Pakcik cek statistik pasal artikel berkaitan burger yang lalu, rupanya ramai yang tanya fasal resepi membuat burger yang sedap. Rupanya ramai yang masih belum tahu cara memasak burger Ramly dengan betul dan sedap. Oleh kerana pakcik mempunyai pengalaman dan ilmu itu, maka tak sampai hati nak pendam buat masuk kubor. Karang kena bantai dengan malaikat pula. Maka darihal yang demikian, kali ini pakcik ingin buka rahsia bagaimana membuat sebiji burger Ramly yang sedap. Kalau ada sesiapa yang nak buat berniaga, itu lagi bagus. Supaya pelanggan berpuas hati dan perniagaan kamu pun bertambah maju.
Jom kita start!
Kuali
Kuali besi hitam berlegam tu sebaiknya dari jenis besi yang tebal. Memang harga dia lebih sikit, sebab ia lebih bagus kerana haba dari api akan lebih stabil dan menyeluruh. Sebelum masak cuci kuali dulu. Gunakan axion/sunlight atau yg sama waktu dengannya. Ni pakcik tengok ramai budak2 meniaga burger tak basuh kuali dengan betul. Dia simbah2 jer dengan air kemudian gosok2 dengan scraper. Bangang betul la tu. Tak menjaga kebersihan! Paling penting ialah cuci kuali lepas meniaga. Cuci betul2. Gosok jangan tak gosok!
Api
Lepas cuci kuali, kau lap la dengan kain atau tisu bersih. Tak nak lap pun tak apa – kau panaskan kuali. Pakai api sedang atau besar. Lepas air kat kuali dah clear, kau cepat2 kecikkan api dia. Sebabnya ialah, jangan sesekali masak burger pakai api besar. Nanti burger kau cepat hangus, jadi garing macam keropok dan rasanya tak best. Hanya memasak burger menggunakan api kecil atau sederhana saja. Kau pandai2lah adjust api tu. Karang lama2 kau pandai la. Lepas tu sapukan marjerin ke serata kuali. Sapu thin layer saja. Jangan bubuh banyak – membazir. Ini supaya nanti time nak masak kuali tak melekat.
Marjerin
Pakcik syor 2 jenis iaitu Planta atau Pelangi. Pelangi lebih murah harga dia. Keluaran Felda la beb, so terjamin kehalalannya. Brand lain kadang tak ngam – bau tengik. Tapi ini up to you la.
Daging
Daging mesti pakai brand Ramly yang 700 gram. Sebaikya daging sudah di-defrost-kan terlebih dulu agar cepat masak. Tapi andaikata daging tu masih beku – tak apa. Boleh juga. Letak saja di kuali, cuma jangan sesekali gatal tangan besarkan api – ni ler penyebab daging burger keras, garing dan hangus. Biar jer daging tu jadi lembut dan masak perlahan-lahan. Tak payah sibuk2 letak marjerin. Nanti daging tu akan keluar minyak dia sendiri.
Teknik Menggoreng
Balik2kan daging burger time memasak. Tak payah sibuk2 tekan daging tu. Siapa ngajor? Kalau korang rajin tekan2 daging tu, nanti semua jus daging dia hilang. Daging jagi hilang rasa dan keras! Rasa dah jadi hampas.
Teknik Belah Dua vs Teknik Ketok Lobang
Dulu waktu first burger Ramly start tahun2 awal/tengah 80an, mana ada teknik belah dua. Yang ada pada masa itu ialah ketuk2 daging tu sampai berlubang2. Teknik belah dua tu baru muncul akhir 80an. Pada pakcik, teknik ketuk daging burger sampai berlubang tu lebih bagus. Sebabnya ialah selain dari membantu agar daging semuanya masak, ia juga jadi tempat untuk perencah meresap dan terperangkap. Selain itu juga, agar daging tetap tebal dan lembut – terasa apabila digigit dan dikunyah. Teknik belah dua dibuat kerana alasan memastikan daging tu benar2 masak dan sebagai selera mata sahaja. Sebenarnya kalau masak dengan betul, tak kira apa cara, ia pasti ler masak – takkan mentah punya! Teknik belah dua pun OK juga tapi pastikan tak over cook ya, karang daging jadi terlebih garing dan keras pula.
Cara Merempah (Bukan Merempit ya!)
Setelah diketuk2 sampai berlubang atau dibelah dua, sila pastikan daging telah masak kemudian tekan sikit daging tu untuk membuang minyak yg berlebihan. Tekan 2-3 kali jer – jangan over pulak. Lepas tu bubuhlah perencah ikut step ya iaitu;
- Worchestershire Sauce – Lea & Perrins
- Kicap Perasa – Maggi
- Serbuk Lada Sulah – Apa2 brand pun boleh
- Serbuk Lada Hitam (Optional) – Apa2 brand pun boleh
- Serbuk Kari Daging (Optional) – Apa2 brand pun boleh
- Air Bawang Putih – Korang buat sendiri ler
Pakcik lebih suka guna serbuk lada hitam menggantikan serbuk lada sulah sepenuhnya sebab rasanya lebih best dan mantap serta nampak eksklusif.
Lepas selesai semua perencah, korang balikkan daging sekali, lepas tu tekan sekali jer and than angkat. Letak kat roti yang telah disediakan. Pastikan memasak daging jangan over cook, nanti rasa dia hilang dan keras.
Air Bawang Putih
Ia bertujuan untuk mengelakkan daging jadi over dry. Air bawang putih akan menggantikan jus daging yang sebahagiannya telah hilang waktu proses memasak tadi. Cara buatnya sonang yo. Kau kupas bawang putih lepas tu kau ketuk bagi hancur. Masukkan dalam botol, bubuh air dan goncang! Tak payah bubuh garam tau. Settle dah!
Roti Burger
Lepas belah dua, korang sapu marjerin. Jangan kedekut sapu marjerin tapi jangan pulak over. Sapu thin layer saja tapi menyeluruh. Bakar roti di kuali di bahagian isi tengah saja. Bahagian kulit atas dan bawah jangan bakar. Karang berminyak dan lembik pulak. Jangan gatal2 tangan tekan roti tu time membakarnya. Siapa ngajor? Kalau tangan gatal jugak nak menekan2, baik korang bakar jer tangan korang. Gatal betul! Sambung balik… Lepas bahagian yang dibakar tu dah jadi perang sikit, kau angkatlah. Sebaiknya letak atas alas berjaring bukan di tempat yg rata seperti pinggan. Letak kat alas berjaring akan membuatkan hot air circulation pada roti lancar. Roti jadi gebu, garing dan mantap. Jika korang letak kat tempat flat, roti nanti jadi lembik. Pakcik benda lembik2 ni tak gemar la.
Sayur
Lepas roti dah dibakar. Korang bubuhlah sayur. Ni ada beberapa pilihan sayur.
- Salad
- Lettuce
- Kobis
- Tomato
- Bawang Kuning / Holland
- Timun
Salad, lettuce dan kobis – sebaiknya korang hiris ler. Kobis tu paling bagus kalau dihiris halus2, baru ler mantap. Antara salad, lettuce dan kobis – pakcik prefer lettuce dan kobis sebab lebih terasa dan rangup. Salad kadang2 ada yang pahit dan liat juga. Tomato juga perlu dihiris. Bawang korang boleh pilih sama ada nak hiris atau potong dadu. Pakcik prefer hiris sebab lebih terasa bila digigit. Timun lebih baik kalau timun jepun – lebih rangup dan tiada risiko liat dan pahit seperti timun biasa. Pakcik suka combine lettuce/kobis + bawang potong dadu + timun jepun.
