Resepi Memasak Burger Ramly


Pakcik cek statistik pasal artikel berkaitan burger yang lalu, rupanya ramai yang tanya fasal resepi membuat burger yang sedap. Rupanya ramai yang masih belum tahu cara memasak burger Ramly dengan betul dan sedap. Oleh kerana pakcik mempunyai pengalaman dan ilmu itu, maka tak sampai hati nak pendam buat masuk kubor. Karang kena bantai dengan malaikat pula. Maka darihal yang demikian, kali ini pakcik ingin buka rahsia bagaimana membuat sebiji burger Ramly yang sedap. Kalau ada sesiapa yang nak buat berniaga, itu lagi bagus. Supaya pelanggan berpuas hati dan perniagaan kamu pun bertambah maju.

Jom kita start!

Kuali
Kuali besi hitam berlegam tu sebaiknya dari jenis besi yang tebal. Memang harga dia lebih sikit, sebab ia lebih bagus kerana haba dari api akan lebih stabil dan menyeluruh. Sebelum masak cuci kuali dulu. Gunakan axion/sunlight atau yg sama waktu dengannya. Ni pakcik tengok ramai budak2 meniaga burger tak basuh kuali dengan betul. Dia simbah2 jer dengan air kemudian gosok2 dengan scraper. Bangang betul la tu. Tak menjaga kebersihan! Paling penting ialah cuci kuali lepas meniaga. Cuci betul2. Gosok jangan tak gosok!

Api
Lepas cuci kuali, kau lap la dengan kain atau tisu bersih. Tak nak lap pun tak apa – kau panaskan kuali. Pakai api sedang atau besar. Lepas air kat kuali dah clear, kau cepat2 kecikkan api dia. Sebabnya ialah, jangan sesekali masak burger pakai api besar. Nanti burger kau cepat hangus, jadi garing macam keropok dan rasanya tak best. Hanya memasak burger menggunakan api kecil atau sederhana saja. Kau pandai2lah adjust api tu. Karang lama2 kau pandai la. Lepas tu sapukan marjerin ke serata kuali. Sapu thin layer saja. Jangan bubuh banyak – membazir. Ini supaya nanti time nak masak kuali tak melekat.

Marjerin
Pakcik syor 2 jenis iaitu Planta atau Pelangi. Pelangi lebih murah harga dia. Keluaran Felda la beb, so terjamin kehalalannya. Brand lain kadang tak ngam – bau tengik. Tapi ini up to you la.

Daging
Daging mesti pakai brand Ramly yang 700 gram. Sebaikya daging sudah di-defrost-kan terlebih dulu agar cepat masak. Tapi andaikata daging tu masih beku – tak apa. Boleh juga. Letak saja di kuali, cuma jangan sesekali gatal tangan besarkan api – ni ler penyebab daging burger keras, garing dan hangus. Biar jer daging tu jadi lembut dan masak perlahan-lahan. Tak payah sibuk2 letak marjerin. Nanti daging tu akan keluar minyak dia sendiri.

Teknik Menggoreng
Balik2kan daging burger time memasak. Tak payah sibuk2 tekan daging tu. Siapa ngajor? Kalau korang rajin tekan2 daging tu, nanti semua jus daging dia hilang. Daging jagi hilang rasa dan keras! Rasa dah jadi hampas.

Teknik Belah Dua vs Teknik Ketok Lobang
Dulu waktu first burger Ramly start tahun2 awal/tengah 80an, mana ada teknik belah dua. Yang ada pada masa itu ialah ketuk2 daging tu sampai berlubang2. Teknik belah dua tu baru muncul akhir 80an. Pada pakcik, teknik ketuk daging burger sampai berlubang tu lebih bagus. Sebabnya ialah selain dari membantu agar daging semuanya masak, ia juga jadi tempat untuk perencah meresap dan terperangkap. Selain itu juga, agar daging tetap tebal dan lembut – terasa apabila digigit dan dikunyah. Teknik belah dua dibuat kerana alasan memastikan daging tu benar2 masak dan sebagai selera mata sahaja. Sebenarnya kalau masak dengan betul, tak kira apa cara, ia pasti ler masak – takkan mentah punya! Teknik belah dua pun OK juga tapi pastikan tak over cook ya, karang daging jadi terlebih garing dan keras pula.

Cara Merempah (Bukan Merempit ya!)
Setelah diketuk2 sampai berlubang atau dibelah dua, sila pastikan daging telah masak kemudian tekan sikit daging tu untuk membuang minyak yg berlebihan. Tekan 2-3 kali jer – jangan over pulak. Lepas tu bubuhlah perencah ikut step ya iaitu;

  • Worchestershire Sauce – Lea & Perrins
  • Kicap Perasa – Maggi
  • Serbuk Lada Sulah – Apa2 brand pun boleh
  • Serbuk Lada Hitam (Optional) – Apa2 brand pun boleh
  • Serbuk Kari Daging (Optional) – Apa2 brand pun boleh
  • Air Bawang Putih – Korang buat sendiri ler

Pakcik lebih suka guna serbuk lada hitam menggantikan serbuk lada sulah sepenuhnya sebab rasanya lebih best dan mantap serta nampak eksklusif.

Lepas selesai semua perencah, korang balikkan daging sekali, lepas tu tekan sekali jer and than angkat. Letak kat roti yang telah disediakan. Pastikan memasak daging jangan over cook, nanti rasa dia hilang dan keras.

Air Bawang Putih
Ia bertujuan untuk mengelakkan daging jadi over dry. Air bawang putih akan menggantikan jus daging yang sebahagiannya telah hilang waktu proses memasak tadi. Cara buatnya sonang yo. Kau kupas bawang putih lepas tu kau ketuk bagi hancur. Masukkan dalam botol, bubuh air dan goncang! Tak payah bubuh garam tau. Settle dah!

Roti Burger
Lepas belah dua, korang sapu marjerin. Jangan kedekut sapu marjerin tapi jangan pulak over. Sapu thin layer saja tapi menyeluruh. Bakar roti di kuali di bahagian isi tengah saja. Bahagian kulit atas dan bawah jangan bakar. Karang berminyak dan lembik pulak. Jangan gatal2 tangan tekan roti tu time membakarnya. Siapa ngajor? Kalau tangan gatal jugak nak menekan2, baik korang bakar jer tangan korang. Gatal betul! Sambung balik… Lepas bahagian yang dibakar tu dah jadi perang sikit, kau angkatlah. Sebaiknya letak atas alas berjaring bukan di tempat yg rata seperti pinggan. Letak kat alas berjaring akan membuatkan hot air circulation pada roti lancar. Roti jadi gebu, garing dan mantap. Jika korang letak kat tempat flat, roti nanti jadi lembik. Pakcik benda lembik2 ni tak gemar la.

Sayur
Lepas roti dah dibakar. Korang bubuhlah sayur. Ni ada beberapa pilihan sayur.

