Irama 60an: A Ramlie Dalam Kenangan


a-ramlie.jpg

25 Ogos 1948 di Jalan Tegas, Kampung Batak, daerah Kaki Bukit, Singapura – lahirlah seorang anak lelaki kepada almarhum Ahmad Masid dan Asmah Raden Ismail diberi nama Ramli. Tiada siapa yang menyangka anak kelima dari keluarga besar seramai 19 orang cahaya mata itu akan menjadi sebutir bintang yang kian menggilap untuk tempoh empat dekad berturut-turut.

KU TERKENANG-KENANG

Ku terkenang-kenang waktu ku kecil
Ditimang-timang dan dimanja-manja
Terbayang peristiwa itu
Di pangkuan ibu menangis berlagu

Apa yang ku hendakkan
Diberi dengan segera
Supaya aku tidak melalak

Bila teringat masa dahulu
Pastilah aku terasa malu-malu
Kini aku telah dewasa
Ku bersyukur dapat merubah

Hasil ciptaan: A. Ramlie & Kamali Hudi
Persembahan: A. Ramlie & The Commandos
(P)(C) 1971 Hoover Records, Singapore

Di zaman remajanya, Ramli mula mengasah vokalnya menerusi pertandingan tilawah al-Quran di kampungnya. Dari situ, dia mula berjinak-jinak dengan bidang nyanyian menerusi kugiran The Siglap Five. Oleh sebab kurang keserasian di antara corak muzik kugiran itu dengan cara nyanyian oleh Ramli, maka beliau menyertai kugiran The Rythmn Boys, juara Pertandiran Kugiran Seluruh Singapura 1965. Ketika itu, muzik Melayu pada tahun 1960an mula bertukar corak angkara pengaruh The Beatles dari Britain dan The Shadows dari Amerika. Maka wujudlah suatu gandingan yang digelar A. Ramlie & The Rythmn Boys.

BERGEMBIRA

Bersama kita bergembira
Di tepi pantai yang indah
Untuk menghiburkan hati yang luka

Berpimpin tangan sambil menyanyi
Menghiburkan hati yang sunyi
Janganlah risau dan sedih

Marilah menyanyi
Bersama-sama kita
Berseloka ……
Berseloka ……
Berseloka …..!!

Persembahan: A. Ramlie & The Click IV
(P)(C) 1968 Olympic Records, Singapore

Tahun 1966 merupakan sejarah kepada A. Ramlie & The Rythmn Boys apabila mereka dijemput mempersembahkan sebuah lagu ciptaan Salamah Basiron (Hanimasra) berjudul Kenangan Mengusik Jiwa secara langsung dalam rancangan terbitan Asmah Laili bertajuk Lagu Popular Minggu Ini di Radio Singapura. Gandingan suara mendayu-dayu Ramlie dengan alunan muzik oleh Mohamed Ayob Taib (lead guitar), Mohamed Osman Said (rythmn guitar), Mohamed Ali Taib (bass guitar) dan Mohamed Noor Ahmad (drum) memberi hasil yang mantap, menjadikan lagu tersebut tersenarai di dalam carta selama lima tahun berturut-turut. Atas permintaan ramai, maka lagu Kenangan Mengusik Jiwa dan tiga lagu lain – Oh Fatimah, Ingat Padaku dan Seruanku, dirakamkan di bawah label Eagle Record sebagai EP pertama mereka. EP ini mendapat sambutan hangat. Berdasarkan kejayaan ini, maka A. Ramlie & The Rythmn Boys merakam dua lagi EP dengan lagu-lagu popular, di antaranya, Salam Muhibbah, Paduan Kasih dan Hidup Bersama.

KENANGAN MENGUSIK JIWA

Walaupun jauh beribu batu
Namun hatiku tetap padamu
Senyuman mesra bingkisan rindu
Dalam kenangan utus selalu

Duhai sayang cintaku sejati
Kenangan masa lalu mengusik hati
Indah nian mesra yang tercipta
Kenangan masa lalu mengusik jiwa

Biar bertahun dalam kembara
Paduan jiwa cinta bertakhta
Damai setia lukis di dada
Menanti cita sinar bah’gia

Hasil ciptaan: Salamah Basiron (Hanimasra)
Persembahan: A. Ramlie & The Rythmn Boys
(P)(C) 1966 Teo Kwang Electric (Records) Co.

Entah apa sebabnya, pada tahun-tahun 1967 hingga 1969, vokalis dan kugiran popular ini membawa haluan berasingan selepas kejayaan tersebut. The Rythmn Boys terus menjadi pemuzik latar untuk rakaman penyanyi-penyanyi seangkatan mereka seperti Ramlah Aziz, S. Mariam, Novell, Adnan Othman, S. Ahmad dan M. Amin, selain muncul sebagai artis undangan dalam filem A-Go-Go ’67 dan Dosa Wanita. Namun begitu, A. Ramlie terus popular dengan beberapa siri rakamannya dengan kugiran-kugiran lain seperti The Clans, The Click IV, Times Orchestra dan Pancharagam A. Ramlie yang ditubuhkannya sendiri. Di antara lagu-lagu berikutnya yang menjadi siulan ramai termasuklah Ole Ole Temasek, Dendang Anak Tani, Lambaian Desa dan Sejambak Budi Setangkai Hati. Pada tahun 1968, A. Ramlie telah menyertai beberapa artis Melayu lain seperti Rafeah Buang, Ahmad Jais, dan kugiran The Sandblues ke Brunei untuk membuat persembahan dalam satu keramaian istana.

SEJAMBAK BUDI SETANGKAI HATI

Sawah terbentang menguning padi
Mengukir pantai saujana pandangan
Hati terhutang sejambak budi
Tidak bernilai segunung intan

Menguning padi tampaknya indah
Petani berdendang seruling jerami
Sejambak budi andai tercurah
Tetap dikenang sampai ke mati

Terbang sekawan burung kedidi
Menawan padi indah pandangan
Jasad tertawan sejambak budi
Setangkai hati jadi tebusan

Burung kedidi burung merpati
Terbang bersama hinggap di batu
Sejambak budi setangkai hati
Dua jiwa berpadu satu

Hasil ciptaan: Rosnah Ghaffar & A. Ramlie
Persembahan: A. Ramlie & The Click IV
(P)(C) 1968 Olympic Records, Singapore

Tragedi perkauman 13 Mei 1969 di Malaysia dan kemudiannya merebak ke Singapura telah memudarkan kegilaan terhadap muzik Pop Yeh Yeh secara beransur-ansur. Mulai saat itu, artis-artis seangkatan A. Ramlie mula menyepi seorang demi seorang. Namun begitu, kerjaya beliau dalam bidang seni suara masih diteruskan apabila A. Ramlie menyertai Hoover Records di bawah label Panda mulai tahun 1970. Untuk projek seterusnya, A. Ramlie digandingkan dengan sebuah kugiran dari Indonesia bernama The Commandos. Tidak seperti tahun tahun 1960an dahulu, irama pada lagu-lagunya pada dekad ini lebih dipelbagaikan, daripada irama rancak kepada joget, asli dan sentimental. Rakaman demi rakaman terus dibuat, dengan lagu-lagu seperti Gadis Jururawat, Kau Ingkari Janji, Kasih Jauh Di Mata, Segantang Lada, Ku Tunaikan Janji, Di Suatu Senja dan Nyawa Dan Badan Kalangan Diri. Ketika ini, beberapa komposer baru seperti Yusnor Ef, pasangan adik-beradik Ghaus & Rosnah Ghaffar dan komposer Indonesia seperti Yusaini Amir, Dondo dan M.D. Lingga turut memberi sumbangan ilham masing-masing kepada A. Ramlie yang turut mencipta lagu-lagunya sendiri dalam rakamannya.