Sos Cili
Sebaiknya gunakan sos cili yang ada brand la seperti Maggi, Bumi Hijau, Kimball etc. Pakcik prefer Bumi Hijau. Kau janganlah pakai sos cili murah. Nanti rasa burger kau hancus.
Sos Tomato
Kalau nak gunakan sos tomato, carilah yang rasanya kurang masam. Gunakan sedikit sahaja.
Sos Lada Hitam
Dulu2 tak ada benda ni. Tapi kalau letak ni pun sodap… tambah sodap. Syaratnya pastikan sos lada hitam tu pedas2 manis sikit. Korang boleh adjust sendiri.
Mayonis
Zaman dulu2 mana ada letak mayonis. Emmm… zaman berubah. Mayonis yang paling sesuai ialah brand Ladys Choice. Tapi harganya mahal. Brand murah rasanya agak masam sedikit – masam tak bagus untuk burger citarasa Malaysia ini. Kalau korang nak jimat, korang beli jer mayonis pakai paket jenama murah sikit. Lepas tu korang adjust dengan menambah gula castor atau gula icing barang sesudu dua lepas tu gaul rata.
Keju
Dulu pun tak ada keju. Tapi kalau nak letak keju pun boleh. Cuma mahal la sikit.
Telur
Guna telur ayam ya. Bukan telur itik atau telur kambing. Telur ni untuk Benjo sahaja mulanya (ntah siapa yg bagi nama Benjo ni asalnya pun pakcik tak tahu). Tapi sekarang dah jadi trend burger tambah telur jadi burger special. Ada macam2 fesyen dan teknik. Ada yang masak pakai acuan (old style), ada yang buat dadar lepas tu lipat dan ada yang buat dadar lepas tu bungkus daging burger. Bagi pakcik, jika nak rasa telur tu benar2 terasa ialah dengan mengunakan teknik acuan. Telur akan utuh dalam bentuk alaminya dan ketebalannya itulah yang menyebabkan rasa telur itu muncul. Kalau dah jadi pembungkus daging, rasa telur tu dah kalah habis oleh rasa daging. So what for letak telur? Ia lebih kepada untuk membuat mata para pelanggan tertarik aja. Tapi ingat… makan burger pakai mulut, gigi, lidah dan tekak… bukan pakai mata! Tapi selera orang lain2. Lantak dia ler.
Habis dah pun cerita pasal resepi memasak burger. Kalau ada sebarang komen atau ulasan, korang tulislah banyak2 kat bawah sinun. Mungkin korang boleh improve lagi. Sampai jumpa lagi dan selamat berpuasa. Jangan lupa malam ni pergi bertarawikh di masjid ya. Bye… Wassalam.
Berikut disenaraikan artikel lain yang mempunyai persamaan dengan artikel di-atas dan mungkin menarik minat anda untuk membacanya.
22 Ogos 2009 at 3:29 pm
Tabik le,
Dah cuba memang mantap..syoknya…siapa tak cuba memang tak baca panduan sampai habis.
30 Ogos 2009 at 8:44 am
salam ramadhan … resepi yang mantap di bulan puasa ini, berger lebih kurang sama je kat mana-mana, tapi kalau tekniknya betul dan rencahnya kena, pasti sedap … saya setuju betul pasal beger special tu, sblm ni pun waktu menikmati beger special di salah sebuah kedai beger, saya tak merasai kespecialannya … telur sepatutnya diasingkan dgn daging ….. untuk pngtahuan pokcik nasron .. beger memang kegemaran saya …walaupu umur semakin meningkat tua … 🙂 ada lagi satu resepi yg saya rasa2 jarang ada kat kedai beger iaitu hot dog steamed dan conney dog …. pokcik tahu tak ? sedap jugak resepi tu …salam ramadhan …..
4 September 2009 at 10:49 am
Encik Nasron,
roti jenama apa yang lembut dan sedap?
Saya pernah makan burger azza di kuching,
mengancam btol roti dan beger dia. Tapi makan
beger tempat saya jb, roti keras dan beger keras.
TQ
25 September 2009 at 4:47 pm
en. nasron terima kasih kena pertama, bertandang ke blog en. nasron terus dapat tips yang amat berguna bagi memasak berger yang lazat, saya berniaga kecil-kecilan dan masih baru lagi dan pastinya tips yang en nasron beri betul-betul menyedarkan saya bahawa masih banyak kelemahan disegi penyediaan burger yang pastinya akan diminati ramai.
7 Oktober 2009 at 12:36 am
insyaallah mudah2han berjaya la saya mencuba resepi burger pakcik, tgh dok planning nak niaga tup tup terbaca resepi yg best ni.terima kasih bebanyak la pakcik,, memang otai lah.. pakcik kalau ada rahsia2 yg terpendam antar aja kat email saya tam_faber@yahoo.com tu pun kalau tak malu n segan la.bravo pakcik.salam
20 Oktober 2009 at 2:39 pm
Bro…aku pernah try pakai Worchestershire Sauce – Lea & Perrins + Kicap Perasa – Maggi tapi masam terlampau la…mcm maner nk adjust tue…
20 Oktober 2009 at 9:48 pm
MEL ;
Roti yang sedap, saya tak pasti. Sebab banyak pengeluar roti burger di pasaran dan satu pun tiada yang baik sebaik roti yang digunakan oleh McDonalds atau KFC. Saya pun pelik kenapa tiada roti yg sebaik roti yg digunakan oleh McD dan KFC. Gardenia baru2 ni ada mengeluarkan roti burger… komen saya: rotinya keras daa…
Apis84 ;
Saya syorkan awak ganti sos cili Maggi kepada brand Bumi Hijau atau sos cili jenis ala Thai agar rasany tidak masam. Kalau guna mayonis harap dikurangkan kuantitinya atau adjust mayonis dengan gula.
Sos worchestershire jangan letak banyak, ala kadar sahaja.
Awak juga boleh cuba letak madu pada daging burger. Guna madu murah sahaja seperi brand Tesco dsb. Saya dah test, ramai orang suka.
Kepada semua ;
Ingat, burger Ramly yg sedap harus berasa sedikit manis, sedikit pedas dan agak “soggy”/”basah”. Rasa masam akan merosakkan rasa burger Ramly.
Apa kata awak cuba resepi sos black pepper. Beli apa2 sos black pepper di pasaran dan awak adjust dengan kicap manis cap Kipas Udang + sedikit gula atau madu. Insya’allah sedap!
Kalau ada apa2 nak tanya, sila tulis di ruangan komen. Insya’allah saya jawab, cuma mungkin agak lambat sikit la sebab saya sibuk. Saya sangat suka membantu orang yang ingin membuat burger Ramly / Malaysia ini menjadi lebih sedap. Janganlah berniaga jika burger yang anda jual tidak berkualiti, itu menganiaya pembeli namanya! Buatlah yg terbaik! Mahal sikit tak apa, asal ada kualiti dan sedap!
Selamat mencuba!