  • Salad
  • Lettuce
  • Kobis
  • Tomato
  • Bawang Kuning / Holland
  • Timun

Salad, lettuce dan kobis – sebaiknya korang hiris ler. Kobis tu paling bagus kalau dihiris halus2, baru ler mantap. Antara salad, lettuce dan kobis – pakcik prefer lettuce dan kobis sebab lebih terasa dan rangup. Salad kadang2 ada yang pahit dan liat juga. Tomato juga perlu dihiris. Bawang korang boleh pilih sama ada nak hiris atau potong dadu. Pakcik prefer hiris sebab lebih terasa bila digigit. Timun lebih baik kalau timun jepun – lebih rangup dan tiada risiko liat dan pahit seperti timun biasa. Pakcik suka combine lettuce/kobis + bawang potong dadu + timun jepun.

Sos Cili
Sebaiknya gunakan sos cili yang ada brand la seperti Maggi, Bumi Hijau, Kimball etc. Pakcik prefer Bumi Hijau. Kau janganlah pakai sos cili murah. Nanti rasa burger kau hancus.

Sos Tomato
Kalau nak gunakan sos tomato, carilah yang rasanya kurang masam. Gunakan sedikit sahaja.

Sos Lada Hitam
Dulu2 tak ada benda ni. Tapi kalau letak ni pun sodap… tambah sodap. Syaratnya pastikan sos lada hitam tu pedas2 manis sikit. Korang boleh adjust sendiri.

Mayonis
Zaman dulu2 mana ada letak mayonis. Emmm… zaman berubah. Mayonis yang paling sesuai ialah brand Ladys Choice. Tapi harganya mahal. Brand murah rasanya agak masam sedikit – masam tak bagus untuk burger citarasa Malaysia ini. Kalau korang nak jimat, korang beli jer mayonis pakai paket jenama murah sikit. Lepas tu korang adjust dengan menambah gula castor atau gula icing barang sesudu dua lepas tu gaul rata.

Keju
Dulu pun tak ada keju. Tapi kalau nak letak keju pun boleh. Cuma mahal la sikit.

Telur
Guna telur ayam ya. Bukan telur itik atau telur kambing. Telur ni untuk Benjo  sahaja mulanya (ntah siapa yg bagi nama Benjo ni asalnya pun pakcik tak tahu). Tapi sekarang dah jadi trend burger tambah telur jadi burger special. Ada macam2 fesyen dan teknik. Ada yang masak pakai acuan (old style), ada yang buat dadar lepas tu lipat dan ada yang buat dadar lepas tu bungkus daging burger. Bagi pakcik, jika nak rasa telur tu benar2 terasa ialah dengan mengunakan teknik acuan. Telur akan utuh dalam bentuk alaminya dan ketebalannya itulah yang menyebabkan rasa telur itu muncul. Kalau dah jadi pembungkus daging, rasa telur tu dah kalah habis oleh rasa daging. So what for letak telur? Ia lebih kepada untuk membuat mata para pelanggan tertarik aja. Tapi ingat… makan burger pakai mulut, gigi, lidah dan tekak… bukan pakai mata! Tapi selera orang lain2. Lantak dia ler.

Habis dah pun cerita pasal resepi memasak burger. Kalau ada sebarang komen atau ulasan, korang tulislah banyak2 kat bawah sinun. Mungkin korang boleh improve lagi. Sampai jumpa lagi dan selamat berpuasa. Jangan lupa malam ni pergi bertarawikh di masjid ya. Bye… Wassalam.

Berikut disenaraikan artikel lain yang mempunyai persamaan dengan artikel di-atas dan mungkin menarik minat anda untuk membacanya.

200 Respons to “Resepi Memasak Burger Ramly”

  1. tiongbatu Says:

    Tabik le,
    Dah cuba memang mantap..syoknya…siapa tak cuba memang tak baca panduan sampai habis.

  2. Life Of AKU The Episode Says:

    salam ramadhan … resepi yang mantap di bulan puasa ini, berger lebih kurang sama je kat mana-mana, tapi kalau tekniknya betul dan rencahnya kena, pasti sedap … saya setuju betul pasal beger special tu, sblm ni pun waktu menikmati beger special di salah sebuah kedai beger, saya tak merasai kespecialannya … telur sepatutnya diasingkan dgn daging ….. untuk pngtahuan pokcik nasron .. beger memang kegemaran saya …walaupu umur semakin meningkat tua … 🙂 ada lagi satu resepi yg saya rasa2 jarang ada kat kedai beger iaitu hot dog steamed dan conney dog …. pokcik tahu tak ? sedap jugak resepi tu …salam ramadhan …..

  3. MEL Says:

    Encik Nasron,
    roti jenama apa yang lembut dan sedap?
    Saya pernah makan burger azza di kuching,
    mengancam btol roti dan beger dia. Tapi makan
    beger tempat saya jb, roti keras dan beger keras.
    TQ

  4. mardziah Says:

    en. nasron terima kasih kena pertama, bertandang ke blog en. nasron terus dapat tips yang amat berguna bagi memasak berger yang lazat, saya berniaga kecil-kecilan dan masih baru lagi dan pastinya tips yang en nasron beri betul-betul menyedarkan saya bahawa masih banyak kelemahan disegi penyediaan burger yang pastinya akan diminati ramai.

  5. mat enjin Says:

    insyaallah mudah2han berjaya la saya mencuba resepi burger pakcik, tgh dok planning nak niaga tup tup terbaca resepi yg best ni.terima kasih bebanyak la pakcik,, memang otai lah.. pakcik kalau ada rahsia2 yg terpendam antar aja kat email saya tam_faber@yahoo.com tu pun kalau tak malu n segan la.bravo pakcik.salam

  6. apis84 Says:

    Bro…aku pernah try pakai Worchestershire Sauce – Lea & Perrins + Kicap Perasa – Maggi tapi masam terlampau la…mcm maner nk adjust tue…

    • Nasron al-Jauhari Says:

      MEL ;

      Roti yang sedap, saya tak pasti. Sebab banyak pengeluar roti burger di pasaran dan satu pun tiada yang baik sebaik roti yang digunakan oleh McDonalds atau KFC. Saya pun pelik kenapa tiada roti yg sebaik roti yg digunakan oleh McD dan KFC. Gardenia baru2 ni ada mengeluarkan roti burger… komen saya: rotinya keras daa…

      Apis84 ;

      Saya syorkan awak ganti sos cili Maggi kepada brand Bumi Hijau atau sos cili jenis ala Thai agar rasany tidak masam. Kalau guna mayonis harap dikurangkan kuantitinya atau adjust mayonis dengan gula.

      Sos worchestershire jangan letak banyak, ala kadar sahaja.

      Awak juga boleh cuba letak madu pada daging burger. Guna madu murah sahaja seperi brand Tesco dsb. Saya dah test, ramai orang suka.

      Kepada semua ;

      Ingat, burger Ramly yg sedap harus berasa sedikit manis, sedikit pedas dan agak “soggy”/”basah”. Rasa masam akan merosakkan rasa burger Ramly.

      Apa kata awak cuba resepi sos black pepper. Beli apa2 sos black pepper di pasaran dan awak adjust dengan kicap manis cap Kipas Udang + sedikit gula atau madu. Insya’allah sedap!