NYAWA DAN BADAN KALANGAN DIRI

Puas sudah ku tanam ubi
Batasnya juga yang nampak
Puas sudah ku tahan hati
Makin rusuh menyebak

Embun menitik di tepi bagan
Buah cempedak dalam kuali
Aku juga mati beragan
Dek puan tidak peduli

Pohon jati di dalam taman
Taman bernama Putera Sakti
Kalau hati sudah berkenan
Nyawa dan badan kalangan diri

Gerimis di hujung pulau
Pautan layang tedung gumba
Ingin hati memandang pulau
Ada sampan pengayuh tiada

Persembahan: A. Ramlie & The Commandos
(P)(C) 1971, Hoover Records, Singapore

Pada tahun 1971, A. Ramlie telah digandingkan dengan penyanyi wanita Maria Bachok buat pertama kali dalam rancangan hiburan TV Singapura iaitu Istana Pesta. Dikatakan bahawa di Istana Pesta inilah tempat cinta mula berputik, kerana dari situ mereka digandingkan bersama dalam beberapa rakaman EP di bawah label Panda – kali ini diiringi oleh sebuah kugiran dari Johor Bahru iaitu The Nite Walkers. Di antara rakaman duet mereka di waktu itu ialah Patah Tumbuh Hilang Berganti, Itulah Sayang, Tari Selendang, Ingin Berkawan Saja, Antara Sehati Sejiwa dan Setangkai Kembang Melati. Hubungan cinta yang terjalin telah membawa pasangan duet ini ke jinjang pelamin pada tahun 1972. Hasil perkahwinan ini, mereka dikurniakan seorang puteri tunggal yang diberi nama Marliana, setahun kemudian. Keluarga ini kemudiannya menetap di Marine Terrace, Singapura.

ITULAH SAYANG

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati mengapa merindu
Ingat masa lena apa mimpimu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Jika difahamkan itulah sayang

Jikalau tidak kerana sayang
Kuntuman kasih tak mungkin kembang
Andainya jemu pengganti rindu
Jambangan mesra tentulah layu

Hasil ciptaan: P. Ramlee
Persembahan: A. Ramlie, Maria Bachok & The Nite Walkers
(P)(C) 1971 Hoover Records, Singapore
[Lagu asal nyanyian P. Ramlee & Noormadiah untuk filem Anakku Sazali, 1956]

Penutupan syarikat Hoover Records pada tahun 1974 tidak sekali-kali menutup rezeki A. Ramlie dan Maria Bachok, kerana mereka kemudiannya ditawarkan menjadi artis rakaman oleh Senada Records milik komposer Kassim Masdor, yang turut mengundang beberapa artis lain seperti Rafeah Buang dan Sanisah Huri (dahulunya dari EMI), Rahimah Rahim (dari Hoover) selain mencungkil bakat-bakat baru seperti Adam & Ben dan A. Razak. A Ramlie memulakan rakaman di Senada dengan EP pertamanya Ku Nantikan Kau Pulang (1974) dan diikuti dengan EP duet dengan Maria Bachok berjudul Cahaya Bulan Di Air Tenang (1975). Beberapa EP lain yang dirakam termasuklah Intanku Liana (1975), Lumrah Dunia (1976), Ramalan Bintangku (1976), selain LP misalnya Hanya Bagimu, Kasih Tak Terlerai, Kasih Berbunga Sepanjang Musim dan Kisah Hidup Ini. Pasangan suami isteri ini juga turut merakam sebuah lagu hari raya bertajuk Malam Tujuh Likur.

CAHAYA BULAN DI AIR TENANG

Bila aku terpandang wajah puan yang girang
Aku dapat bayangkan itu satu jawapan
Tapi bila kau tiada aku rasa terharu
Aku cari wajahmu di air yang sedang tenang

Jangan kanda ingatkan perasaan terharu
Lihat saja di awan kita sering berjumpa

Cubalah kau lihat cahaya sang rembulan
Di air yang tenang alangkah indahnya
Itulah ertinya hatiku yang tenang
Janganlah hendaknya gelora mendatang

Dinda dapat rasakan wajah di air tenang
Hati bertambah sayang bulan menjadi terang
Mata kita berpandang wajah di air tenang
Hati bertambah sayang bulan menjadi terang

Hasil ciptaan: C.C
Senikata: Yusnor Ef
Persembahan: A. Ramlie & Maria Bachok
(P)(C) 1975 Senada Records, Singapore
[Lagu asal nyanyian R. Azmi, rakaman tahun 1950an]

Mulai tahun 1980an, A. Ramlie mula menebarkan sayapnya ke Kuala Lumpur dengan album-album baru seperti Hancurnya Istana Cinta (IMI – 1982), Kisah Lukisan Sepuluh Tahun (IMI – 1984) dan Harapan (Gazco). Pada tahun 1983, A. Ramlie diundang oleh IMI untuk merakamkan kembali lagu-lagu ciptaan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee sempena 10 tahun kematian beliau (1973 – 1983). Kebangkitan semula irama Pop Yeh Yeh pada tahun 1985 berikutan satu konsert perdana di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur di atas usaha Allahyarham M. Shariff & The Zurah II telah merancakkan kembali kegiatan beliau apabila dipanggil untuk merakamkan kembali lagu-lagu popularnya di bawah label Warnada, dengan iringan semula kugiran ini. Berikutan sambutan hangat terhadap irama ini, A. Ramlie dan Maria Bachok sanggup mengambil risiko berhijrah ke Johor Bahru sebagai penduduk tetap Malaysia bagi mengembangkan kerjaya nyanyian mereka. Sementara menanti peluang-peluang baru, mereka turut menyanyi di Juwita Longe milik penyanyi seangkatan mereka, Hasnah Harun. A. Ramlie juga pernah merakamkan sebuah album tribute untuk Allahyarham Hamzah Dolmat pada tahun 1987 dengan judul Untukmu Penggesek Biola. Malang sekali, jodoh A. Ramlie dan Maria Bachok tidak berpanjangan apabila mereka bercerai pada tahun 1988. Penceraian itu diabadikan oleh beliau dalam lagunya Takdir pada tahun 1991 keluaran Mutiara Records.

TERPISAH AKHIRNYA

Jangan menangis jangan bersedih
Sudah suratan kehendak takdir
Jaraknya antara kita terpisah jauh
Luka hatiku yang pedih jiwa tersiksa

Kisah bercinta antara kita
Hanyalah tinggal dalam sejarah
Aku menangis sendiri …. pergilah sayang
Engkau bukanlah milikku …. lupakan saja

Kini kau hidup riang bersama pemuda itu
Oh …. kesal, aku kesal …. kau ragut kasih dariku
Ku tahu hatimu tidak dapat melupakan mimpi yang indah
Ketika engkau dan aku bermain cinta

Persembahan: A. Ramlie
(P)(C) 1984 Iramanada Musical Industries (IMI), Kuala Lumpur

Semenjak itu, beliau kian menyepi dari persada muzik Melayu hinggalah pada tahun 1995 apabila berita mengenai penyakit Parkison yang dideritainya disiarkan dalam akhbar Berita Harian. Menyedari penderitaan itu, sekali lagi, atas usaha M. Shariff dan kugirannya The Zurah II, satu lagi konsert perdana dipanggil Masih Ada Yang Sayang telah diadakan di Kuala Lumpur pada tahun 1996 bagi mengutip derma untuk membiayai belanja perubatan A. Ramlie. Seperti tahun 1985 dahulu, sejumlah besar penyanyi angkatan Pop Yeh Yeh dikumpulkan semula bagi menjayakan konsert tersebut, di mana A. Ramlie sendiri bersama kugiran The Rythmn Boys mempersembahkan tiga lagu hit mereka. Dalam konsert yang sama, Maria Bachok muncul dengan menyanyikan semula lagu Itulah Sayang secara duet dengan M. Shariff. Sebuah album dengan judul Masih Ada Yang Sayang juga turut dirakam dengan menjemput wartawan-wartawan akhbar yang berkaliber untuk merakam semula lagu-lagu popular A. Ramlie, di mana A. Ramlie sendiri merakam semula lagu Ku Tetap Menunggu. Pada tahun 1996 itu juga, A. Ramlie sempat merakam semula lagu-lagu lama beliau dengan iringan The Rythmn Boys, selain mendendangkan sebuah album baru diberi judul Fatimah II, sempena 30 tahun penglibatan mereka dalam seni muzik (1966 – 1996). Malah, A. Ramlie juga sempat merakam album kompilasi dengan bekas isterinya Maria Bachok, lapan tahun selepas penceraian mereka. Kali terakhir A. Ramlie merakam album ialah pada tahun 1998 dengan tajuk Secawan Kopi terbitan Musicland.