21 Oktober 2009 at 3:49 pm
thankz bro…aku nie baru jer berjinak2 dalam perniagaan burger nie baru 10 bulan.. x tahu sangat pasal burger nie…tahu mkan jer…rupa2 nyer sebalik burger nie ader cara2 secret recipe untuk membuat burger yang sedap….susah siot…nak tnya satu lagi…brand bumi hijau nie nak dapat kat ner?….puas satu chow kit aku cari x der….rasa sos nie sedap ker…sebab aku guna longsen ngan besmak jer…
10 November 2009 at 10:36 pm
guna sos cili kimball+sos cili cap sampan+ sos lada hitam cap puteri + maayonis……gerenti sedap…
10 November 2009 at 10:37 pm
kalu nak resepi lg sedap, sy boleh ajar modified gaging burger jadi kebab roti pita….ringkas, senang dan gerenti sedap…
28 November 2009 at 11:24 pm
tq p.cik.. brtmbah la pngthuan sy ttng buat burger ni.. tq,,
29 Disember 2009 at 10:56 pm
mcm mne nk msk campur telur gune acuan tu?
30 Disember 2009 at 7:01 pm
jambatan… ini namo kau kek ic ko? polik bebenar…
ekau sapu jo acuan tu pakai marjerin, lopas tu ekau letak kat kuali, lepas tu ekau pocahkan telor tu kat dalam acuan tu. ingat pesan den, ekau pocahkan tolur, bukan pocahkan kuali…
8 Januari 2010 at 1:17 pm
ok tq pak cik….
akan aku buatkn seperti mana yg di sarankn agar kanggroo burger cawangn kuantan akan di sukai ramai….
26 Februari 2010 at 9:44 am
@ klolo1979
tips untuk kamu yg berniaga. kat daging burger tu lepas masak, letak sikit madu (madu murah jer). lepas tu tengok respons pelanggan kamu. insya’allah perniagaan kamu akan lebih laris!
maaf sebab pakcik balas lambat. terlampau sibuk la.
12 Mei 2013 at 1:03 pm
madu tu nk letak time bile?? n kuantiti madu tu nk letak byk mne yee pkcik??
16 Januari 2010 at 11:40 am
kami mencari pekerja utk membuat burger dgn segera,yang paling penting berminat,berdedikasi,pembersih,bertanggungjawab.area meniaga johor bahru,larkin.ada transport lg bagus,tpt tinggal bole diuruskan.berminat hubungi andi 0177167776@0197044000@0177916745
26 Februari 2010 at 9:40 am
@ sayangbabah
samoga enche’ sayangbabah telah mendapat pekerja yg dikehendaki.
27 Februari 2010 at 1:08 pm
saya nak tahu cara membuat daging burger kerana di tempat saya susah untk mendapatkan prodak ramly 700gm
3 Mac 2010 at 2:11 am
Boleh tahan juga pakcik punya resepi burger tu, tips2 yg pakcik bg tu pun lebih kurang mcm resepi sy tp yg air bawang putih fist time sy dengar
3 Mac 2010 at 3:14 pm
Salam.
Bagi le resepi kentang putar pulak
18 Mac 2010 at 6:00 pm
nama saya nur fatihah umur saya 9 tahun saya sekolah di sk zainab 1.
6 April 2010 at 2:43 am
tq bro..smoga btambah amal jariah lu bro..
7 April 2010 at 3:01 pm
assalamualaikum,
wah! camni bolehlah saya menjual
buger ikut resepi en nasron..
mekasih yer…..
9 April 2010 at 4:47 pm
salam..en.nasron..
air bwang putih tu masa bila nak bubuh…
tema kasih
27 April 2010 at 10:12 pm
u punya burger mmg best.sape yg nk order gas(kaw johor jaya ke tiram)blh booking.harga blh dirunding.nk servis dapur pun blh.x pyh beli dapur baru.selagi blh pki,kita pki.br jimat.keutamaan kpd pelanggan tetap.makasih
28 April 2010 at 11:13 pm
telor kambing????
haha
kambing bertelor ea?
30 April 2010 at 11:30 am
salah satu kejayaan anak melayu kita.. yg patut kita contohi.dh merata tempat sy mkn burger.di kelantan,terengganu,pahang,selangor,k.l,seremban,perak dan melaka,tp ttp x blh lwn u punya tempat.sesiapa yg dtg johor,rugi klu x singgah.klu ade modal,buat la cawangan baru.
30 April 2010 at 11:37 am
x perlu belajar smpai luar negara utk berjaya.yg penting usaha & rajin.x lupa mohon pd tuhan.semoga berjaya dlm kerjaya & juga rumahtangga.AMIN……
30 April 2010 at 8:25 pm
gila sedap
4 Mei 2010 at 2:59 pm
Assalamualaikum..pokcikss…apa kabar…sebenarnya sy ada mau tanya ni…d area sabah dmna bleh dapat burger2 ramly ek…saya baru ja bah mau buat perniagaan burger ni bab ni impian saya tyme kecik2 dulu d kampung…pakcik burger simpang tu jdi inspirasi saya…tanpa burger..tadak snek lain d kampung tu..hehehe..thanks..email ler saya ..Wasalam
2 Jun 2010 at 3:11 pm
Memang mantap.Tahniah.
30 Jun 2010 at 2:02 am
salam pak cik,terima kasih resepi burger,nak try resepi pak cik pasti meletup kat mujadzam…sy jual burger gak kat R&R muadzam..
30 Jun 2010 at 2:11 am
nak tahu macam mana nak buat sos black paper yang meletup rasa nak jual burger oblong kat stall nak tambah menu….tolong pakcik…terima kasih
22 Julai 2010 at 4:40 pm
boleh ke gune kalau buat sos sndiri…?tp bg resepi skli
22 Ogos 2010 at 2:39 pm
Salam Pak cik, menarik nih utk berbuka puasa nanti…tq ya..
25 Ogos 2010 at 12:51 pm
em…pos cara2 nk wat oblong?
tlg2…hehe…br sy tau cr msak burger…ptt la dging burger kering je…hehe…
tq 4 burger info….
22 September 2010 at 8:14 pm
mcm mana nak buat sos yg sedap?
23 September 2010 at 2:17 am
Best betullah baca semua artikel en. Nasron ni….kata2 dia memang kelakar! Macamana laa rupa dia eh? Ada macam Osama bin Laden ke agaknya???? 😉
26 September 2010 at 12:17 pm
sya masak berger x pkai sos magi tpi pkai brown sos lg sodap n mudah cume celup jer. sekarang ni pling top kat kedai sy oblong produk bru. asalnye brown sos untuk oblong tpi nak mudahkan keje sye campurkn berger skali snang kojo, cepat n yg penting rasenyer mmg tiptop
26 September 2010 at 7:39 pm
@ suzlin : saya masak burger tak pakai sos pun… tapi wajib saya pakai baju, seluar dll… hehehe
8 Oktober 2010 at 3:05 am
erm….banyak ye bahan2 burger yg kena sediakn….thanks la….nti sy nak cuba…
10 Oktober 2010 at 1:41 pm
salam..saya nak tahu kat mana sy bleh order bahan2 burger keluaran ramly.saya nak bukak 3 stall burger di labuan sabah.
20 Oktober 2010 at 12:09 pm
sama la cera p.cik buat dgn sy mngunakan air bawang,,cuma sy mngunakan serbuk kari….p sos nyer sy cmpur lada hitam n sos chili…..tntu lagi elok kn p.cik
6 November 2010 at 5:58 pm
wahh. macam best je. saye mmg tfh cari resipi burger best nak try. tapi bukan nak jual. mak makan2 kat umah je ngn family 😛
mmg kecur air liur bace tauuu 😛
thanks ye share kat sini .
sharing is caring . wakaka
6 November 2010 at 10:54 pm
en.nasron…ak ske tol bace ko pnye artkel nie…lawak la ko nie..hahaha..