      Kalau ada apa2 nak tanya, sila tulis di ruangan komen. Insya’allah saya jawab, cuma mungkin agak lambat sikit la sebab saya sibuk. Saya sangat suka membantu orang yang ingin membuat burger Ramly / Malaysia ini menjadi lebih sedap. Janganlah berniaga jika burger yang anda jual tidak berkualiti, itu menganiaya pembeli namanya! Buatlah yg terbaik! Mahal sikit tak apa, asal ada kualiti dan sedap!

      Selamat mencuba!

  7. apis84 Says:

    thankz bro…aku nie baru jer berjinak2 dalam perniagaan burger nie baru 10 bulan.. x tahu sangat pasal burger nie…tahu mkan jer…rupa2 nyer sebalik burger nie ader cara2 secret recipe untuk membuat burger yang sedap….susah siot…nak tnya satu lagi…brand bumi hijau nie nak dapat kat ner?….puas satu chow kit aku cari x der….rasa sos nie sedap ker…sebab aku guna longsen ngan besmak jer…

  8. sya Says:

    guna sos cili kimball+sos cili cap sampan+ sos lada hitam cap puteri + maayonis……gerenti sedap…

  9. sya Says:

    kalu nak resepi lg sedap, sy boleh ajar modified gaging burger jadi kebab roti pita….ringkas, senang dan gerenti sedap…

  10. mazwanie Says:

    tq p.cik.. brtmbah la pngthuan sy ttng buat burger ni.. tq,,

  11. jambatan Says:

    mcm mne nk msk campur telur gune acuan tu?

  12. nasron Says:

    jambatan… ini namo kau kek ic ko? polik bebenar…

    ekau sapu jo acuan tu pakai marjerin, lopas tu ekau letak kat kuali, lepas tu ekau pocahkan telor tu kat dalam acuan tu. ingat pesan den, ekau pocahkan tolur, bukan pocahkan kuali…

  13. klolo1979 Says:

    ok tq pak cik….
    akan aku buatkn seperti mana yg di sarankn agar kanggroo burger cawangn kuantan akan di sukai ramai….

    • Nasron al-Jauhari Says:

      @ klolo1979

      tips untuk kamu yg berniaga. kat daging burger tu lepas masak, letak sikit madu (madu murah jer). lepas tu tengok respons pelanggan kamu. insya’allah perniagaan kamu akan lebih laris!

      maaf sebab pakcik balas lambat. terlampau sibuk la.

  14. sayangbabah Says:

    kami mencari pekerja utk membuat burger dgn segera,yang paling penting berminat,berdedikasi,pembersih,bertanggungjawab.area meniaga johor bahru,larkin.ada transport lg bagus,tpt tinggal bole diuruskan.berminat hubungi andi 0177167776@0197044000@0177916745

  15. harliana binti hamlan Says:

    saya nak tahu cara membuat daging burger kerana di tempat saya susah untk mendapatkan prodak ramly 700gm

  16. jeff burger Says:

    Boleh tahan juga pakcik punya resepi burger tu, tips2 yg pakcik bg tu pun lebih kurang mcm resepi sy tp yg air bawang putih fist time sy dengar

  17. amar Says:

    Salam.
    Bagi le resepi kentang putar pulak

  18. nur fatihah Says:

    nama saya nur fatihah umur saya 9 tahun saya sekolah di sk zainab 1.

  19. syam Says:

    tq bro..smoga btambah amal jariah lu bro..

  20. minahkumari Says:

    assalamualaikum,
    wah! camni bolehlah saya menjual
    buger ikut resepi en nasron..
    mekasih yer…..

  21. Jijan Says:

    salam..en.nasron..
    air bwang putih tu masa bila nak bubuh…
    tema kasih

  22. mel Says:

    u punya burger mmg best.sape yg nk order gas(kaw johor jaya ke tiram)blh booking.harga blh dirunding.nk servis dapur pun blh.x pyh beli dapur baru.selagi blh pki,kita pki.br jimat.keutamaan kpd pelanggan tetap.makasih

  23. alahaii Says:

    telor kambing????

    haha
    kambing bertelor ea?

  24. mel Says:

    salah satu kejayaan anak melayu kita.. yg patut kita contohi.dh merata tempat sy mkn burger.di kelantan,terengganu,pahang,selangor,k.l,seremban,perak dan melaka,tp ttp x blh lwn u punya tempat.sesiapa yg dtg johor,rugi klu x singgah.klu ade modal,buat la cawangan baru.

  25. mel Says:

    x perlu belajar smpai luar negara utk berjaya.yg penting usaha & rajin.x lupa mohon pd tuhan.semoga berjaya dlm kerjaya & juga rumahtangga.AMIN……

  26. eiman Says:

    gila sedap

  27. BurGerMan Sabah Says:

    Assalamualaikum..pokcikss…apa kabar…sebenarnya sy ada mau tanya ni…d area sabah dmna bleh dapat burger2 ramly ek…saya baru ja bah mau buat perniagaan burger ni bab ni impian saya tyme kecik2 dulu d kampung…pakcik burger simpang tu jdi inspirasi saya…tanpa burger..tadak snek lain d kampung tu..hehehe..thanks..email ler saya ..Wasalam

  28. Pakya Says:

    Memang mantap.Tahniah.

  29. zul Says:

    salam pak cik,terima kasih resepi burger,nak try resepi pak cik pasti meletup kat mujadzam…sy jual burger gak kat R&R muadzam..

  30. zul Says:

    nak tahu macam mana nak buat sos black paper yang meletup rasa nak jual burger oblong kat stall nak tambah menu….tolong pakcik…terima kasih

  31. marwan 88 Says:

    boleh ke gune kalau buat sos sndiri…?tp bg resepi skli

  32. ronalegs. Says:

    Salam Pak cik, menarik nih utk berbuka puasa nanti…tq ya..

  33. shah Says:

    em…pos cara2 nk wat oblong?
    tlg2…hehe…br sy tau cr msak burger…ptt la dging burger kering je…hehe…
    tq 4 burger info….

  34. zan Says:

    mcm mana nak buat sos yg sedap?

  35. Sal Says:

    Best betullah baca semua artikel en. Nasron ni….kata2 dia memang kelakar! Macamana laa rupa dia eh? Ada macam Osama bin Laden ke agaknya???? 😉

  36. suzlin Says:

    sya masak berger x pkai sos magi tpi pkai brown sos lg sodap n mudah cume celup jer. sekarang ni pling top kat kedai sy oblong produk bru. asalnye brown sos untuk oblong tpi nak mudahkan keje sye campurkn berger skali snang kojo, cepat n yg penting rasenyer mmg tiptop

  37. tuan tanah kedaung Says:

    @ suzlin : saya masak burger tak pakai sos pun… tapi wajib saya pakai baju, seluar dll… hehehe

  38. mieda Says:

    erm….banyak ye bahan2 burger yg kena sediakn….thanks la….nti sy nak cuba…

  39. yusman Says:

    salam..saya nak tahu kat mana sy bleh order bahan2 burger keluaran ramly.saya nak bukak 3 stall burger di labuan sabah.