KU TETAP MENUNGGU

Menanti dikau dinda
Menuju jalan bahgia
Tak ku sangka kecewa

Apakah hendak dikata
Hatiku tak berdaya
Mananggung derita

Bila ku teringat peristiwa lama
Hatiku berdebar, tak mengapa

Tapi ku tetap setia
Padamu oh dinda
Walaupun ku derita

Hasil ciptaan: The Rythmn Boys
Persembahan: A. Ramlie & The Rythmn Boys
(P)(C) 1966 Olympic Records, Singapore

Kesihatan A. Ramlie tidak mengizinkan beliau untuk kembali aktif untuk menyara kehidupannya. Namun beliau terus tabah mengharungi sisa-sisa usia senjanya bersendirian. Mujurlah adik-beradiknya berpakat menanggung bersama kos perubatannya. Sementara itu, seorang doktor dari Terengganu yang juga peminat setia A. Ramlie ketika di usia remajanya turut menawarkan bekalan ubat secara percuma. Meskipun begitu, Allah lebih menyayanginya. Tanggal 10 Mei 2001, pada usia 53 tahun, A. Ramlie menghembuskan nafas terakhir di rumah ibunya di Tampines, Singapura. Lebih seribu orang mengiringi jenazahnya untuk dikebumikan di Pusara Abadi. Tiada apa yang ditinggalkan olehnya di atas muka bumi ini, melainkan khazanah berharga untuk santapan telinga para peminatnya …..

PENCARIAN

Apa yang kau cari di maya ini
Kedamaian manusia yang telah luput dari hati
Telah ditakdirkan dalam dunia ini
Manusia hidup fitnah dapat sanjungan tinggi

Kepada kita yang beriman
Ketabahan dan kesabaran
Itulah pedomannya di dalam perjalanan

Apa yang kau cari di dunia ini
Hanya satu yang berkuasa pasti kau menemui

Allah Yang Esa …..

Persembahan: A. Ramlie
(P)(C) 1984 Iramanada Musical Industries (IMI), Kuala Lumpur

Hasil tulisan:
Ghaz
Kuala Lumpur, Malaysia

Semua tulisan di atas dikutip dari http://hamlau.proboards44.com..

Video klip A Ramlie sedang menyanyikan lagu Kenangan Mengusik Jiwa pada Konsert Masih Ada Yang Sayang – A Ramlie pada tahun 1996 yang mana A Ramlie menyanyikan lagu secara miming (sebab dah uzur-sakit) dengan latar belakang lagu nyanyian asal (Original Version).

UNTUK DENGAR & DOWNLOAD LAGU-LAGU A RAMLIE

Semua lagu yang disediakan adalah lagu nyanyian asal (Original Version). Sila klik tajuk lagu yang dikehendaki.

Nota:

 1. Saya rasa tiada tempat yang paling baik untuk mencari maklumat, info dan foto mengenai A Ramlie di internet selain dari di ruangan forum di http://www.muziknusantara.com “Laman Web Muzik Nusantara”. Silalah ke sana untuk info selanjutnya.
 2. Terima kasih kepada popoknet.blogspot.com yang telah menjadi sumber lagu-lagu mp3 tersebut.

Berikut disenaraikan artikel lain yang mempunyai persamaan dengan artikel di atas dan mungkin menarik minat anda untuk membacanya.

PERINGATAN PENTING
Lagu-lagu mp3 yang dimuat turun/download hendaklah untuk tujuan penilaian sendiri sahaja, bukan untuk kegunaan awam/umum dan bukan untuk dikomersilkan. Sila beli album asli/original artis berkenaan bagi menyokong artis tersebut dan industri hiburan tanahair. Beli yang asli dan hapuskan cetak rompak. Cetak rompak adalah satu jenayah!

362 Respons to “Irama 60an: A Ramlie Dalam Kenangan”

 1. stam Says:

  trima kasih atas lagu2 A Ramlie..semoga beliau dicucuri rahmat..amin

  Nasron jawab;

  Sedekahkan al-fatihah untuk rohnya ya. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah SWT.

 2. yesus Says:

  baru tahu tentang pemergian allahyarham.inna lillah…………

 3. fauzi Says:

  Sdra Nasron, walaupun zaman Allahyarham popular pada 60an umur saya baru 10 atau 11 tahun, tapi saya amat meminati nyanyian beliau. Utk pengetahuan sdra, saya mengenali salah seorang adik beliau..kalau sdra berminat utk mengetahui lebih lanjut tentang zaman lampau beliau…boleh hubungbi saya dan saya akan memperkenalkan adik beliau kepada sdra.

  Nasron jawab;

  Saya dan bapa saya minat dengan lagu2 allahyarham A Ramlie ni. Kami memang peminat lagu2 pop yeh yeh. Malah kami memang peminat2 lagu2 lama dan malarsegar (evergreen). Mengikut rekod statistik pengunjung weblog ini, artikel A Ramlie ni adalah yang paling banyak pengunjung. Sejak disiarkan pada 12 Januari 2008 hingga ke hari ini, telah menerima 1602 kunjungan. Rating paling tinggi artikel di weblog saya ini.

  Saya berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai beliau. Pelawaan saudara itu sangat besar dan saya sangat menghargainya. Tetapi saya rasa yang paling berhak dan layak bertemu beliau adalah saudara GHAZ / CHUBBYGHAZ. Beliaulah yang menulis artikel tersebut. Beliau boleh ditemui di hamlau.proboards44.com. <— Sila klik link tersebut.

  Lagi pun saya tak sanggup nak dengar cerita sedih pasal A Ramlie lagi. Saya tinggal di seberang tambak Singapura. Jadi tahulah sikit2 perkembangan di sana. Janda A Ramlie kahwin dengan Mohd Asyik kan? Juruhebah Radio Satu Perbadanan Penyiaran Singapura, sekarang Warna 94.2 TCS beribu pejabat di Bukit Kedekut (Caldecott), Singapore.

  Kesian A Ramlie. Namanya gah di persada nyanyian, tapi malang dalam kehidupan sebenar. Semoga Allah memberi keampunan dan mencucuri rahmat ke atas roh beliau. Amiin.

 4. Nasron al-Jauhari Says:

  Saya sungguh tak sangka betapa peminat Allahyarham A Ramlie ni sungguh ramai. Secara kebetulan tadi saya telah memeriksa statistik download bagi lagu2 Allahyarham di Box Net. Ia mencatatkan jumlah download yang sangat tinggi. Sehingga jam 11.40 malam tadi telah mencapai 7,034 kali download. Lagu Bahagia Menjelma adalah yang paling tinggi mencatat 518 kali download! Tak sampai 2 bulan dah banyak begini. Dahsyat sungguh!

  Hidup pop yeh yeh!

 5. ixora Says:

  Wah,kiranya blog ni sebenarnya mmg ramai peminat cuma mungkin kebanyakannya ‘silent reader’ je kot..

  oh,ya.. target bln Feb lps tercapai ke tak? 🙂

  Nasron jawab; Blog ni rasanya memang ramai peminat… cuma mungkin kebanyakannya terdiri dari para veteran. Biasalah, veteran biasanya silent reader. Bulan Februari mencatatkan 8,377 kali kunjungan, target tercapai (target cuma 7,000 aje). Lebih baik dari bulan Januari yang mencatatkan 6,522 kali kunjungan. Bulan Mac tiada target sebab pakcik rasanya sibuk sikit la. Banyak keroje urusan LHDNM. Namun begitu bulan Mac ni pakcik nak muatkan lagu2 era Rock Kapak, Rock Leleh sampai Rock Pengsan. Ada nak dekat 100 band nih. Satu band upload 1 lagu jer. Kamu tak minat Rock ker Ixora?

 6. ixora Says:

  Tu dia aihhh.. lapan ribu lebih?? lagi power tu! tahniah2 =)

  Rock kapak tu mcm mn lagu dia? haha.. sy jahil skit bab2 kategori muzik ni. main dengar je selama ni.hehehehe.

  oh,keja dkt LHDN ye? ooh.. br tau.. hee,..

  Nasron jawab;

  Rock kapak tu ialah lagu2 rock start dari tahun 80an hingga 90an. Penampilan band mereka kelihatan ganas, rambut panjang, seluar koyak dsb… tapi lagu banyak yang mendayu-dayu… hahahaha. Contoh kumpulan rock kapak ialah Search, Wings, Junction, Terra Rossa dsb. Saya akan cuba muatkan lagu yang best2 jer, tapi yang jarang dengar kat radio laa. Nantikan kemunculannya nanti.

  Saya tak kerja kat LHDNM laa. Saya kerja kat sebuah kompeni swasta. Saya uruskan benda2 yang berkaitan LHDNM.

 7. demang Says:

  perghhh, makan ribu sebulan! memang otai. saya sokong bang. rock kapak baru layan, baru dekat dihati! heheh…

  Nasron jawab;
  Sabor dulu yek. Tengah sibuk berkempen ni. Lepas ngundi nanti baru saya tulis. Banyak tau lagu power2. Sama-sama kita nantikannya!