13 November 2010 at 12:52 pm
salam pokcik……. wa rasa kicap maggie masin nak pakai lea pearinns masan plak lg pun kesahihan halal masih ragu2.kalu pakai kicap kipas udang cam mana?…… nak tanya pakai air bawang putih tu ada bau ke nanti tp kalu customer cina pasti suka……. tp sy x try lg le
22 November 2010 at 9:43 pm
as’kum en.nasron.. rasanya klu ada sepuluh artikel yg en.nasron tulis pun saya sudi baca sebab en.nasron ni memang lawak laa hahaha.. seronok plak baca time2 tgh boring sebab pelanggan tak ramai..hehehe but thanks kat nasihat dan tunjuk ajar. walaupun saya ni msk burger tak la terrer sangat tp tunjuk ajar dan nasihat en.nasron memang kaw2 bunyinya.. tengkiu!! semoga pas ni pelanggan2 burger saya bertambah2 laa ramainya.. tengkiu..tengkiu en.nasron..
27 November 2010 at 12:10 am
salam semua.. sorry mencelah… nak tanya ckit… air bawang putih nak guna masa mana? serbuk kari nak guna masa mana?
10 Disember 2010 at 1:49 pm
salam pokcik……. wa rasa kicap maggie masin nak pakai lea pearinns masan plak lg pun kesahihan halal masih ragu2.kalu pakai kicap kipas udang cam mana?…… nak tanya pakai air bawang putih tu ada bau ke nanti tp kalu customer cina pasti suka……. tp sy x try lg le 🙂 🙂 🙂 🙂 😦
14 Disember 2010 at 11:27 pm
askum aku nak tya la sedap ke kalau boh serbok kari tu. dan lagi satu serbok kari tu boh tame bilo. lagi satu la polak kau jual bgr 1 bra
18 Disember 2010 at 12:02 am
terima kasih atas pkongsian pak cik tentang buat burger..? sy ni tengah mencari maklumat buat burger ni? sebab sy ingin buat perniagaan burger sdiri? tp yg bikin menghairan kan sy kenapa semua guna bahan sama tapi rasa burger mereka lain2x? apa-apa pun terima kasih atas pkongsian rasia ini assalamualaikum?
19 Disember 2010 at 8:37 am
cmne cra buat air bwg 2??ajar ckit cra nye ltk masa bile kt dging
10 Januari 2011 at 12:27 pm
thanx…pokcik….resipi mmg power
sy nk try nnty guna air bawang putih
coz cust sy ramai cina………nk tanya pokcik…apa cina paling suka
18 Januari 2011 at 12:37 am
test2
18 Januari 2011 at 12:42 am
askm.. En nasron.. Best la resipi en nasron. Blan dua ni. Sy ngn mmbr nak brniaga burger. Part time malam2… Sy akan cuba resepi en nasron ni.. Harap2 menjadi la ye..
19 Januari 2011 at 12:32 pm
mostly penggemar burger ramly ni suka rasa burger ni sedikit pedas dan manis2. tak seperti burger mcd yang ada jeruk masam, burger ramly sangat tidak sesuai. memang inilah hakikatnya perbezaan antara burger ramly dgn burger mcd /western.
mengikut penelitian saya burger ramly pun sebenarnya kurang sesuai diletak kepingan keju. rasanya tak matching. mayonis juga sebenarnya kurang sesuai melainkan mayonis itu diadjust menjadi sedikit manis. ini kerana mayonis original rasanya masam. kemasaman adalah MUSUH burger ramly.
sekian mengikut pengalaman dan tekak pa’chik. apa pun, selera manusia lain2.
20 Januari 2011 at 4:18 pm
aslmkom..pkcik..menarik snggoh r resipi pkcik nie..sye nk trai lah wt bger cm rsipi pkcik nie..tu lah cme syer nk thu wktu ble nk ltak serbuk kari n air bwang tu..sye bce gak artikel nie tpi tk jmpe lah..sye hrap pkcik blas dngan sgere coz x lme ag sye nk bkak kdai bger lah pkcik..tme ksih ats sume tip tu ye..n pade korng sume yg pnye bkat tok bger sedap nie kongsi lah idea korng tu erk..
20 Januari 2011 at 4:42 pm
eh ain sma la kta… Sy p0n nak bkkak kdai burger jgk..
20 Januari 2011 at 5:06 pm
ain & bad,
boleh letak serbuk kari tapi guna jenis KARI DAGING sahaja ya.
air bawang putih tu sebenarnya ada 2 kegunaan;
1. more to gimmick iklan jer… untuk menarik customer bila nampak asap dan menyemarakkan bau burger… hahaha
2. untuk mengatasi masalah sekiranya daging burger terlebih garing sebab overcooked…
dari segi rasa, air bawang putih tidak memberikan peningkatan rasa yg signifikan.
hahaha…. hari ni pa’chik pakai bahasa canggih… selamat membacha…
20 Januari 2011 at 5:09 pm
waktu yg sesuai untuk bubuh kari daging ialah apabila setelah letak kicap, sebelum letak serbuk lada sulah.
25 Januari 2011 at 10:58 pm
Alhamdullillah…terjumpa plk site ni..saya memang tgh mencari bahan2 tambah utk meningkatkan ilmu perniagaan burger ni. Yang terbaik untuk Pokcik Nasron
9 Februari 2011 at 2:59 pm
salam…kebetulan anak saya nak buka bisness burger ni… alhamdulillah…saya terbaca lak tip2 dan petua dr en nasron. InsyaALLAH..ank saya akan mencuba segala yg diturunkan untuk bisnes burger ni kerana dia xpunya apa2 pengalaman pun dalam bisnes ni..yang ada cuma semangat yg berkobar2 nak berniaga burger…
12 Februari 2011 at 12:35 pm
me kasih pak ck..petua yg amat sy plukan..
3 Mac 2011 at 11:53 pm
assalammualaikum pakcik nasron…….
kalu kite letak nenas dlm buger ramly rasenye bleh ngam tak??
sbb tren skrg org letak buah dlm burger…..
4 Mac 2011 at 10:33 am
letak nenas? whallan… hehehe… itu style hawaiian burger… buleh, buleh, buleh… TAPI… hanya untuk BURGER AYAM sahaja… pastikan nenas tu nenas yg manis… contohnya nenas dalam tin… atau nenas yang betul2 masak… nenas yg masam tak boleh ya… dan satu lagi, lebihkan sandwich mayonis atau salad mayonis… sos cili letak sikit aja…
tak sesuai untuk burger daging!
jangan ikut trend orang bodoh walaupun mereka ramai… sebab awak bukan orang bodoh, maka tak baik membodohkan para pelanggan…
9 Mac 2011 at 11:25 am
maksih byk pd pacik nasron.. sya bru ja buka bznz burger 3 minggu lalu. Cara membuatnya sya ikut panduan dri pacik nasron dan hasilnya mmg kaw-kaw…
10 Mac 2011 at 1:49 pm
@ dee
kalau awak baca artikel ini dan semua komen2nya inysa’allah awak akan dapat membuat kesimpulan resepi burger terbaik. membaca komen juga penting sebab ada perkara2 penting / tambahan / mengenai resepi yg saya tuliskan pada ruangan komen.
semoga bermanfaat dan jadilah usahawan burger yg jujur, ikhlas, bersih dan sedap!!!