  40. emie Says:

    sama la cera p.cik buat dgn sy mngunakan air bawang,,cuma sy mngunakan serbuk kari….p sos nyer sy cmpur lada hitam n sos chili…..tntu lagi elok kn p.cik

  41. shud Says:

    wahh. macam best je. saye mmg tfh cari resipi burger best nak try. tapi bukan nak jual. mak makan2 kat umah je ngn family 😛
    mmg kecur air liur bace tauuu 😛
    thanks ye share kat sini .
    sharing is caring . wakaka

  42. karipap masin Says:

    en.nasron…ak ske tol bace ko pnye artkel nie…lawak la ko nie..hahaha..

  43. buyet Says:

    salam pokcik……. wa rasa kicap maggie masin nak pakai lea pearinns masan plak lg pun kesahihan halal masih ragu2.kalu pakai kicap kipas udang cam mana?…… nak tanya pakai air bawang putih tu ada bau ke nanti tp kalu customer cina pasti suka……. tp sy x try lg le

  44. mariamaya Says:

    as’kum en.nasron.. rasanya klu ada sepuluh artikel yg en.nasron tulis pun saya sudi baca sebab en.nasron ni memang lawak laa hahaha.. seronok plak baca time2 tgh boring sebab pelanggan tak ramai..hehehe but thanks kat nasihat dan tunjuk ajar. walaupun saya ni msk burger tak la terrer sangat tp tunjuk ajar dan nasihat en.nasron memang kaw2 bunyinya.. tengkiu!! semoga pas ni pelanggan2 burger saya bertambah2 laa ramainya.. tengkiu..tengkiu en.nasron..

  45. abghayati Says:

    salam semua.. sorry mencelah… nak tanya ckit… air bawang putih nak guna masa mana? serbuk kari nak guna masa mana?

  46. Rio Says:

    salam pokcik……. wa rasa kicap maggie masin nak pakai lea pearinns masan plak lg pun kesahihan halal masih ragu2.kalu pakai kicap kipas udang cam mana?…… nak tanya pakai air bawang putih tu ada bau ke nanti tp kalu customer cina pasti suka……. tp sy x try lg le 🙂 🙂 🙂 🙂 😦

  47. elis Says:

    askum aku nak tya la sedap ke kalau boh serbok kari tu. dan lagi satu serbok kari tu boh tame bilo. lagi satu la polak kau jual bgr 1 bra

  48. su Says:

    terima kasih atas pkongsian pak cik tentang buat burger..? sy ni tengah mencari maklumat buat burger ni? sebab sy ingin buat perniagaan burger sdiri? tp yg bikin menghairan kan sy kenapa semua guna bahan sama tapi rasa burger mereka lain2x? apa-apa pun terima kasih atas pkongsian rasia ini assalamualaikum?

  49. nida Says:

    cmne cra buat air bwg 2??ajar ckit cra nye ltk masa bile kt dging

  50. burger ghost Says:

    thanx…pokcik….resipi mmg power
    sy nk try nnty guna air bawang putih
    coz cust sy ramai cina………nk tanya pokcik…apa cina paling suka

  51. bad_kp Says:

    askm.. En nasron.. Best la resipi en nasron. Blan dua ni. Sy ngn mmbr nak brniaga burger. Part time malam2… Sy akan cuba resepi en nasron ni.. Harap2 menjadi la ye..

  52. Pa'chik Nasron Says:

    mostly penggemar burger ramly ni suka rasa burger ni sedikit pedas dan manis2. tak seperti burger mcd yang ada jeruk masam, burger ramly sangat tidak sesuai. memang inilah hakikatnya perbezaan antara burger ramly dgn burger mcd /western.

    mengikut penelitian saya burger ramly pun sebenarnya kurang sesuai diletak kepingan keju. rasanya tak matching. mayonis juga sebenarnya kurang sesuai melainkan mayonis itu diadjust menjadi sedikit manis. ini kerana mayonis original rasanya masam. kemasaman adalah MUSUH burger ramly.

    sekian mengikut pengalaman dan tekak pa’chik. apa pun, selera manusia lain2.

  53. ain Says:

    aslmkom..pkcik..menarik snggoh r resipi pkcik nie..sye nk trai lah wt bger cm rsipi pkcik nie..tu lah cme syer nk thu wktu ble nk ltak serbuk kari n air bwang tu..sye bce gak artikel nie tpi tk jmpe lah..sye hrap pkcik blas dngan sgere coz x lme ag sye nk bkak kdai bger lah pkcik..tme ksih ats sume tip tu ye..n pade korng sume yg pnye bkat tok bger sedap nie kongsi lah idea korng tu erk..

  54. bad_kp Says:

    eh ain sma la kta… Sy p0n nak bkkak kdai burger jgk..

  55. Pa'chik Nasron Says:

    ain & bad,

    boleh letak serbuk kari tapi guna jenis KARI DAGING sahaja ya.

    air bawang putih tu sebenarnya ada 2 kegunaan;

    1. more to gimmick iklan jer… untuk menarik customer bila nampak asap dan menyemarakkan bau burger… hahaha
    2. untuk mengatasi masalah sekiranya daging burger terlebih garing sebab overcooked…

    dari segi rasa, air bawang putih tidak memberikan peningkatan rasa yg signifikan.

    hahaha…. hari ni pa’chik pakai bahasa canggih… selamat membacha…

  56. Pa'chik Nasron Says:

    waktu yg sesuai untuk bubuh kari daging ialah apabila setelah letak kicap, sebelum letak serbuk lada sulah.

  57. SlyAmir Says:

    Alhamdullillah…terjumpa plk site ni..saya memang tgh mencari bahan2 tambah utk meningkatkan ilmu perniagaan burger ni. Yang terbaik untuk Pokcik Nasron

  58. enazaki Says:

    salam…kebetulan anak saya nak buka bisness burger ni… alhamdulillah…saya terbaca lak tip2 dan petua dr en nasron. InsyaALLAH..ank saya akan mencuba segala yg diturunkan untuk bisnes burger ni kerana dia xpunya apa2 pengalaman pun dalam bisnes ni..yang ada cuma semangat yg berkobar2 nak berniaga burger…

  59. fi treng Says:

    me kasih pak ck..petua yg amat sy plukan..

  60. bob Says:

    assalammualaikum pakcik nasron…….
    kalu kite letak nenas dlm buger ramly rasenye bleh ngam tak??
    sbb tren skrg org letak buah dlm burger…..