 8. Barney Says:

  I am a fan of A. Ramlie. I began to like his songs when I first saw him sing in Juara Kugiran over RTM in the 60’s. I love all his songs and to this very day I play his CD in my car. It’s a pity GOD had taken him away. May his soul rest in peace. I understand his son now sings the fathers songs exactly like him. Hope he’ll keep his father’s songs alive,

  Nasron jawab; Iya ke? Siapa nama anak dia? Ada maklumat lanjut tak? Saya excited la.

 9. Nasron al-Jauhari Says:

  Kepada para peminat rock kapak, entri mengenainya telah pun diterbitkan.

  20 Lagu Rock Kapak Yang Best 1985~1990

  Selamat menikmati lagu2 rock kapak yang best!

 10. Sesumpah Says:

  Saya salah seorang peminat Aruah A Ramlee.
  setakat ini saya memiliki 117 buah lagu beliau.
  sememang sukar untuk mendapat maklimat mengenai beliau.
  terima kasih diatas perkongsian anda.

  Nasron jawab;

  117 buah lagu? Mak oiiii banyaknya! Bolehlah kongsi2 dengan saya kot? Saya suka, bapak saya laaaaagi suka!

 11. Sesumpah Says:

  “Nasron jawab; Iya ke? Siapa nama anak dia? Ada maklumat lanjut tak? Saya excited la.”

  Klu tak silap nama anak beliau Intan Liana, ada 1 lagu yang dia nyayikan utk anak dia.

  Nasron jawab;

  Iya betul nama anak dia Intan Liana, satu2nya anaknya (anak tunggal), hasil perkahwinan dengan Maria Bachok.

  Tapi saya tak tahu pula kalau anak dia tu telah bergiat dalam bidang seni… Saya ketinggalan keretapi kot? Maklumlah saya jarang tengok tv sekarang, baik tv Malaysia mahupun tv Singapore. TV dah dijajah anak2 saya!

 12. Sesumpah Says:

  Bukan anak dia yang bergiat dalam bidang seni,
  Aruah pernah nyayikan lagu untuk anak dia itu saja…

  Nasron jawab; Iya tu. Rasanya anak arwah dah besar sekarang. Entah apa khabarnya sekarang. Kenapalah pihak TV Suria Singapore atau Radio Warna TCS tak ambil tahu pasal benda2 ni. A Ramlie kan pernah menjadi icon besar suatu ketika dulu. Seharusnya jangan dilupakan.

 13. Sesumpah Says:

  Inilah senarai Lagu Aruah A.Ramlie yang
  adalam Simpanan saya.

  Sejambak Budi Setangkai Hati.mp3
  Semoga Kembali Lagi.mp3
  Senandung Nelayan.mp3
  Senyumlah Kaseh.mp3
  Seri Sarawak.MP3
  Seruanku.mp3
  Setangkai Kembang Melati.mp3
  Setitik Embun Di Padang Pasir.MP3
  Si Dara Jelita.mp3
  Suara Takbir.mp3
  Sudah Di Inai Inaikan.MP3
  Sudah Takdir.mp3
  Sumbangsih.mp3
  Tadika.mp3
  Tak ku duga.mp3
  Tari Selendang.mp3
  Terchadai dan Terlaksana.mp3
  Terpisah Akhirnya.mp3
  Tidak Ku Sangka.MP3
  Tiga Dosa besar.mp3
  Tiga Gadis Jelita.mp3
  Tinggi Semampai.mp3
  Tunang Tujuh Purnama.mp3
  Yang engkau suka.mp3
  Aku Tak Sudi.mp3
  Asmara Dewi.mp3
  Ayah Merasa Bangga.mp3
  Bahagia Menjelma.mp3
  Bergembira.mp3
  Bertakwalah.mp3
  Bingkisan Rahsia.mp3
  Buah Hati Ku Sayang.mp3
  Bunga Melor.MP3
  Cahaya Bulan Di Air Tenang.mp3
  Churahan Kaseh.mp3
  Cik Kecik Bong.mp3
  Dendang Anak Tani.mp3
  Dendangan Jodoh Berpisah.mp3
  Deritaanku.mp3
  Dewi Manja.mp3
  Dewi.mp3
  Di Mana Dia.mp3
  Di Suatu Senja.mp3
  Di Sudut Bibirmu.mp3
  Di tinggal kekaseh.mp3
  Gadis Moden.mp3
  Gengsi.mp3
  Gerimis Sa- Malam Membawa Kata .mp3
  Hancurnya Istana Cinta.mp3
  Harapan Menanti.mp3
  Hari Berganti Hari.mp3
  Hello Hello Sayang.mp3
  Hidup Bersama.mp3
  Hidup Riang Di Dunia.mp3
  Ingat Pada Ku.mp3
  Insan Dalam Kenangan.MP3
  Intanku Liana.mp3
  Itu hanya pesanan.mp3
  Itulah Sayang.mp3
  Jangan Ditanya.mp3
  Jasad Dan Nyawa.mp3
  Jenaka Bangsawan.mp3
  Joget tanggung sendiri.mp3
  Jumpa Mesra.mp3
  Kamar Biru.mp3
  Kasih Impian.mp3
  Kasih Tak Sudah.mp3
  kasih tak terleraikan.mp3
  Kau Harapanku.mp3
  Kau idaman hati.mp3
  Kau Telah Aruah.mp3
  Kembalilah Anakku.MP3
  Kenangan mengusik Jiwa.mp3
  Kerana hati.mp3
  Kisah Lukisan Sepuluh Tahun.mp3
  Kisah Membawa Kesan.mp3
  Ku Menanti.mp3
  Ku Nanti Kau Pulang.mp3
  Ku Tetap Merinduimu.mp3
  Ku Tunaikan Janji.mp3
  Kuntum Kasih Terkulai Layu.mp3
  Lagu buat pengantin.mp3
  Lambaian Desa.mp3
  Lidah Tidak Bertulang.MP3
  Lumrah Dunia.mp3
  Malam Undangan.mp3
  Mari Menari.mp3
  Mawar Hati Hamba.mp3
  Menanti harapan.mp3
  Menanti.mp3
  Mencari Bahagia.mp3
  Mengapa Hatiku Risau.mp3
  Mengenang Dinda.mp3
  Mere Meheboo.mp3
  Merintih Kalbu.mp3
  Nasib Kekasehku.mp3
  Nasib Panjang.MP3
  Oh Fatimah.mp3
  Oh Salamah.mp3
  Oh..fatimah 2 .mp3
  Ole-Ole Temasik.mp3
  Paduan Kasih.mp3
  Pantai Cinta Sayang.mp3
  Pantun Agama.mp3
  Patah Tumbuh Hilang Berganti.mp3
  Pelita Hidupku.mp3
  Penantian.mp3
  Perasaan Hati Muda.mp3
  Perpatah Pujangga.mp3
  Pertemuan.mp3
  Rambut.mp3
  Rebutan Acheh.mp3
  Rindu janji.mp3
  Salam Muhibbah.mp3
  Segantang Lada.mp3

  Nasron jawab; Wow! Banyaknya… mintak boleh? Awak betul2 telah membuktikan peminat beliau yang paling setia dan tegar!

  • sara ukays Says:

   tuan sesumpah..boleh ke kalau sy nk mintak salinan lagu2 tu semua…sy memang minat sungguh dgn lagu2 arwah A. Ramlee nie..terutama lagu Fatimah 2.

 14. Sesumpah Says:

  boleh takde masalah…sememang nya untuk dikongsikan,
  tapi bagaimanakah caranya untuk saya upload yang paling berkesan sekali, kerana kuantitinya banyak sangat.

  Nasron jawab; Terima kasih sebab sudi berkongsi. Saya upload dan save di Box.net. Kerjanya mudah saja. Cuma tak sangka ada limit bandwith. Mungkin boleh cuba di savefile.com.

  Saya pernah upload terus 50 lagu di box.net. OK jer. Laju jugak. Saya pakai streamyx. Tapi pernah juga semput2 kalau streamyx tengah pening.

 15. Sesumpah Says:

  insyallah saya cuba upload….

  Nasron jawab; Terima kasih.

 16. Sesumpah Says:

  saya sudah upload di box.net.
  tetapi saya telah keciklan saiz fail Bit Rate
  kepada 64 kbps sahaja..
  Supaya saiz tak terlalu besar

  Nasron jawab; Terima kasih daun keladi. Nanti tolong beritahu alamat URLnya ya.

 17. Sesumpah Says:

  saya sudah email ke saududara…

  Nasron jawab; Terima kasih… thank you… shieh shieh…. arigato!… Saya dah balas email saudara.

