Resepi Memasak Burger Ramly


Pakcik cek statistik pasal artikel berkaitan burger yang lalu, rupanya ramai yang tanya fasal resepi membuat burger yang sedap. Rupanya ramai yang masih belum tahu cara memasak burger Ramly dengan betul dan sedap. Oleh kerana pakcik mempunyai pengalaman dan ilmu itu, maka tak sampai hati nak pendam buat masuk kubor. Karang kena bantai dengan malaikat pula. Maka darihal yang demikian, kali ini pakcik ingin buka rahsia bagaimana membuat sebiji burger Ramly yang sedap. Kalau ada sesiapa yang nak buat berniaga, itu lagi bagus. Supaya pelanggan berpuas hati dan perniagaan kamu pun bertambah maju.

Jom kita start! Baca baki entri ini »

Burger Siapa Sedap? Saya nak try…


burgerdepan.jpg

Hari ni saya nak cerita pasal ahli politik terlampau burger… Ramly Burger. Bukan pasal burger McD, Burger King atau KFC. Sebelum tu nak tanya, siapa tak pernah mencekik makan burger pakcik Ramly yang dijual di tepi2 longkang jalan dan juga kat pasar borong malam? Jakun Kesian betul la. Rasanya tak layak belum lengkap menjadi rakyat Malaysia kalau belum pernah makan burger tu. Baca baki entri ini »

Daging Rebus Yang Lazat


Merebus daging senang jer. Just masukkan air ke dalam periuk, then masukkan daging dan masaklah sampai lembut. Mudahkan? Ha aaa… ya lah tu.

Saya tak berapa suka pakai daging bahagian Batang Pinang walaupun ia cepat empuk dan lembut. Sebabnya ialah rasanya yang kureng dan hambar. Saya lebih suka pakai frozen meat. Selain dari harganya yang lebih murah berbanding daging Batang Pinang kira 50% less, rasa dan tekstur dagingnya lebih menyerlah. Baca baki entri ini »

KOLEKSI PETUA


Orang-orang tua memang suka buat apa-apa pakai petua. Kadang-kadang nengok macam tak logik. Tapi kadang-kadang efektif pulak. Entah dari mana diorang belajar, tak tahulah pulak saya. Tapi di weblog ini saya ada sertakan petua-petua yang saya dapat dari bermacam-macam sumber. Ada yang ambil kat majalah, web orang dan banyak tempat la, sampai tak ingat. Cubalah petua-petua tu, siapa tahu menjadi pulak. Tak rugi mencuba! Belum cuba, belum tahu!

Baca baki entri ini »