  61. Pa'chik Nasron Says:

    letak nenas? whallan… hehehe… itu style hawaiian burger… buleh, buleh, buleh… TAPI… hanya untuk BURGER AYAM sahaja… pastikan nenas tu nenas yg manis… contohnya nenas dalam tin… atau nenas yang betul2 masak… nenas yg masam tak boleh ya… dan satu lagi, lebihkan sandwich mayonis atau salad mayonis… sos cili letak sikit aja…

    tak sesuai untuk burger daging!

    jangan ikut trend orang bodoh walaupun mereka ramai… sebab awak bukan orang bodoh, maka tak baik membodohkan para pelanggan…

  62. dee Says:

    maksih byk pd pacik nasron.. sya bru ja buka bznz burger 3 minggu lalu. Cara membuatnya sya ikut panduan dri pacik nasron dan hasilnya mmg kaw-kaw…

  63. Pa'chik Nasron Says:

    @ dee

    kalau awak baca artikel ini dan semua komen2nya inysa’allah awak akan dapat membuat kesimpulan resepi burger terbaik. membaca komen juga penting sebab ada perkara2 penting / tambahan / mengenai resepi yg saya tuliskan pada ruangan komen.

    semoga bermanfaat dan jadilah usahawan burger yg jujur, ikhlas, bersih dan sedap!!!

  64. remy mz Says:

    thaz pakcik nasron sbb x kdekut ilmu yg ade.. resipi yg sye pkai p0wn lbih kurang resipi yg pakcik ajar cme sye x tar0k air bwang jew.. mgkin air bwng nie ptang nie jgk sye try.. klau pakcik x keberatan lawat la kdai sye n try la burger sye d selayang baru sje hehehehe… sye jnji sye blnjew..

  65. TanyaLelaki Says:

    apo la pakcim eaa.. cam tak best je bunyi pakcik masak.. huhu.. sajo guaru

  66. NORYANI TUKIMAN Says:

    siuklh en.nasron ni tak lukikkn ilmu best sesangat…aku pn baru nak buka gerai buger….nak buat roti jon tu mcamana ehhh?

  67. afiq adhli Says:

    yahoo

  68. Peniaga Says:

    Good tips..tapi kalo nak burger lebeh sedap mayonis bubuh kiub manggi dan gula secukopnya…lagi satu kalo daging burger sendiri bikin bleyh gak tapi kosnya besorlah ckit…huhuhu..

  69. faridah Says:

    En.Nasron, agak2 berapa kos jika nak berniaga burger ni?

  70. green lady Says:

    Terima Kasih kpda en.nasron…
    Saya bru nk mula niaga burger…
    So,laman ni byk bntu saya…
    Tq!!

  71. basyir radzali Says:

    huhh sya baru 17 nak bukak kdai burger,. dah ade stall tapi sy harap dapat sembang dengan pakcik,, o9 pun jadi lah.. ni email saya basyirradzali@yahoo.com.. anak cucu tumpang lalu^^

  72. zara ixxora Says:

    En.Nasron…teruskan menulis…

  73. kita peng-yu Says:

    salam…bro,
    nak tanya sikit,macam ner susunan pada roti burger yg best la(maknanya roti,salad or etc la..)…ni nk cari kepuasan ati la….hehhehhee..customer mau jaga…

  74. Nasron al-Jauhari Says:

    kita peng yu @ kau susun macamana pun kalau kau buat sedap, sedaplah jugak burger tu…

    ini susunan aku buat. aku ijazahkan kat kau. aku harap lepas ni kau buat. buat apa tanya aku kalau kau tak buat macam aku ajar.

    1. roti
    2. sos cili
    3. sayuran
    4. mayonis
    5. madu
    6. sos
    7. daging
    8. sos
    9. roti

    ikut susunan tu. kalau ada org komplen tak sedap, kau tempeleng muka dia.

    tapi sebelum kau tempeleng muka orang, kau kena ikut step aku ajar kat resepi atas tu. kalau tak, aku pulak tempeleng muka kau.

    sekian dari pa’chik.

    p/s: aku memang hangin sket hari ni. rasa macam nak menempeleng jer…

    kau try buat, lepas tu kau pos kat aku. aku nak cek.

  75. ayumi Says:

    tenkiu pakcik..good info..pasni nk kene praktis la kt rmh..hehe

  76. azma Says:

    Assalamualaikum…
    Terima kasih ats info yg sgt brguna bt sya yg bru nk berniaga burger ni…
    Sya dh lma dk planning nk jual burger ni, tp takut x sedap…
    skrg bru rsa konfiden ckit… Ye la kita ni nk meniaga biarlah dgn ikhlas dn jujur. bru la bisnes thn lama… ye tak…
    apa2 pn trima kasih bebanyak….

  77. ammat Says:

    slm kwn2…
    leh rekomen skit roti berger brand aper yg bagus digunakan???

  78. jame Says:

    salam…..saya baru lepas mkn burger yg saya buat sendiri….nk muntah rasanyer….. mlm nanti nk buat sekali lg pakai resepi encik…nampak cam best je…..tq

  79. shahz90 Says:

    Pakcik nasron…..jenis serbuk kari2..brand apa2 pun boleh ka….boleh minta pakcik nasron email kat saya….shahz90@yahoo.com

  80. Pn Fari Says:

    salam semua

    pada anda yg health concious, boleh buat burger sendri dgn saiz pilihan anda. buang lemak serta urat saraf pada daging. kisar sampai hancus. campurkan garam, serbuk lada hitam & bawang yg telah didadu halus serta 1 sudu besar serbuk roti. ( lebihan roti putih yg dibakar rangup dlm oven. bila sejuk tumbuk atau kisar halus). kalau nk sedap lagi, tambahkan worchester sauce & sos perisa maggie. gaul sebati & buat saiz ikut sesuka hati sampai habis. masak ikut cara yg disarankan dlm blog ini. lebihan daging burger boleh disimpan dlm peti sejuk utk next round punya makan. jgn lupa lapikkan wax paper antara daging burger mentah agar senang nk kopek bila nak masak kelak. bila dapat daging korban, saya pasti buat burger ini. rasanya sgt fresh lagi manis. DAGING SEGAR!!

  81. telaga Says:

    askum pakcik,
    terima kasih banyak saya baru nak berniaga ni,terima kasih banyak resepi dan semua tips

  82. laser stretch mark removal Says:

    Agak2 la kan. Berapa nak cas untuk sebijik burger? Banyak sangat guna bahan ni huhu. -zaidi

  83. ryzal71 Says:

    Pakcik Nasron. izinkan sy ambil resepi tuan ya.

  84. Mohdsarip Sukamar Says:

    Resepi Memasak Burger Ramly

  85. uder Says:

    en.nasron….

    ade resepi tuk wat kebab guna daging ramly x???

  86. ameer langkawi Says:

    pakai sos life best untuk benjo.muak la mkn burger kalau telur masak tebal guna acuan tu.

  87. bob Says:

    salam pok cik,

    kalu boleh bg resepi burger Oblong yang paling sempoi di malaya nih…
    thanks……

  88. ammat Says:

    saya nak tanya rakan2 disini “ape itu brown sos”

  89. river blues Says:

    akum bro,sya dri lbuan mau bertnya.mcm mna setuasi bila resepi yg kita buat smua tu kat ats time org rmai order…?lgi2 bila ada plangang push nak cepat..?bila kita nak relax jer org da blik2 tnya bila nak siap tension btul la…blh tak klu share skit ilmu tu hehe……??