 18. ixora Says:

  wow,gile cool enche sesumpah ada koleksi lagu A Ramlie sampai begitu banyak sekali?! cayalah~!! *big clap*

  p/s : mesti pakcik hepi gile,kan? 😉

  Nasron jawab;

  Saya memang hepi, tapi bapak saya laaaaagi hepi. Baru2 ni adik saya ada belikan dia FM Modulator buat dengar lagu pakai pendrive kat keta kancil bapak saya. Pendrive 4 GB! Setakat ni dah dimuatkan 100 lagu. Mostly 60an laaa. Ni dia request minta tambah lagu lagi.

 19. apistop Says:

  assalamualaikum,
  saya ni mmg peminat setia arwah A.ramlie walaupun saya berumur 25 tahun.saya mmg minat gile dgn arwah sbb satu family saya mmg peminat setia arwah. dari kecik saya selalu dengar lagu arwah sebab bapak saya suka pasang kaset A.Ramlie.tu yg smapai skrg trus minat.
  saudara nasron….saya nak mintak tolong, saya minat satu lagu A.Ramlie ni tapi xtau apa tajuknya, saudara tau x apa tajuknya

  dia pnya lirik yang saya ingat

  kain batik dari seberang,dipakai oleh dipakai oleh anak melayu,apa guna kasih dan sayang, jikalau adik berjanji palsu…..

  bunga2 dlm jambangan, layu ditimpa si matahari,beribu sumpah adik ucapkan, mengapa kini adik ingkari.

  tolong ye

  Nasron jawab;

  Wa’alaikumussalam wr wb.

  Kata budak muda sekarang… “Cayalah wa cakap lu!” kepada saudara dan keluarga kerana meminati lagu2 arwah A Ramlie. Bapak saya pun sama. Mak saya tak sebab dia tak dengar radio zaman tu. Arwah tok saya tak mampu beli radio katanya. Apa lagi “talibesen”, jangan harap lerrr.

  Alamak… macam pernah dengar jer lirik lagu tu… tapi lupa pula tajuknya. Karang saya tanya bapak saya.

  Terima kasih sebab sudi melawat weblog saya ni.

 20. Sesumpah Says:

  saya sekadar bekongsi…
  ada diantara nya saya dapat di internet jugak
  Ibu mentua saya juga peminat Arwah A Ramlie.
  Jadi tempias la minat nya pada saya….

  Nasron jawab; Untung ada ibu mertua… saya tak ada pak dan mak mertua. Saya kahwin anak yatim piatu. 🙂

 21. Sesumpah Says:

  alhamdulillah… memang banyak info mengenai,
  penyayi zaman 60an saya dapat dari ibu mentua saya

  Nasron jawab; Kalau mertua dengan menantu mempunyai minat yang sama… hidup lebih tenteram, aman dan bahagia.

 22. cik shah Says:

  askum..en nasron publishkanlah lagu LIDAH TAK BERTULANG tu kat sini. puas dah cari, kat kedai kaset pun merata dah pegi, tak jumpa pun…payah bebeno nak jumpa…

  Nasron jawab; Lagu tu Encik Sesumpah yang punya. Kena minta kat dia. Saya nak upload semula di Box.Net tak boleh sebab akaun saya dah “over bandwith”! Baik Cik Shah minta direct dengan Cik Sesumpah.

 23. cik shah Says:

  ok..terima kasih. camne nk contact encik sesumpah tu ye? lagi satu ape tajuk album yg ada lagu tu agaknye? tentang pertanyaan en aristop. tajuk lagu tu kalau tak silap REBUTAN ACEH…

  Nasron jawab;


  Nak contact Encik Sesumpah? Nanti dia baca komen ni, insya’allah dia respon. Harap Cik Shah dapat cek Inbox email Cik Shah.

  Oooo nama tajuk lagu tu Rebutan Aceh ya… terima kasih… terima kasih… semoga Encik Aristop membaca komentar ini. Pasti dia gumbira mendengarnya.

 24. cik shah Says:

  terima kasih banyak2 encik nasron…dapat jgk saya lagu ni. kpd encik sesumpah terima kasih bebanyak. saya respek anda berdua sebab sudi berkongsi dgn saya..terima kasih sekali lagi…

  Nasron jawab; Lagu2 macam ni memang la nak kena kongsi sebab kalau tak kongsi, nanti dia akan pupus… hilang begitu saja. Jutaan terima kasih untuk Encik Sesumpah yang empunya lagu.

 25. Sesumpah Says:

  saya setuju dengan Nasron , salah satu sebab untuk kita berkongsi supaya ia tidak pupus, bukan senang nak dapat
  lagu ni semua, tak salah rasanya jika berkongsi…
  pendapat sayalah.

  Nasron jawab;

  Ya betol tu. Agar ia tidak pupus. Lagipun kita tak boleh dapatkan koleksi lagu2 tu di kedai kaset. Dah tak ada kat market.

  Saya tengah cari lagu berjudul Halmahera nyanyian S Jibeng dan juga lagu berjudul Ahlan Wa Sahlan… penyanyinya saya lupa. Siapa ada, sudilah kiranya berkongsi dengan saya. 🙂

 26. apistop Says:

  assalamualaikum semua…
  terima kaseh banyak2 kerana beritahu saya tajuk lagu yg saya maksudkan tu….
  lagu tu last saya dengar keluar di klasik nasional xsilap saya sminggu sblum pilihanraya…tapi sayang dapat dengar sekerat je…:-(
  En sesumpah…..ada x lagu rebutan aceh? hihi…:-)

  Nasron jawab; Encik Sesumpah memang terer bab lagu A Ramlie. Kejap lagi jawab la dia.

 27. apistop Says:

  agu ahlan wa sahlan tu…hajar & soraya ke yg nyanyi?
  saya pun xprnah dgr lagu tu
  tapi tgk kat ARES lagu tu yang nyanyi hajar&soraya
  agaknye kot..

  Nasron jawab; Lagu “Ahlan Wa Sahlan” tu lelaki yang nyanyi. Kali terakhir saya dengar pada tahun akhir 80an kalau tak silap. Bapak saya record dalam kaset dari radio. Lepas tu tak pernah dengar lagi sampai sekarang. Samalah juga dengan lagu “Halmahera” tu. Sebab excited tertanya-tanya kat mana tempat nama Halmahera, menyebabkan saya menyelongkar atlas / peta dunia. Rupanya Halmahera tu sebuah pulau dekat dengan Sulawesi Utara… dekat dengan Manado.

 28. Sesumpah Says:

  Rebutan Aceh – A Ramlee

  Anak nelayan Naik Perahu
  Sedang Berdayung
  Sedang Berdayung
  Hujan Gerimis

  Hancur Hati Orang Tak Tahu
  Mulut Tertawa Mulut Tertawa
  Hati Menangis

  Hancur Hati Orang Tak Tahu
  Mulut Tertawa Mulut Tertawa
  Hati Menangis

  Kain Batik Dari Seberang
  Dipakai Anak Dipakai Anak
  Tanah Melayu

  Kain Batik Dari Seberang
  Dipakai Anak Dipakai Anak
  Tanah Melayu

  Apa Artinya Kasih Dan Sayang
  Jikalau Adik Jikalau Adik
  Berjanji Palsu

  Apa Artinya Kasih Dan Sayang
  Jikalau Adik Jikalau Adik
  Berjanji Palsu

  Bunga Bunga Dalam Jambangan
  Layu Ditimpa Layu Ditimpa
  Si Mata Hari

  Beribu Sumpah Adik Ucapkan
  Mengapa Kini Mengapa Kini
  Adik Ingkari

  Beribu Sumpah Adik Ucapkan
  Mengapa Kini Mengapa Kini
  Adik Ingkari

  Patah Dahan Daun Berganti
  Bunga Pun Kembang Bunga Pun Kembang
  Tiap Tangkainya

  Patah Dahan Daun Berganti
  Bunga Pun Kembang Bunga Pun Kembang
  Tiap Tangkainya

  Tak Guna Lagi Daku Sesali
  Sudahlah Takdir Sudahlah Takdir
  Apa nak Daya

  Tak Guna Lagi Daku Sesali
  Sudahlah Takdir Sudahlah Takdir
  Apa nak Daya

  Nasron jawab;
  Yaaaa… peminat NOMBOR SATU A RAMLIE sudah datang…

 29. Sesumpah Says:

  untuk En Apistop Saya kasi link untuk lagu Rebutan Aceh,

  http://www.box.net/shared/yrzr7xbcoo

  Nasron jawab; Apa lagi Encik Apistop, download la cepat!