11 Mac 2011 at 12:08 pm
thaz pakcik nasron sbb x kdekut ilmu yg ade.. resipi yg sye pkai p0wn lbih kurang resipi yg pakcik ajar cme sye x tar0k air bwang jew.. mgkin air bwng nie ptang nie jgk sye try.. klau pakcik x keberatan lawat la kdai sye n try la burger sye d selayang baru sje hehehehe… sye jnji sye blnjew..
12 Mac 2011 at 2:09 am
apo la pakcim eaa.. cam tak best je bunyi pakcik masak.. huhu.. sajo guaru
13 Mac 2011 at 11:46 pm
siuklh en.nasron ni tak lukikkn ilmu best sesangat…aku pn baru nak buka gerai buger….nak buat roti jon tu mcamana ehhh?
17 Mac 2011 at 9:50 pm
yahoo
23 Mac 2011 at 1:22 am
Good tips..tapi kalo nak burger lebeh sedap mayonis bubuh kiub manggi dan gula secukopnya…lagi satu kalo daging burger sendiri bikin bleyh gak tapi kosnya besorlah ckit…huhuhu..
26 Mac 2011 at 4:10 pm
En.Nasron, agak2 berapa kos jika nak berniaga burger ni?
11 April 2011 at 8:30 am
Terima Kasih kpda en.nasron…
Saya bru nk mula niaga burger…
So,laman ni byk bntu saya…
Tq!!
20 April 2011 at 1:59 am
huhh sya baru 17 nak bukak kdai burger,. dah ade stall tapi sy harap dapat sembang dengan pakcik,, o9 pun jadi lah.. ni email saya basyirradzali@yahoo.com.. anak cucu tumpang lalu^^
28 April 2011 at 11:41 am
En.Nasron…teruskan menulis…
6 Mei 2011 at 12:04 pm
salam…bro,
nak tanya sikit,macam ner susunan pada roti burger yg best la(maknanya roti,salad or etc la..)…ni nk cari kepuasan ati la….hehhehhee..customer mau jaga…
6 Mei 2011 at 2:05 pm
kita peng yu @ kau susun macamana pun kalau kau buat sedap, sedaplah jugak burger tu…
ini susunan aku buat. aku ijazahkan kat kau. aku harap lepas ni kau buat. buat apa tanya aku kalau kau tak buat macam aku ajar.
1. roti
2. sos cili
3. sayuran
4. mayonis
5. madu
6. sos
7. daging
8. sos
9. roti
ikut susunan tu. kalau ada org komplen tak sedap, kau tempeleng muka dia.
tapi sebelum kau tempeleng muka orang, kau kena ikut step aku ajar kat resepi atas tu. kalau tak, aku pulak tempeleng muka kau.
sekian dari pa’chik.
p/s: aku memang hangin sket hari ni. rasa macam nak menempeleng jer…
kau try buat, lepas tu kau pos kat aku. aku nak cek.
11 Mei 2011 at 9:20 am
tenkiu pakcik..good info..pasni nk kene praktis la kt rmh..hehe
14 Mei 2011 at 7:55 pm
Assalamualaikum…
Terima kasih ats info yg sgt brguna bt sya yg bru nk berniaga burger ni…
Sya dh lma dk planning nk jual burger ni, tp takut x sedap…
skrg bru rsa konfiden ckit… Ye la kita ni nk meniaga biarlah dgn ikhlas dn jujur. bru la bisnes thn lama… ye tak…
apa2 pn trima kasih bebanyak….
15 Mei 2011 at 4:16 pm
slm kwn2…
leh rekomen skit roti berger brand aper yg bagus digunakan???
4 Jun 2011 at 2:21 pm
salam…..saya baru lepas mkn burger yg saya buat sendiri….nk muntah rasanyer….. mlm nanti nk buat sekali lg pakai resepi encik…nampak cam best je…..tq
23 Jun 2011 at 2:58 am
Pakcik nasron…..jenis serbuk kari2..brand apa2 pun boleh ka….boleh minta pakcik nasron email kat saya….shahz90@yahoo.com
23 Jun 2011 at 10:09 am
salam semua
pada anda yg health concious, boleh buat burger sendri dgn saiz pilihan anda. buang lemak serta urat saraf pada daging. kisar sampai hancus. campurkan garam, serbuk lada hitam & bawang yg telah didadu halus serta 1 sudu besar serbuk roti. ( lebihan roti putih yg dibakar rangup dlm oven. bila sejuk tumbuk atau kisar halus). kalau nk sedap lagi, tambahkan worchester sauce & sos perisa maggie. gaul sebati & buat saiz ikut sesuka hati sampai habis. masak ikut cara yg disarankan dlm blog ini. lebihan daging burger boleh disimpan dlm peti sejuk utk next round punya makan. jgn lupa lapikkan wax paper antara daging burger mentah agar senang nk kopek bila nak masak kelak. bila dapat daging korban, saya pasti buat burger ini. rasanya sgt fresh lagi manis. DAGING SEGAR!!
29 Jun 2011 at 10:58 am
askum pakcik,
terima kasih banyak saya baru nak berniaga ni,terima kasih banyak resepi dan semua tips
30 Jun 2011 at 9:57 pm
Agak2 la kan. Berapa nak cas untuk sebijik burger? Banyak sangat guna bahan ni huhu. -zaidi
4 Julai 2011 at 7:21 pm
Pakcik Nasron. izinkan sy ambil resepi tuan ya.
7 Julai 2011 at 10:05 pm
Resepi Memasak Burger Ramly
19 Julai 2011 at 8:55 am
en.nasron….
ade resepi tuk wat kebab guna daging ramly x???
26 Julai 2011 at 2:03 am
pakai sos life best untuk benjo.muak la mkn burger kalau telur masak tebal guna acuan tu.
29 Julai 2011 at 6:52 pm
salam pok cik,
kalu boleh bg resepi burger Oblong yang paling sempoi di malaya nih…
thanks……
19 Oktober 2011 at 1:25 am
saya nak tanya rakan2 disini “ape itu brown sos”
16 November 2011 at 10:23 pm
akum bro,sya dri lbuan mau bertnya.mcm mna setuasi bila resepi yg kita buat smua tu kat ats time org rmai order…?lgi2 bila ada plangang push nak cepat..?bila kita nak relax jer org da blik2 tnya bila nak siap tension btul la…blh tak klu share skit ilmu tu hehe……??
18 November 2011 at 1:33 pm
setelah sy baca, betul la kata pakcik , saya dah berniaga 2 thn tp masih mengkaji kenapa dagingnya masak keras rupanya sbb apinya besar ye.. kini saya baru tahu..ingat nak cepat masak,……
23 November 2011 at 3:09 pm
sy nak tanya serbuk kari tu mcm mana?xpayah masak ke?atau trus bubuh je.brand apa?
24 November 2011 at 9:27 pm
serbuk kari daging
bubuh jer serbuk tu macam bubuh lada sulah
brand cap gajah duduk bersila
30 November 2011 at 12:48 am
salam pakcik…cuma nk tanya berapa margin keuntungan yang sepatutnya kita dapat dan kalau tak keberatan boleh bgtau tak berapa harga sbijik burger daging kat tempat pakcik sekarang…just nak compare ngn tempat saya kat terengganu nih…
30 November 2011 at 10:37 pm
ediburger,
margin pa’chik tak tau sebab pa’chik tak berniaga burger… dah tua-tua ni malam2 lepak tepi surau jer la sambil menyembang dgn orang2 pencen… tak rock la dah tua2 macham ni lepak main gitar kat warong / stall burger… nanti orang tengok kata kita buang tebiat pula.
harga sebijik burger kat tempat pa’chik sekarang ialah antara RM2.00 hingga RM2.50 bagi burger daging dan RM2.50 hingga RM3.00 bagi burger ayam… kalau tambah telor tambah 50 sen biasanya… begitulah kiranya harga di tempat pa’chik ni… pa’chik rasa OK la kot… maklom sekarang harga bahan mentah sudah mahal… hantaran belanja kahwin pun sudah mahal… budak2 jual burger pon mau kahwin juga… rugi kalau tak kahwin, menyesal kau nanti… kempunan…
yang penting ialah kau masak la burger tu yang paling best… ikut macham pa’chik ajar OK?