  90. ct Says:

    setelah sy baca, betul la kata pakcik , saya dah berniaga 2 thn tp masih mengkaji kenapa dagingnya masak keras rupanya sbb apinya besar ye.. kini saya baru tahu..ingat nak cepat masak,……

  91. azhar Says:

    sy nak tanya serbuk kari tu mcm mana?xpayah masak ke?atau trus bubuh je.brand apa?

  92. Tuan Tanah Kedaung Says:

    serbuk kari daging
    bubuh jer serbuk tu macam bubuh lada sulah
    brand cap gajah duduk bersila

  93. ediburger Says:

    salam pakcik…cuma nk tanya berapa margin keuntungan yang sepatutnya kita dapat dan kalau tak keberatan boleh bgtau tak berapa harga sbijik burger daging kat tempat pakcik sekarang…just nak compare ngn tempat saya kat terengganu nih…

  94. Tuan Tanah Kedaung Says:

    ediburger,

    margin pa’chik tak tau sebab pa’chik tak berniaga burger… dah tua-tua ni malam2 lepak tepi surau jer la sambil menyembang dgn orang2 pencen… tak rock la dah tua2 macham ni lepak main gitar kat warong / stall burger… nanti orang tengok kata kita buang tebiat pula.

    harga sebijik burger kat tempat pa’chik sekarang ialah antara RM2.00 hingga RM2.50 bagi burger daging dan RM2.50 hingga RM3.00 bagi burger ayam… kalau tambah telor tambah 50 sen biasanya… begitulah kiranya harga di tempat pa’chik ni… pa’chik rasa OK la kot… maklom sekarang harga bahan mentah sudah mahal… hantaran belanja kahwin pun sudah mahal… budak2 jual burger pon mau kahwin juga… rugi kalau tak kahwin, menyesal kau nanti… kempunan…

    yang penting ialah kau masak la burger tu yang paling best… ikut macham pa’chik ajar OK?

  95. muhd Says:

    bawang kuning tu macam mane yer aku x penah dengar pon

  96. Nasron al-Jauhari Says:

    Bawang Kuning = Bawang Holland

  97. hafiz Says:

    Thanks pakcik, you right…

  98. iela Says:

    A’kum pak cik nasron..sye nk tnye klu nk taruh kacang panggang dlm tin 2..agak2 pak cik rasa dia ☺kεƔ ✗…pls reply

  99. Nasron al-Jauhari Says:

    iela,

    taruh kacang panggang dalam burger tu sebenarnya bad idea… tak kisah merapu kalau sedap, tapi pada pakcik memang tak sedap pun… kau jangan buat… kalau kau nak buat jugak, sukati kau laa… pakcik singgah stall kau, pakcik bakor nanti baru kau tau…

    dah la kos jadi bertambah, lepas tu rasanya tak sedap pula… betul2 membazir…

  100. iela Says:

    Abez tu klu ✗ ltak kacang panggang..letak madu..letak madu ✗ manis ka burge tu..rempah daging tu klu taruh skali dgn lada dlm stu bekas boleh ✗.nie nk tnye sayur lettuce tu sayur apa….pls reply..

  101. captain mel Says:

    sy seorang peniage burger,,klu nk burger lg mntp,hiris bwg bsr dgn nipis (lg senang gne sagat) then goreng ats kuali dn letkkan beberape titisan seasoning magie,,i think burger u all lebih ummph,,,..but mke sure jgn ltk seasoning 2 smpy nk dkt sebotol cos t rse dy jd hampeh,,agak2 la der,,

  102. danish Says:

    burger mcdonald pakcik x pandai buat ke

  103. Tuan Tanah Kedaung Says:

    iela : tak tau sayur lettuce kau letak sayur salad atau kobis jer… jangan letak bayam, sawi apalagi kangkung ya…

    captain mel : betul3… contohilah brader mel ni! terbaik!

    danish : pandai… tapi pakcik suroh kuli pakcik jer buat… pakcik bayor jer… hahahaha

  104. m Says:

    menarik btoi cek org utara nak mula nega bln depan dok trcari2 resipi hebat tak sngka kat sini ada ..nak cuba lepaih ni, slalu dk wat kt umah anak kta sedap..kali ni dapat resipi nii..grenti lg sedap..nega dpan umah jaa..kt kwsan sya depa dok boh sayur kobis timun dgn bawang mentah yg digoreng taruk kunyit skit tp x prnah boh madu pun..yg ni nmpak sempoi gak…cuma nak kna pi cari kicap2 trsebut…apa hanya burber ramly ja ka ok yg lain ada tak….rasa2 telur balut ka sedap @ telur acuan sedap …sos cili kimball ni rasa masam skit ok kaa klu boh..habaq mai sat..tlog bagaitau sat cara trbaik promosi nega burger nihh….

  105. Man Giler Burger, M.G Burger. Says:

    resipi air bawang putih please untuk satu botol berapa biji yang perlu digunakan.

  106. lepaq burger Says:

    pakcik.. klu lotak bawang goreng, gantikan bawang besa.. ok x….

  107. Nasron al-Jauhari Says:

    m : kau try pakai sos LIFE la… pakai yg thai punya…

    Man Giler Burger : 3 ulas chukop le man…

    lepaq burger : hah apa? ekau nak lotak bawang goreng? ekau gilo apo? … suko ati ekau la.. hahahaha

  108. lepaq burger Says:

    pakcik…. cm no nk bt oblong jd lg sodap…. poning dah ni….

  109. Nizan Says:

    akhirnya….inilah resepi original yg teman cari sejak tahun 84 lagi…terima kasih.

  110. Kamehamehaa Says:

    Wow….Impressive technic!!! Salute to Pokcik…

  111. danny Says:

    saya nak senarai harga burger yang di jual dan menu2 burger,,ingin tau harga dan ingin tahu menu burger yang biasa di jual..saya baru nak start niaga burger..tq

  112. Nizan Says:

    tolong bagitau den susunan betul roti dari bawah ke atas maksud saya ( roti, timun, sos tomato, daging . . )….yg sebenornyer? secara basicnya pls…den baru bukak gerai nih, tak pandai susun. thanks.

  113. dayaz chantek herbs Says:

    aku dah bertahun2 niaga burger ni..stat umoQ 17thn smp la ni umo aku 26 tahun..burger mmg xley blah dr idop aku..ms aku ml2 bkk burger kt kg aku.mak aku yg btkan sos tu…terbaeeekkk!!!!!SAyur kobis dan timun yg digunakan..rempahnye..serbuk kari n lada sulah..ms tu kicap maggie x femes agi..mayonis opkos,,tahun 2007 niaga burger kt klntan..test2 sos..sume x ley blah..skali bli sos BEG keluaran ore klate..so aku amek keptusan combine kan sos cili n tomato utk dapatkn rs manis,pedas,macam2 cikit,lemak..bab mayo tu..xusah le kedekutz..buboh aje jnji burger kite jd buah mulut(sedap)..
    2012 aku niaga kt perak..tmpt aku skg…aku gunekan sistem ms aku niaga kt klntan..mmg dpt perhatian..sos cili yg dah di renovate..dicombinekan dengan sos tomato,,,sos lada itam,mayo..pas aku bc blok pokciks ni..aku trtarik..tp lebih kurang ng aku bt..cume aku nye x de madu..pokcik,..terbaeekk!!!