 30. apistop Says:

  time kasih En.Sesumpah dan En.Nasron
  lagu ni mmg layan….mmg best
  dpt juga saya lagu ni akhirnya
  puas hati betol..
  tapi kan En. Nasron..
  kenapa tajuknya Rebutan Acheh ek?dalam liriknya xde crite pasal Acheh pon?

  Nasron jawab;

  Ingat saya jer yang perasan pasal tajuk lagu tu yang pelik… Encik Apistop pun perasan juga ya. Saya pun tak tahu… Encik Sesumpah tahu kot?

  Sesiapa yang tahu cerita sebab musababnya harap boleh ceritakan kat sini ya.

 31. apistop Says:

  lelaki yang nyanyi lagu ahlan wa sahlan?
  iwan ke?

  Nasron jawab;

  Penyanyi tu lelaki. Penyanyi angkatan 60an. Lagu Ahlan Wasahlan tu dalam bahasa Arab.

  Tak apa, hari minggu ni saya balik kampung, saya tanya bapak saya.

 32. Sesumpah Says:

  sama sama…. pasal tajuk tu ntah la tak taupulak kenapa Tajuknya Rebutan Acheh….

 33. Sesumpah Says:

  saya dah dapat lagu Ahlan Wasahlan yang saudara Nasiron
  cari , saya dapat dari saudara Popok… saya sudah send ke email Saudara.

  Nasron jawab; Wahhh bestnya! Terima kasih! Terima kasih! Terima kasih! Sat lagi saya check.

  Mmm… saya dah cek email… dalam inbox tiada email. Encik Sesumpah tersalah alamat kot? Mohon send sekali lagi di nasron.aljauhari@gmail.com. Terima kasih ya.

 34. Sesumpah Says:

  saya letakkan link dia kat sini… saudara boleh cuba intuk download

  Nasron jawab; Masya’allah… alhamdulillah… syukran ya sheikh ya maulana ya sarjana… bila ana dengar itu lagu, hati ana funya dalam rasa saaaaangat gumbira… serupa unta mendafat air di fadang fasir yang gersang… ahlan wasahlan… ahlan wasahlan… terima kasih kefada ente atas itu lagu… semoga ente fanjang umur, murah rezki dan gumbira selalu lah. Syukran… syukran. Ana ingat ini hujung vulan ana mau balik kamfung lah… mau veri sama itu bafak ana lah. Bafak ana pasti sukalahhh. Ahlan wasahlan, ahlan wasahlan.

 35. Sesumpah Says:

  kirim salam sama bapak ente…..
  bila ente balik kampung nanti…
  Ahlan wasahlan, ahlan wasahlan.

  Nasron jawab;
  Insya’allah…

 36. jaypee Says:

  hai…nape x byk lirik lagu allahyarhyam a.ramlee?????? saya memang btl2 suka nyanyi lagu beliau………

 37. jaypee Says:

  klw ada ms blh x load kan sume lirik2 yg awak ada plezzz!!!!!

 38. jaypee Says:

  jgn lupe tau byeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!

 39. Pn Ina Says:

  Leh tak nak lagu “Lumrah Dunia.mp3”.. Tolong la share

  Nasron jawab; Saya dah email awak. Harap berpuas hati dan terhibur.

 40. Pn Ina Says:

  Terima kasih kerana tunaikan permintaan saya. Terima kasih kepada encik zabri (pemilik mp3 lagu ini) ye. Dan thanks nasron.

  Nasron jawab; Puan Ina, kalau mp3 tu ada problem, email saya balik ya. Nanti saya beri direct link untuk download sendiri.

 41. Sina Says:

  Salam buat Nasron & Sesumpah…

  Me salut to both of you. Kalau tidak menyusahkan, nak juga minta lagu2 dari A. Ramlie lagi.. seperti Si Dara Jelita, Tari Selendang, Mere Mehebo, Mari Menari, Perasaan Hati Muda.

  Suami saya orang yg paling bahagia bila dapat dengar lagu2 A. Ramlie waktu memandu..

  Banyak lagu A.Ramlie yg ingin saya minta, tapi sikit2 dulu eh.

  Terima kasih daun keladi……

  Nasron jawab;

  Boleh tu boleh kak. Akak dan abang punya pasal, semua boleh. Tapi masalahnya ialah BoxNet! BoxNet dah menyampah dengan saya. Habis manis, sepah dibuang. Hehehe.

 42. Sesumpah Says:

  ramai Jugak peminat Lagenda Arwah A Ramlie ni ye..
  Tak sangka…hehe

  Nasron jawab;

  Memang ramai… Ada yang datang cara baik2, ada juga yang datang dengan cara “kureng beradab”. Biasalah manusia… macam2. Apa pun, tuan rumah harus menghormati tetamu… ya tak? Saborrrr jer…

 43. Sina Says:

  Aduhai…

  Takpelah… kita disini akan setia menanti. Saya tetap akan lawati web anda hari2, mana tahu rezki saya…. dapat pula lagu impian.

  Jutaan Terima Kasih….

  Nasron jawab;

  Sabor… sabor… saborrrrrrrrrrrrrr…

 44. Sina Says:

  agak2 saudara boleh email tak untuk saya?… heeee

  Nasron jawab;

  Boleh… tapi terhad untuk 2 lagu sahaja. Cepat email saya sebelum saya berubah fikiran.

 45. tarings Says:

  salams tuan nasron,

  boleh sedekah pada saya lirik lagu intanku liana tak?

  dah lama ku google cari….
  masih belum ku jumpa lagi…
  buah hatiku bernama liana…
  terpaksa menanti dia gamaknya…
  hehehe…

  terima kasih daun keladi….
  dapat lirik nanti terima kasih lagi…

  Nasron jawab;

  Awak nak lirik lagu ajer ker? Lagunya awak tak nak ker? … musykil laaaa…

  Macam mana kalau saya bagi terus lagu tu, kemudian awak catatkan sendiri liriknya, boleh tak? Saya sekarang ni sibuk sikit laaa…

 46. tarings Says:

  salams tuan nasron,

  kami berdua pembaca orang nyer
  mendengar lagu jarang lah pula
  alatan IT pun model dahulu kala
  membuka browser berminit lamanya

  jika tuan sudi meng-email lagu nyer
  kecik tapak tangan tempayan kuguna
  dan terima kasih tidak terhingga
  kerna mengganggu tuan hamba

  tia…

  Nasron jawab;

  Wahhhh… siap berpantun-pantun. Tapi malam ni otak saya dah penat, mata dah ngantuk, so tak boleh nak jawab. Nanti kalau senang ya.

  Awak nak lagu A Ramlie? Boleh… Sila email saya di nasron.aljauhari@gmail.com, perkenalkan diri bebaik sebab itu langkah pertama silaturrahim. Orang minta baik2 dan berbudi bahasa, mesti saya beri, insya’allah.

  Orang berbudi, kita berbahasa. Orang memberi, kita merasa. Intinya budi, zahirnya budaya. Hatinya budi, luahannya bahasa. (Macam buku teks bahasa melayu zaman dulu2 pulak. Hehehe.)

 47. tarings Says:

  salams…

  terima kasih daun keladi tuan…
  lain kali saya minta lagi bantuan….

  Nasron jawab; Aiiii… takkan daun keladi jer? “Daun” yang ada gambar Agong tu tak nak hulur ker? Hahaha. Gurau jer.

 48. abang im Says:

  Saya bersyukur punya insan macam tuan…..adala faktornya saya cakap begini.lu fikir la sendiri….waaah…memang dahsyat tuan ni. macam-macam tuan boleh tulis untuk dikongsi bersama.saya kira teruja juga nak kongsi apa-apa yang patut untuk pengembara blog ni.
  Allahyarham A Ramlie salah seorang yang saya hormati.Contoh, semasa ke sarawak seawal 70an.Allahyarham turun ke sungai bersama peminat….nak rasa mandi sungai.masa tu sungai kira kurang tercemar la……lagu-lagu Allahyarham lah saya aktif di peringkat awal dalam seni suara ni.dulu saya banyak tau lagu dia ni

 49. abang im Says:

  seronoknya kalau dapat duduk borak bersama SESUMPAH dan NASRON.terima kasih sama sesumpah.syabas untuk anda yang berjaya list up senarai lagu-lagu A ramlie sebanyak itu.kalau bagi markah kira 90 + tu…..he he he.saya cakap betul ni…teruskan perkongsian

 50. Sesumpah Says:

  ahak akah… malu lak rasanya kena puji….