7 Disember 2011 at 3:49 pm
bawang kuning tu macam mane yer aku x penah dengar pon
7 Disember 2011 at 4:53 pm
Bawang Kuning = Bawang Holland
13 Disember 2011 at 2:56 pm
Thanks pakcik, you right…
13 Disember 2011 at 3:32 pm
A’kum pak cik nasron..sye nk tnye klu nk taruh kacang panggang dlm tin 2..agak2 pak cik rasa dia ☺kεƔ ✗…pls reply
13 Disember 2011 at 4:59 pm
iela,
taruh kacang panggang dalam burger tu sebenarnya bad idea… tak kisah merapu kalau sedap, tapi pada pakcik memang tak sedap pun… kau jangan buat… kalau kau nak buat jugak, sukati kau laa… pakcik singgah stall kau, pakcik bakor nanti baru kau tau…
dah la kos jadi bertambah, lepas tu rasanya tak sedap pula… betul2 membazir…
13 Disember 2011 at 9:35 pm
Abez tu klu ✗ ltak kacang panggang..letak madu..letak madu ✗ manis ka burge tu..rempah daging tu klu taruh skali dgn lada dlm stu bekas boleh ✗.nie nk tnye sayur lettuce tu sayur apa….pls reply..
14 Disember 2011 at 8:09 pm
sy seorang peniage burger,,klu nk burger lg mntp,hiris bwg bsr dgn nipis (lg senang gne sagat) then goreng ats kuali dn letkkan beberape titisan seasoning magie,,i think burger u all lebih ummph,,,..but mke sure jgn ltk seasoning 2 smpy nk dkt sebotol cos t rse dy jd hampeh,,agak2 la der,,
23 Disember 2011 at 9:36 pm
burger mcdonald pakcik x pandai buat ke
23 Disember 2011 at 10:48 pm
iela : tak tau sayur lettuce kau letak sayur salad atau kobis jer… jangan letak bayam, sawi apalagi kangkung ya…
captain mel : betul3… contohilah brader mel ni! terbaik!
danish : pandai… tapi pakcik suroh kuli pakcik jer buat… pakcik bayor jer… hahahaha
31 Disember 2011 at 5:57 pm
menarik btoi cek org utara nak mula nega bln depan dok trcari2 resipi hebat tak sngka kat sini ada ..nak cuba lepaih ni, slalu dk wat kt umah anak kta sedap..kali ni dapat resipi nii..grenti lg sedap..nega dpan umah jaa..kt kwsan sya depa dok boh sayur kobis timun dgn bawang mentah yg digoreng taruk kunyit skit tp x prnah boh madu pun..yg ni nmpak sempoi gak…cuma nak kna pi cari kicap2 trsebut…apa hanya burber ramly ja ka ok yg lain ada tak….rasa2 telur balut ka sedap @ telur acuan sedap …sos cili kimball ni rasa masam skit ok kaa klu boh..habaq mai sat..tlog bagaitau sat cara trbaik promosi nega burger nihh….
16 Januari 2012 at 7:50 am
resipi air bawang putih please untuk satu botol berapa biji yang perlu digunakan.
3 Februari 2012 at 11:45 am
pakcik.. klu lotak bawang goreng, gantikan bawang besa.. ok x….
4 Februari 2012 at 11:48 pm
m : kau try pakai sos LIFE la… pakai yg thai punya…
Man Giler Burger : 3 ulas chukop le man…
lepaq burger : hah apa? ekau nak lotak bawang goreng? ekau gilo apo? … suko ati ekau la.. hahahaha
8 Februari 2012 at 11:00 am
pakcik…. cm no nk bt oblong jd lg sodap…. poning dah ni….
20 Februari 2012 at 12:44 pm
akhirnya….inilah resepi original yg teman cari sejak tahun 84 lagi…terima kasih.
23 Februari 2012 at 3:18 pm
Wow….Impressive technic!!! Salute to Pokcik…
24 Februari 2012 at 8:26 pm
saya nak senarai harga burger yang di jual dan menu2 burger,,ingin tau harga dan ingin tahu menu burger yang biasa di jual..saya baru nak start niaga burger..tq
27 Februari 2012 at 11:13 am
tolong bagitau den susunan betul roti dari bawah ke atas maksud saya ( roti, timun, sos tomato, daging . . )….yg sebenornyer? secara basicnya pls…den baru bukak gerai nih, tak pandai susun. thanks.
7 April 2012 at 12:23 pm
aku dah bertahun2 niaga burger ni..stat umoQ 17thn smp la ni umo aku 26 tahun..burger mmg xley blah dr idop aku..ms aku ml2 bkk burger kt kg aku.mak aku yg btkan sos tu…terbaeeekkk!!!!!SAyur kobis dan timun yg digunakan..rempahnye..serbuk kari n lada sulah..ms tu kicap maggie x femes agi..mayonis opkos,,tahun 2007 niaga burger kt klntan..test2 sos..sume x ley blah..skali bli sos BEG keluaran ore klate..so aku amek keptusan combine kan sos cili n tomato utk dapatkn rs manis,pedas,macam2 cikit,lemak..bab mayo tu..xusah le kedekutz..buboh aje jnji burger kite jd buah mulut(sedap)..
2012 aku niaga kt perak..tmpt aku skg…aku gunekan sistem ms aku niaga kt klntan..mmg dpt perhatian..sos cili yg dah di renovate..dicombinekan dengan sos tomato,,,sos lada itam,mayo..pas aku bc blok pokciks ni..aku trtarik..tp lebih kurang ng aku bt..cume aku nye x de madu..pokcik,..terbaeekk!!!
21 April 2012 at 11:56 pm
TERBAEK PNYER RESEPI LA…..,,THANKX BRO….
12 Mei 2012 at 3:50 pm
nak cuba kat umah ni…tq pakcik..(pakai roti biasa boleh ke?)
17 Mei 2012 at 10:04 pm
pakcik..sos Worchestershire Sauce – Lea & Perrins tak de tanda halal.tulisan cina..takut kawe..
24 Mei 2012 at 5:17 pm
Salam Pakcik Nasron
Saya baru nak beli stall burger. Ni mmg hajat hati dah bertahun tahun dah..saya sgt tertarik dengan artikel pakcik Nasron. Time kasih byk pakcik. Saya akan praktikkan ilmu pakcik ni utk mendpt rezeki yg berkat insyaAllah. Pakcik lah penyumbang semangat saya.
19 Jun 2012 at 2:40 pm
Askm pakcik..time kasih atas perkongsian ilmu.saya n suami baru je nk cuba wat bisnes ni.harap ilmu pakcik dpt membantu kami.smg rezeki pakcik bertambah.amin..:)
21 Jun 2012 at 2:46 pm
nak share sikit….hampir 2 bulan saya berniaga ikut resepi pak Nasron nih, alhamdulillah, regular customer mencecah 30 org. Setiap hari beli burger daging jer. Mmg best !!!