  114. AI_Man Says:

    TERBAEK PNYER RESEPI LA…..,,THANKX BRO….

  115. spain the great Says:

    nak cuba kat umah ni…tq pakcik..(pakai roti biasa boleh ke?)

  116. Nik Amir Says:

    pakcik..sos Worchestershire Sauce – Lea & Perrins tak de tanda halal.tulisan cina..takut kawe..

  117. Allysya Says:

    Salam Pakcik Nasron
    Saya baru nak beli stall burger. Ni mmg hajat hati dah bertahun tahun dah..saya sgt tertarik dengan artikel pakcik Nasron. Time kasih byk pakcik. Saya akan praktikkan ilmu pakcik ni utk mendpt rezeki yg berkat insyaAllah. Pakcik lah penyumbang semangat saya.

  118. Sayangku Ieydah Says:

    Askm pakcik..time kasih atas perkongsian ilmu.saya n suami baru je nk cuba wat bisnes ni.harap ilmu pakcik dpt membantu kami.smg rezeki pakcik bertambah.amin..:)

  119. Nizan Says:

    nak share sikit….hampir 2 bulan saya berniaga ikut resepi pak Nasron nih, alhamdulillah, regular customer mencecah 30 org. Setiap hari beli burger daging jer. Mmg best !!!

  120. Nasron al-Jauhari Says:

    siapa2 yg ada buka stall burger boleh kirim gambar kat pakcik siap alamat sekali,,, nanti pakcik publish kan di blog ini… promosi / iklan perchuma untuk kalian… tapi mesti masak burger ikut macham pakcik ajar tau!

  121. lolitha Says:

    thank u

  122. ruben Says:

    terima kasih kerana sudi memberi tahu bagaimana nak buat burger yang sedap tQverry much

  123. haikal90 Says:

    pakcik,pakcik..sa ni org sabah artikel bger pakcik memang hebat.!hehehe..saya suka sangat..simpel dan memang hebat.saya ada buka burger ni tapi x taw nama g..huhuhu..memang best la pakcik..

  124. nuratasha Says:

    MACAM MANA NAK BUAT BURGER SPECIAL?

  125. shikin shirogane Says:

    info terbaeeeekkkkk…….

  126. Azmi Says:

    Mohon izin saya nak try resepi2 Pakcik Nasron ni.. Nak buat part time (malam) jual burger kt budak2 kampus. InsyaAllah murah rezeki. Terima kasih & doakan saya.

  127. Muhd Izzat Says:

    Apa susah aku beli kat kedai pastu telan xyah kunyah terus mampus.

    P/S:tu la ckp besar lagi

  128. w muhamad b w yusof Says:

    Asslammualaikum… pakcik nasron dan semua yang memberi komen,
    terima kasih diatas maklumat dan rahsia resepi memasak burger yang sedap dan enak.
    ilmu tidak akan hilang walaupun kita berkongsi dgn seribu org sekali pun.sama-samalah kita berkongsi setiap ilmu dan kemahiran yang kita ada untuk kebaikan kita bersama.
    terima kasih.

  129. BoB Says:

    Pokcik bleh bg resepi roti john yng Ori tak

  130. abboooo Says:

    trima kasih pak cik.. pelanggan saya makin bertambah setiap hari lepas ikut resepi pakcik ni..

  131. abboooo Says:

    trima kasih, smoga tuhan merahmati roh pakcik

  132. Nasron al-Jauhari Says:

    aku belom mati la abbooooooooooooooooo

  133. alie Says:

    bleh try wat

  134. nazmi kasim Says:

    time kasih atas nasihat pak cik saya akan gunakan semuanya

  135. AAD Says:

    Tq pakcik.resepi ni mmg terbaik.sy br sebln berniaga.respon pelanggan semua positif.alhamdulillah.

  136. Dzulhilmi Says:

    Hi bro,

    Boleh recommend jenama sos lada hitam ape yg sodap?

  137. Idzat Says:

    Thanks bro bg tips sikit nak buat burger mcm mana 🙂

  138. peng Says:

    ada lg mantapkan rasenya..mcm hot burger kat jb..

  139. injuk Says:

    memng bgus guna semua ressepi nie

  140. Angah Eypoh Says:

    salam semua.. thanks bagi resepi.. sy ni bru lgi dlm burger2 ni..
    sape yg dok ipoh tu.. mai la try sy pnya burger.. 🙂

  141. putri natasha Says:

    Rempah tu..boleh guna lada hitam dan kicap maggie pun boleh kah….

  142. nurila Says:

    salam pakcik..saya da try buat burger malam tadi..ni 1st time seumur hidup buat burger..ikut mcm pakcik ajor ni..cume terlupe tang air bawang putih tu aje..tp memang mantap..da rase xnak beli burger kat luar da lepas ni..serius sedap yg amat sangat..

  143. aisya Says:

    salam pak cik,
    cara ikut susunan tu no 1 dari atas ke dari bawah? sbb stgh org letak sayur dulu ada yg letak daging sayur kat atas..mana yg sedap ye ?? tq atas resepi yg super power tu.
    saya jual burger dari rumah je sblum ni, ni nak try resepi pak cik plak..

  144. salim Says:

    assalam…pakcik
    sye nak try bissnes burger n sye nak try resipi pakcik nie…

  145. dr pad Says:

    ilmu sifu pak cik mmg mantap…saya mmg kaki burger.dulu di ipoh saya bedal burger smpai 3biji sorg coz saya suka bila bahan2nya dia xkedekut.yg menariknya sayurnya ada sengkuang..mmg mantapppp..

  146. mohd affendy Says:

    askm,pakcik!mcm mana lau saya hanya tukarkn sos cili yg pakcik komenkn kepada sos cili longsong(sos kebab),?

  147. Alif Aiman Says:

    Pak cik, Saya masih budak lagi. Tapi saya gemar makan burger. Lalu saya ambil keputusan untuk masak burger sendiri. Saya jarang beli kat luar. Tapi mak saya tak bagi buka kedai burger. Jiran saya buka kedai burger. Tapi dia masak burger dengan cara yang salah. Dia pergi tekan roti burger waktu membakarnya. Lepas tu dia pergi tekan burger banyak kali waktu memasaknya. Saya nak minta tolong pak cik macam mana nak pujuk dia suruh dia ambil saya sebagai pekerjanya.

  148. Nasron al-Jauhari Says:

    @ pendi : sos tu kau adjust la kasi pekat sikit dgn cara tambah sos cili yg sesuai… sos longsong tu cair sangat

    @ alip : alah… small matter laaa… satu hari kau belilah burger dia tapi kau cakap dgn dia kau nak cuba masak sendiri… lepas tu sebelum kau makan, kau bagi dia rasa dulu konon2 kau suruh dia cek rasanya sedap atau tidak… kau masak ikut yg macam pakcik ajarlah… kalau dia cakap sedap, kau beritahu dia yg kau dah belajar dari pakcik dan kau bersedia nak kongsi resepi dgn dia… tapi kalau dia cakap tak sedap, kau lempang muka dia sekali… baru padan muka dia… lepas lempang, kau cepat lari balik rumah, nyorok bawah katil…

  149. bdk baru belajar Says:

    pakcik nak tye la klu untuk daging ayam perlu ke letak serbuk kari ayam???