 51. Nasudi Says:

  Di sini saya ingin jasa baik tuan agar dapat saya download lagu intanku liana nyanyian A Ramlie, terima kasih

 52. ipanjang Says:

  saya ni ahli baru dlm web ni,so sy nk mintak tlg la,ada tak lagu a ramlie yg dia frust dgn isteri dia tu..lagu isteri curang tu..sy minat betul dgn senikata lagu dan liriknye..mmg menyentuh hati..saya harap pada sesiapa yg ada lagu tu tlg bagi kat saya..apa tajuknye ye..

  Nasron jawab;


  Kalau awak tahu tajuk lagu tu, mungkin saya boleh carikan lagunya.

  Sesiapa yang tahu, silalah beri respons ya.

 53. cik shah Says:

  encik nasron..saya ambik lagu rebutan aceh ye..kalo tak silap saya laa tajuk lagu tentang isteri curang tu ialahTIDAK KU SANGKA..

  Nasron jawab;

  Ya silakan ambil. Kalau ada masalah beritahu ya.

  Lagu tidak ku sangka nanti saya cek dalam stok, ada tak.

 54. Sesumpah Says:

  betul lagi Tak Ku Sangka tu
  menang sedih dan nenyentuh hati…

  Tidak Ku Sangka
  Nyayian : A Ramlie

  Sudah sembilan tahun
  Engkau jadi isteri ku
  Kita hidup bahagia
  Dengan cahaya mata mata

  Kita bergurau senda
  Sayang kasih mesra
  TApi tidak ku sangka
  Engkau bermain cinta

  Bercumbu cumbu mesra
  Dengan pemuda itu
  Ikutkan hawa nafsu
  Mendurhaka pada ku

  Oh… Betapa sedihnya
  Aku yang lumpuh ini
  Tiada Berguna lagi
  Aku menangis pilu
  Nasib Anak anak ku

  Oh… Sampainya hatimu
  Anak yang dipangkuan
  Ditinggalkan ibunya
  Jangan kau pulang lagi
  Aku rela kau pergi

  Wahai anak anak ku
  Dengar pesan ayah mu
  Bila kau besar nanti
  Jagalah maruah diri
  Kisah yang hina ini
  Jangan berulang lagi

 55. matnoq Says:

  Seharusnya kite jangan lupa , orang yang berusaha mengangkat kembali lagu lagu 60an di era 80an hingga sekarang adalah A.Rahman Hassan , beliau lah yang bertungkus lumus mengadakan Malam Himpunan 60an
  pada tahun 85 .M Shariff dan The Zurah hanya datang kemudian untuk meneruskan kesinambungan usaha beliau.

 56. apistop Says:

  xkisahla sapa pon…yg penting arwah A.ramlie ni mmg lagenda..xcaya bukak MKI(masihkah Kau Ingat) kat klasik nasional. tiap hari msti ada org mintak lagu A.Ramlie…dhtu lak cuba bukak youtube..video lagu dia paling banyak(dalam kategori artis 60an k)….mmg dia ni ramai giler peminat(termasuklah saya)…patut arwah ni dapat title ‘Datuk’..stuju???

 57. apistop Says:

  isshhhhhh..mmg minat gilerrr kat lagu2 arwah ni
  xkisahla mmber kata ktinggalan zaman(saya umur baru 25 tapi suka lagu2 lama ni)

 58. mohd hilmy iskandar Says:

  Tahun 2008 aku ke MEKAH untuk Umrah/Haji. Tak salah kalau aku buat UMRAH untuk aruah A.Ramlie. Semuga rohnya aman tenteram sepertimana laguxnya amat merdu. Tahun 60an aku sekolah di muar jadi masa funfair tu gilah juga. Jumpa A.ramlie/Sanisah Huri/Feah buang/Datuk Ahmad Jais/A.Halim dan gamai lagi. Jadi aku bertekad ingin ku sedekah al fatihah di depan KAABAH nanti dan Umrah untuk Aruah bermiqat di Tanaim. Tiap tahun aku ke MEKAH kerana rezeki. banyak kenangan 60an semasa selepas solat di masjidil haram……. Hidup 60an….. A.Ramlie & Rythmn Boys………

 59. Nur'Ain Says:

  Assalammualaikum… Ada tak sesiapa yang ade mp3 lagu “Tidak ku sangka” tu?? Susah betul lah nak carik… Sesiapa yang ada boleh tak sekiranya share dengan saya?? hehe…

 60. Sesumpah Says:

  saya ada lagu Tidak ku sangka, insyallah saya leh share
  bak mai email awak nanti saya emailkan…

 61. Jai-Penang Says:

  memang lagu-lagu A.Ramlie menusuk kalbu…………… tambahan pula suara beliau yang memang lunak merdu, saya cuba mencari irama A.Ramlie dalam kategori Nasyid, ade tak sesiapa yang ada lagu “PEPATAH PUJANGGA” kalau ada boleh tak kita share…………. Syabas kepada Tuan Nasron…….

 62. Jai-Penang Says:

  Salam tuan nasron, sori saya baru terbaca yang sesumpah ada koleksi lagu-lagu A.Ramlie boleh tak tuan sesumpah emelkan kepada saya lagu pepatah pujangga? emel saya mirana_jai@yahoo.com.my . Just to share, saya ada satu album pop A.Ramlie yang dirakamkan pada tahun 1989 judul album “Demi Cintaku” keluaran Warnada, sedap-sedap juga lagunya , album tu kira penghujung karier sebelum beliau sakit. Saya sedang cuba meng CD kan album tersebut, tak da halangan kita boleh share lagu tu….. Tolong ye tuan sesumpah tentang lagu tu………. saya nak sangat.

 63. Sesumpah Says:

  saya sudah emailkan kepada saudara Jai… semoga terhibur

 64. rudi Says:

  salam, bapa saya minat a.ramli. dia cari lagu berpisah. ade ke?

 65. norish Says:

  saya meminati anak saudaranya yang pnah mjadi bintg klasik rtm thn lps. tapi saya dah lupa namanya. boleh ke saudara tlg carkan saya lagu2 a ramli yg dinyanyikan oleh anak saudaranya itu?

 66. soohymie Says:

  Salam kpd sume pengunjung blog ni!!t’lebih dlu sy ingin m’ngucakn tahniah & trima ksih kpd encik nasron krn mwujudkn blog ni..sy ingtkn xde blog utk pminat2 irama melayu khususnya 60-an(terutama pminat allahyarham A.RAMLIE).Puas sy search,smlm br jumpe!sy seorg pljr IPTA yg br berusia 19 thn.sy sggh mminati A.Ramlie krn tlh slalu d’hidgkn lagu2 nyanyiannya dr kecik smpai beso oleh sy!Slain keunikan suaranya yg m’dayu2,sy sggh t’haru dgn ksgsaraan p’jlnan hidupnya!!dlm ksmptn ni,sy nk minx jasa baik encik sesumpah untuk sharekn bbrp lg yg sy xpernah dgr:(kalo xdpt sume pn xpe lah)
  Sejambak Budi Setangkai Hati
  Semoga Kembali Lagi
  Senyumlah Kaseh
  Setangkai Kembang Melati
  Setitik Embun Di Padang Pasir
  Si Dara Jelita
  Sumbangsih
  Tak ku duga
  Tidak Ku Sangka
  Bingkisan Rahsia
  Dewi Manja
  Gerimis Sa- Malam Membawa Kata
  Hancurnya Istana Cinta
  Intanku Liana
  Itulah Sayang
  Kau Telah Aruah
  Lumrah Dunia
  tima kasih bebanyak..

 67. Nasron al-Jauhari Says:

  @ sesumpah
  – saya minta tolong awak jadi moderator handle fasal a ramlie boleh tak?

  @ semua pengunjung
  – saya nak buat entri baru fasal a ramlie dengan koleksi lagu2nya yg lain, tapi hanya jika encik sesumpah setuju. sebab lagu tu dia punya. 🙂

 68. apistop Says:

  idea yg bagossssss lagi jempol!!
  buatla…buatla..

 69. Sesumpah Says:

  Saya sekadar berkongi apa yang ada….