22 Jun 2012 at 1:07 pm
siapa2 yg ada buka stall burger boleh kirim gambar kat pakcik siap alamat sekali,,, nanti pakcik publish kan di blog ini… promosi / iklan perchuma untuk kalian… tapi mesti masak burger ikut macham pakcik ajar tau!
31 Ogos 2012 at 4:23 pm
thank u
2 September 2012 at 7:56 pm
terima kasih kerana sudi memberi tahu bagaimana nak buat burger yang sedap tQverry much
6 September 2012 at 9:40 pm
pakcik,pakcik..sa ni org sabah artikel bger pakcik memang hebat.!hehehe..saya suka sangat..simpel dan memang hebat.saya ada buka burger ni tapi x taw nama g..huhuhu..memang best la pakcik..
10 September 2012 at 1:02 am
MACAM MANA NAK BUAT BURGER SPECIAL?
15 September 2012 at 9:41 am
info terbaeeeekkkkk…….
18 September 2012 at 8:57 pm
Mohon izin saya nak try resepi2 Pakcik Nasron ni.. Nak buat part time (malam) jual burger kt budak2 kampus. InsyaAllah murah rezeki. Terima kasih & doakan saya.
26 September 2012 at 6:59 pm
Apa susah aku beli kat kedai pastu telan xyah kunyah terus mampus.
P/S:tu la ckp besar lagi
9 Oktober 2012 at 7:50 pm
Asslammualaikum… pakcik nasron dan semua yang memberi komen,
terima kasih diatas maklumat dan rahsia resepi memasak burger yang sedap dan enak.
ilmu tidak akan hilang walaupun kita berkongsi dgn seribu org sekali pun.sama-samalah kita berkongsi setiap ilmu dan kemahiran yang kita ada untuk kebaikan kita bersama.
terima kasih.
10 Oktober 2012 at 5:28 pm
Pokcik bleh bg resepi roti john yng Ori tak
13 Oktober 2012 at 9:42 pm
trima kasih pak cik.. pelanggan saya makin bertambah setiap hari lepas ikut resepi pakcik ni..
13 Oktober 2012 at 9:47 pm
trima kasih, smoga tuhan merahmati roh pakcik
15 Oktober 2012 at 11:11 am
aku belom mati la abbooooooooooooooooo
22 Oktober 2012 at 12:22 am
bleh try wat
22 Oktober 2012 at 11:08 pm
time kasih atas nasihat pak cik saya akan gunakan semuanya
6 November 2012 at 10:41 am
Tq pakcik.resepi ni mmg terbaik.sy br sebln berniaga.respon pelanggan semua positif.alhamdulillah.
2 April 2013 at 12:24 am
alhamdulillah
11 November 2012 at 9:44 pm
Hi bro,
Boleh recommend jenama sos lada hitam ape yg sodap?
2 April 2013 at 12:23 am
bumi hijau… lepas tu adjust pakai kicap dan gula
8 Disember 2012 at 4:14 am
Thanks bro bg tips sikit nak buat burger mcm mana 🙂
2 April 2013 at 12:25 am
ntah hapa2 lah kau ijat… kan aku dah ajorkan semuonya kat atas… ko ni kurang bitamin mato ni agaknyo…
11 Disember 2012 at 3:10 pm
ada lg mantapkan rasenya..mcm hot burger kat jb..
2 April 2013 at 12:27 am
hot burger di jb rasa sosnya ntah hapa2 laa… itu orang pakai sos murah kualiti ke laut… suruh dia tukar sos… kedekut tak kena tempat…
31 Disember 2012 at 9:11 am
ya
10 Januari 2013 at 3:13 am
memng bgus guna semua ressepi nie
18 Januari 2013 at 3:19 pm
salam semua.. thanks bagi resepi.. sy ni bru lgi dlm burger2 ni..
sape yg dok ipoh tu.. mai la try sy pnya burger.. 🙂
19 Januari 2013 at 4:20 pm
Rempah tu..boleh guna lada hitam dan kicap maggie pun boleh kah….
30 Januari 2013 at 1:40 pm
salam pakcik..saya da try buat burger malam tadi..ni 1st time seumur hidup buat burger..ikut mcm pakcik ajor ni..cume terlupe tang air bawang putih tu aje..tp memang mantap..da rase xnak beli burger kat luar da lepas ni..serius sedap yg amat sangat..
2 April 2013 at 12:22 am
alhamdulillah… 🙂
3 Februari 2013 at 9:42 am
salam pak cik,
cara ikut susunan tu no 1 dari atas ke dari bawah? sbb stgh org letak sayur dulu ada yg letak daging sayur kat atas..mana yg sedap ye ?? tq atas resepi yg super power tu.
saya jual burger dari rumah je sblum ni, ni nak try resepi pak cik plak..
2 April 2013 at 12:21 am
apa2 pun boleh la aisyah
5 Februari 2013 at 11:37 am
assalam…pakcik
sye nak try bissnes burger n sye nak try resipi pakcik nie…
2 April 2013 at 12:20 am
ha… try la…
21 Februari 2013 at 2:15 am
ilmu sifu pak cik mmg mantap…saya mmg kaki burger.dulu di ipoh saya bedal burger smpai 3biji sorg coz saya suka bila bahan2nya dia xkedekut.yg menariknya sayurnya ada sengkuang..mmg mantapppp..
10 Mac 2013 at 12:09 am
askm,pakcik!mcm mana lau saya hanya tukarkn sos cili yg pakcik komenkn kepada sos cili longsong(sos kebab),?
6 April 2013 at 11:12 am
hahahah pakai je lah sos lain
1 April 2013 at 7:24 pm
Pak cik, Saya masih budak lagi. Tapi saya gemar makan burger. Lalu saya ambil keputusan untuk masak burger sendiri. Saya jarang beli kat luar. Tapi mak saya tak bagi buka kedai burger. Jiran saya buka kedai burger. Tapi dia masak burger dengan cara yang salah. Dia pergi tekan roti burger waktu membakarnya. Lepas tu dia pergi tekan burger banyak kali waktu memasaknya. Saya nak minta tolong pak cik macam mana nak pujuk dia suruh dia ambil saya sebagai pekerjanya.
2 April 2013 at 12:14 am
@ pendi : sos tu kau adjust la kasi pekat sikit dgn cara tambah sos cili yg sesuai… sos longsong tu cair sangat
@ alip : alah… small matter laaa… satu hari kau belilah burger dia tapi kau cakap dgn dia kau nak cuba masak sendiri… lepas tu sebelum kau makan, kau bagi dia rasa dulu konon2 kau suruh dia cek rasanya sedap atau tidak… kau masak ikut yg macam pakcik ajarlah… kalau dia cakap sedap, kau beritahu dia yg kau dah belajar dari pakcik dan kau bersedia nak kongsi resepi dgn dia… tapi kalau dia cakap tak sedap, kau lempang muka dia sekali… baru padan muka dia… lepas lempang, kau cepat lari balik rumah, nyorok bawah katil…
6 November 2013 at 4:39 pm
pakcik nasron ni mmg lawak laa…terbaik!! nth2 adik beradik ngn jep sepah..hahaha
4 April 2016 at 9:51 pm
as’salam pkcik .
cuba pkcik bagi susunan yg singkat utk msak hingga lhaa siap burgerrr ???
2 April 2013 at 10:38 am
pakcik nak tye la klu untuk daging ayam perlu ke letak serbuk kari ayam???