  150. uzumage narita Says:

    hahahha lawak lerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ……saye buat burger daging tu main goreng je hahahahahah janji sodappppppppppppppppppppppp

  151. Diela_95 Says:

    As salam…uncle saya dah bniaga dh dkt dua thn baru hari ni saya dngr pasai air bwang putih…
    boleh share ka cara nk buat air bawang putih tu .
    saya pakai sos cap tupai dan black pepper zuza,so far respond ok dan ramai jgk customer cina dan india.
    di sini saya cuma inginkan komen dr uncle tentang sos-sos yg saya guna.sayur mcm biasa tomato,salad,gobis dan timun, dan bawang…

    Tolong reply…IERAN BURGER

  152. feezzx Says:

    Slam..sya bru nk mulkan prniagaan ni..ttba masuk page ni trus dpat informasi dri otai ni..trma kash bnyak sbb kongsi ilmu..cma nk tnya..cmna kita nk buat sos tu lg sedap..cntohnya mngkin de cmpur skit ke dgn sos lada hitam..?

  153. acam Says:

    Bley ajar x cmne nk bwt omelette?

  154. KHai Says:

    Bagi anda yang baru dan ingin menceburi bisnes burger ini adalah lebih baik sekiranya anda dapatkan informasi penting terlebih dahulu bagaimana memulakan bisnes burger tersebut dari mereka yang pakar dan telah berjaya agar bisnes anda berjalan dengan lebih lancar dan menguntungkan…

    Sila layari website di bawah ini sekarang…

    http://bit.ly/bisnesburger

  155. CiCazie PEndo Says:

    tq pakcik,,, esok juga sya nak berniaga dgn resepi pakcik yang mantap ni,,,,,, tq…. salam

  156. Norita Tarives Says:

    Buat saya tergelak pagi2 ni baca blog en nasron..anyway terima kasih utk info en nasron..sgt berguna…

  157. izwan fadzli b. md jaafar Says:

    resepi yg menakjubkan….terima kasih di atas info yg telah di sampaikan….saya wan beger bt 8 sik!!!!!!

  158. akim Says:

    perghhh…. mantop. napelh baru trbaca …. anyway , thanks a lot. yg blum cuba , cuba la …. mmg tk rugi. pokcik nasron.., mg murah rezeki lg diberkati Allah swt….

  159. noor Says:

    sekarang ni susah betul nak dapat daging burger ramly kat area pokok sena Kedah…korang mcmmn der…katanya harga nak naik lg,betul ke..tension betul la,nak berniaga pon susah

  160. itomaz Says:

    pakcik nasron mmg lawak….ayt baik pnye…tp korg sume jgn la tnye soalan yg sengal2..ape yg pkcik ajo buat jela..dh mmg sodap..xyah mmbazir kos nak tambah kos apa bagai…buat beso kpala taik customer je…hahaha!

  161. muhd rizzuddin Says:

    Air bawang letak masa mane?!sya kurang fhm…tq atas nasihat..

  162. IDA Says:

    TERIMA KASIH PAKCIK….SAYA N SUAMI BERNIAGA KECIL-KECILAN SAHAJA…INSYAALLAH DENGAN APA Y PAKCIK PERKATAKAN INI DAPAT MENAMBAHKAN LG ILMU DLM PERNIAGAAN BURGER…KADANG2 KITE RASE MCM KITE DAH TERER..TP SEBENARNYE BYK LG ILMU Y KITE TAK TAU..ALHAMDULILLAH ARTIKEL PAKCIK BETUL2 MEMBUTKN SAYA TAK SABAR NAK TRY…

  163. abgzull Says:

    Alhamdulillah akhirnya jumpa jugak resepi burger terbaik
    Tq abe nasron

  164. JESI Says:

    salam pakcik, saya nampak resepi pakcik ni jujur dan telus…ikhlas…tidak lokek idea, dapat saya rasa kesedapan burger itu walau hanya membaca resepinya…terima kasih pakcik.

  165. suhada Says:

    terima kasih pakcik, akhirnya dapat juga resepi n tips yg tak lokek ilmu..
    apa komen pakcik pasal burger kukus?

  166. miss bun Says:

    air bawang putih nk ltak msa mn..slepas ke sblm nk akat daging..pahtu yg rmpah2 tu sumer ltak skali gus ke ats daging, ke sebelah utk rempah..phtu btrbalik kn sblah lg utk kicap nga lada hitam…sy bru nk bljr niaga burger..

  167. shaniza mohd shahrul nizam Says:

    mcm entry lain sejibik ayat …… copy paste , xth mn satu ori pny resipi writer …

  168. yusuf Effendy Says:

    Trimakasih banyak” ya pakcik/sodara tetangga Indonesa malaysia

  169. Cara Memasak Hotdog - Serba Serbi Berita Says:

    […] Resepi memasak burger ramly | apabila nasron menulis […]

  170. jijie Says:

    tbek bro….yg madu xpnah dnger…ley cube rspi ni thnks bro atas pkongsian..

  171. Norhaniza binti Abd Malik Says:

    cara yang pakcik sama macam cara saya masak burger,saya berniaga burger malam,cuma air bawang putih tu saya guna bawang merah ada rasa manis pada daging.

  172. Abdul Aziz bin Jaafar Says:

    terima kasih tuan nasron..nak tanya ketebalan besi dapur nak masak burger? brp tebal yg sesuai.?

  173. ABE Says:

    TERBAIK….UNCLE RON….SEGALA TUNJUK AJAR SIFU..SEMOGA DI BERKATI ALLAH HENDAKNYA..

  174. Mohd Sharif Says:

    Terima kasih atas info diatas..mudah2an ilmu yg baik itu memberi manfaat dan Pahala yg berpanjangan..

  175. Albino Says:

    Mantap resepinya pakcik terima kasih . Tapii apapun bege yg pling sedap ialah bege bini saya pakcik , gebu dan berair , juicy bak hang org kata . Ok bye pakcik thanks for the resipi pakcik !

  176. Madara Says:

    Benjo itu bahasa prancis boss… Org prancis sebut benjo, tuk acuan Telur.. Itulah namanya Burger benjo..

  177. Muhammad Azrain Says:

    Bro nak Tanya sikit, berapa banyak kena letak lada, berapa banyak kicap Dan lain lain. Dan masa saya makan burger yang saya buat. Rasa Manis kenapa, macam tu jd

  178. Fahmi Says:

    Ada orang blog dia cantik. siap letak script tak bagi copy paste bagai.. tapi dia sendiri cedok dari blog orang.. Hahaha https://azmirshah.com/cara-memasak-burger-yang-sedap/

  179. Azry Says:

    Nk kene letak minyak ke?or just marjerin je?


Tinggalkan komen