja tau, tatak bole juai ooooo. Manyak salah ooooo! Baca baki entri ini »

Irama 60an: Sandra Reemer (Kopi Susu & Nona Zaman Sekarang)


kopisusuepcover.jpg

Tahukah anda siapa penyanyi lagu Kopi Susu dan Nona Zaman Sekarang yang popular dalam dekad awal 1960an? Penyanyi tersebut adalah Sandra Reemer, seorang Belanda kelahiran Bandung, Indonesia. Nama sebenar beliau ialah Barbara Alexandra Reemer. Semasa beliau menyanyikan lagu-lagu tersebut, beliau masih lagi kanak-kanak atau awal usia remaja lagi. Lagu Kopi Susu, Nona Zaman Sekarang serta Al Di La pernah top di Indonesia, Singapura dan Malaysia pada ketika itu. Baca baki entri ini »

Irama 60an: Elly Kasim (Ayam Den Lapeh)


elly-kasim.jpg

Pada akhir dekad 60an, selain dari lagu-lagu popular berbahasa Bawean seperti La Obe dan Ngalompak Ago Go, ada juga lagu berbahasa Minang yang sangat popular hingga ke hari ini, iaitu lagu Ayam Den Lapeh, nyanyian Elly Kasim. Beliau memang berasal dari Padang, Sumatera, Indonesia. Lagu Ayam Den Lapeh ini sangat popular dan telah dinyanyikan semula oleh ramai penyanyi, antaranya ialah Sakura Teng dan Anita Sarawak.

Berikut adalah senarai mp3 Elly Kasim versi rakaman asal yang saya miliki. Sila klik untuk dengar atau download. Baca baki entri ini »

Irama 60an: M Fadzil & Les Coasters


mfadzillescoasters.jpg

Berikut adalah senarai mp3 M Fadzil & Les Coasters yang saya miliki. Sila klik untuk dengar atau download. Baca baki entri ini »

Irama 60an: A Ramlie Dalam Kenangan


a-ramlie.jpg

25 Ogos 1948 di Jalan Tegas, Kampung Batak, daerah Kaki Bukit, Singapura – lahirlah seorang anak lelaki kepada almarhum Ahmad Masid dan Asmah Raden Ismail diberi nama Ramli. Tiada siapa yang menyangka anak kelima dari keluarga besar seramai 19 orang cahaya mata itu akan menjadi sebutir bintang yang kian menggilap untuk tempoh empat dekad berturut-turut. Baca baki entri ini »