6 April 2013 at 11:09 am
hahahha lawak lerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ……saye buat burger daging tu main goreng je hahahahahah janji sodappppppppppppppppppppppp
13 April 2013 at 2:00 pm
As salam…uncle saya dah bniaga dh dkt dua thn baru hari ni saya dngr pasai air bwang putih…
boleh share ka cara nk buat air bawang putih tu .
saya pakai sos cap tupai dan black pepper zuza,so far respond ok dan ramai jgk customer cina dan india.
di sini saya cuma inginkan komen dr uncle tentang sos-sos yg saya guna.sayur mcm biasa tomato,salad,gobis dan timun, dan bawang…
Tolong reply…IERAN BURGER
18 April 2013 at 3:26 pm
Slam..sya bru nk mulkan prniagaan ni..ttba masuk page ni trus dpat informasi dri otai ni..trma kash bnyak sbb kongsi ilmu..cma nk tnya..cmna kita nk buat sos tu lg sedap..cntohnya mngkin de cmpur skit ke dgn sos lada hitam..?
26 April 2013 at 8:03 am
Bley ajar x cmne nk bwt omelette?
19 Mei 2013 at 5:29 pm
Bagi anda yang baru dan ingin menceburi bisnes burger ini adalah lebih baik sekiranya anda dapatkan informasi penting terlebih dahulu bagaimana memulakan bisnes burger tersebut dari mereka yang pakar dan telah berjaya agar bisnes anda berjalan dengan lebih lancar dan menguntungkan…
Sila layari website di bawah ini sekarang…
http://bit.ly/bisnesburger
19 Ogos 2013 at 2:07 am
tq pakcik,,, esok juga sya nak berniaga dgn resepi pakcik yang mantap ni,,,,,, tq…. salam
26 Ogos 2013 at 1:41 am
Buat saya tergelak pagi2 ni baca blog en nasron..anyway terima kasih utk info en nasron..sgt berguna…
17 Oktober 2013 at 11:50 am
hahahahha..kann..mmg lawak btul pakcik nasron ni..tp terbaekk!!
23 September 2013 at 6:28 pm
resepi yg menakjubkan….terima kasih di atas info yg telah di sampaikan….saya wan beger bt 8 sik!!!!!!
25 September 2013 at 9:51 pm
perghhh…. mantop. napelh baru trbaca …. anyway , thanks a lot. yg blum cuba , cuba la …. mmg tk rugi. pokcik nasron.., mg murah rezeki lg diberkati Allah swt….
2 Oktober 2013 at 4:08 pm
sekarang ni susah betul nak dapat daging burger ramly kat area pokok sena Kedah…korang mcmmn der…katanya harga nak naik lg,betul ke..tension betul la,nak berniaga pon susah
5 Oktober 2013 at 4:54 am
Pkcik.taw x snrai hrga produk ramly yg terkini
28 Oktober 2013 at 2:46 pm
Produk sejuk beku ramly yang naik harga….mcm sy biasa guna 70 gram..so ayam dgg naik 40 sen setiap pek…kalau yg 60 n 50 gram tu x pasti la harga berapa…
6 November 2013 at 4:47 pm
pakcik nasron mmg lawak….ayt baik pnye…tp korg sume jgn la tnye soalan yg sengal2..ape yg pkcik ajo buat jela..dh mmg sodap..xyah mmbazir kos nak tambah kos apa bagai…buat beso kpala taik customer je…hahaha!
16 Disember 2013 at 1:26 pm
Air bawang letak masa mane?!sya kurang fhm…tq atas nasihat..
4 Januari 2014 at 4:46 pm
TERIMA KASIH PAKCIK….SAYA N SUAMI BERNIAGA KECIL-KECILAN SAHAJA…INSYAALLAH DENGAN APA Y PAKCIK PERKATAKAN INI DAPAT MENAMBAHKAN LG ILMU DLM PERNIAGAAN BURGER…KADANG2 KITE RASE MCM KITE DAH TERER..TP SEBENARNYE BYK LG ILMU Y KITE TAK TAU..ALHAMDULILLAH ARTIKEL PAKCIK BETUL2 MEMBUTKN SAYA TAK SABAR NAK TRY…
9 Januari 2014 at 12:45 am
Alhamdulillah saya nak mencuba resepi ni..
9 Januari 2014 at 12:59 am
Alhamdulillah akhirnya jumpa jugak resepi burger terbaik
Tq abe nasron
9 April 2014 at 10:46 am
salam pakcik, saya nampak resepi pakcik ni jujur dan telus…ikhlas…tidak lokek idea, dapat saya rasa kesedapan burger itu walau hanya membaca resepinya…terima kasih pakcik.
14 April 2014 at 10:52 am
terima kasih pakcik, akhirnya dapat juga resepi n tips yg tak lokek ilmu..
apa komen pakcik pasal burger kukus?
17 Mei 2014 at 7:45 am
air bawang putih nk ltak msa mn..slepas ke sblm nk akat daging..pahtu yg rmpah2 tu sumer ltak skali gus ke ats daging, ke sebelah utk rempah..phtu btrbalik kn sblah lg utk kicap nga lada hitam…sy bru nk bljr niaga burger..
15 Jun 2014 at 10:03 pm
mcm entry lain sejibik ayat …… copy paste , xth mn satu ori pny resipi writer …
1 September 2014 at 12:00 am
Trimakasih banyak” ya pakcik/sodara tetangga Indonesa malaysia
2 November 2014 at 7:11 pm
[…] Resepi memasak burger ramly | apabila nasron menulis […]
19 Januari 2015 at 2:35 pm
tbek bro….yg madu xpnah dnger…ley cube rspi ni thnks bro atas pkongsian..
22 Mei 2015 at 1:35 pm
cara yang pakcik sama macam cara saya masak burger,saya berniaga burger malam,cuma air bawang putih tu saya guna bawang merah ada rasa manis pada daging.
24 Julai 2016 at 1:52 pm
terima kasih tuan nasron..nak tanya ketebalan besi dapur nak masak burger? brp tebal yg sesuai.?
14 April 2017 at 2:58 am
TERBAIK….UNCLE RON….SEGALA TUNJUK AJAR SIFU..SEMOGA DI BERKATI ALLAH HENDAKNYA..
27 Mei 2017 at 9:45 pm
Terima kasih atas info diatas..mudah2an ilmu yg baik itu memberi manfaat dan Pahala yg berpanjangan..
1 Februari 2019 at 4:00 am
Mantap resepinya pakcik terima kasih . Tapii apapun bege yg pling sedap ialah bege bini saya pakcik , gebu dan berair , juicy bak hang org kata . Ok bye pakcik thanks for the resipi pakcik !
1 Februari 2019 at 1:44 pm
Benjo itu bahasa prancis boss… Org prancis sebut benjo, tuk acuan Telur.. Itulah namanya Burger benjo..
29 Mac 2020 at 6:46 pm
Bro nak Tanya sikit, berapa banyak kena letak lada, berapa banyak kicap Dan lain lain. Dan masa saya makan burger yang saya buat. Rasa Manis kenapa, macam tu jd
17 April 2020 at 4:13 am
Ada orang blog dia cantik. siap letak script tak bagi copy paste bagai.. tapi dia sendiri cedok dari blog orang.. Hahaha https://azmirshah.com/cara-memasak-burger-yang-sedap/
18 April 2020 at 12:34 am
Apa nak buat… budak2 memang macam tu
30 September 2020 at 11:20 pm
Nk kene letak minyak ke?or just marjerin je?