 70. syah Says:

  Terima Kasih Kepada Sesumpah Dan Nasron, Banyak info saya perolehi dari saudara. Saya di lahirkan dalam tahun 1973, tapi saya amat meminati penyanyi A.Ramlie Dan Maria bachok. Banyak lagu2 hit mereka berdua berkumandang di corong2 radio sewaktu saya membesar. Saya tak tau yang A.Ramlie sudah pun meninggal dunia dalam tahun 2001. Baru beberapa hari yang lalu, maklumat ini saya perolehi.. InnaLillahi.. Lagunya banyak yang meruntun kalbu dan menyentuh hati, pasangan A.Ramlie Dan Maria Bachok dalam lagu memanglah terbaik pernah saya dengar.. Tapi Kisah hidupnya cukup menyentuh hati..

 71. syah Says:

  Saya berdoa agar rohnya dicucuri rahmat, bagaimana saya ingin downloadkan lagu Intanku Liana.mp3? Anak Allahyarham kalau tak salah saya, bernama marliana. Tapi saya tak tau berapa orangkan anak beliau hasil perkahwinan bersama Maria Bachok..

 72. syah Says:

  Daripada bagi Title `Datuk’ Kepada Shah Rukh Khan, Lebih Baik Title Datuk Kepada Allahyarham A.Ramlie.. Jasa Beliau dalam Seni Hiburan Memang Tidak Boleh Disangkal lagi.. Saya Menyukai Penyanyi A.Ramlie.. Semoga Rohnya Bersemadi Dalam Aman Dan Sentosa.. Amin. Tribute To A.Ramlie And The RhyThm Boy..

 73. syah Says:

  Bolehkah saudara sesumpah dan nasron downloadkan link lagu Intanku Liana – A.Ramlie.mp3 Saya teringin untuk mendengar lagu berkenaan tapi tak tahu macam nak dapatkannya..

 74. Nasron al-Jauhari Says:

  OK ler, sebab awak bersungguh-sungguh nak lagu2 tu. ni saya beri link untuk awak download.

  A Ramlie – Intanku Liana mp3 – http://www.savefile.com/files/1906355

  lagu2 lain belum sempat saya upload kan. lagi pun stok saya ciput jer. lagu kat atas tu pun atas ihsan encik sesumpah.

 75. syah Says:

  Terima kasih kepada saudara nasron… dan encik sesumpah..
  Saya dah pun downloadkan lagu A.Ramlie – Intanku Liana.mp3
  Terima Kasih Berbanyak2.. Lagu ini masih lagi terngiang2 di telinga pabila saya mula mendengarnya kira2 28 tahun yang lalu….

 76. Sesumpah Says:

  Ramai betul peminat aruah…. A Ramlie

 77. Nasron al-Jauhari Says:

  saya ingat la, minggu depan saya nak buat artikel A Ramlie Part 2 la. akan upload at least 10 lagi lagu2 arwah.

  sekarang dalam proses menconvert, mengedit dan menupload.

  sabor ya.

 78. su Says:

  Assalammualikum En Nasron & Sesumpah…

  Ayah saya suka sangat dengan lagu senyum lah kasih ni…
  Berkali-kali dah suruh saya download kan lagu nie….
  tapi…macam mane yer???

 79. Nasron al-Jauhari Says:

  @ su

  wa’alaikumussalam.

  yang memiliki lagu senyumlah kaseh mp3 cuma encik sesumpah sorang jer. lagu ni atas ihsan dia.

  sila klik untuk download.

  A Ramlie – Senyumlah Kaseh – http://www.box.net/shared/s0s815ds0w

  cepat download dan berikan kepada ayah awak. semoga beliau gembira.

 80. su Says:

  Terima Kasih En Nasron & En Sesumpah….

  Hari ni hari lahir Ayah saya….boleh la saya hadiah kan pada dia lagu nie…..Terima Kasih Banyak2…. 🙂

 81. hadi Says:

  sape ade semua lagu p ramlie kasi akt aku..ak mmg finatik tp kesat skunk banyak suara local..

 82. abang im Says:

  kalau semua lagu p ramlee rasanya x ada siapa yang punya.VIP yang banyak simpan khazanah arwah seniman tu ketua menteri sarawak..heh heh heh jangan maraaah.
  bercakap pasal arwah a ramlie…belum saya dengar orang mengata-ngata arwah…sampai ke sarawak ,ke sabah ..pandai bawa diri…pernah bersama peminat mandi di sungai…masa tu dasyaaat weh…peminat2 berebut-rebut kat a ramlie dan jeffrydin nih..sampai ada yang nak cium penyanyi pujaan mereka nih..ada pula yang bagi kalung..cincin,,dsyat2

 83. Nasron al-Jauhari Says:

  @ su – kasihmu diterima! hehehe. lawak zaman dulu ni. apapun, terima kasih sebab sudi singgah ke blog ini. singgahlah lagi ya!

  @ hadi – bukan mudah nak dapatkan kesemua koleksi lagu2 allahyarham. makan masa juga nak mencarinya.

  @ abang im – peminat2 perempuan zaman dulu pun dahsyat2 juga. sampai ada yg tarik2 baju artis. nak peluk. nak cium. gilaaaaa. hahaha.

 84. izan Says:

  saya suka sgt lagu-lagu a.ramlee tapi tak tau kenapa tak boleh dengar dan tak boleh download lagu-lagu w/pun dah click kat tajuk lagu

 85. dino Says:

  salam semua…

  saya mmg minat sangat ngan A.Ramlie mmg terpukau ngan suara dia tp satu je saya terkilan sepatutnya semasa hayatnya beliau patut dianugerahkan pangkat Datuk..

  kepada encik Sesumpah saya berharap agar saudara boleh berikan kepada saya link untuk download lagu Sudah diinai-inaikan dan lain-lain dah lama sya cr lagu tu

  T. kaseh

 86. ayang1478 Says:

  salam en sesumpah… saya pun minat gak ngan a ramlie but ayah saya lagi minat. camner nak dapatkan sumer mp3 lagu a ramlie yang en sesumpah ada. kalau bleh mail saya nurcahaya1478@gmail.com. saya nak wat suprise kat ayah saya. tq.

 87. mohis Says:

  rasa nak mnangis bila terkenanagkan nasib arauh.deritanya dpt ku rasakan…sedikit mungkin…semoga berbahagia di sana…amin.boleh tak cik hasrol dan cik sesumpah copy kesemua lagu a ramlie dan berikan pada peminat yg berminat agar semuanya akan terpelihara.(org berbudi kita berbahasa……………………………………………)

 88. hairi Says:

  kalu boleh, saya nak mp3, lagu a ramlie, terpisah akhirnya..tak tau mana nak cari… tlg sesapa yang berkenaan…

 89. abkhash Says:

  khabarnya ada adik A.Ramlie yang tinggal di Malaysia.

  khabarnya ada adik a.ramlie yang tinggal diMalaysia.Klu ada yang kenal boleh tak hubungi sayadi kha@pd.jaring.my
  Bukannya apa. Tak dpt jumpa a.ramlie dapat jumpa adiknya pun jadilah. Sekadar nak menjalinkan silaratulrahim.

 90. prima Says:

  hii.. boleh tak saya dapat kan lirik lagu hidup bersama oleh a ramlie?? serta nama pemulis senikata, pencipta lagu dan juga syarikat edaran (publisher)?? terima kasih

 91. zaihasra Says:

  saya baru menemui laman ni.tahniah kepada saudara yang setidak-tidaknya menghidupkan lagenda lagu melayu. cuma kadang-kadang ada lagu yang tak boleh habis untuk di download

 92. z Says:

  mcm ne nk donwlod

 93. z Says:

  ade x mpe lgu a ramlie hanya bayangan mu

 94. MIA Says:

  Assalamualaikum,

  Jangan marah iya, saya tegur sedikit. Saya bekas DJ radio Singapura zaman 60-an. Saya kelolakan rancangan PENYANYI PUJAAN MINGGU INI (TOP TUNES OF THE WEEK). Rancangan yang diterbitkan oleh Asmah Laili ialah PANCARAGAM UNDANGAN, yg disiarkan secara live, bukan LAGU PUJAAN MINGGU INI.

  Terima kasih.

  M.I.A. (Mohd Ismail Abdullah).

 95. makcik minah Says:

  terima kasih penjelasan saudara MIA. tapi saudara Nasron tak adjust artikel tu sebab artikel tersebut dia kutip dari sumber lain. bukan dia penulis asal artikel itu. kan dia ada mention, cuba perhatikan betul2.

  dia tak nak adjust sebab bukan dia yg tulis dan dia tak nak mengubah apa2 tulisan dari penulis asal. takut dituduh jadi lanun plagiat dan penipu.

  namun demikian, perkara tersebut akan jelas sekiranya orang membaca ruangan komen.

  ni nasron pun satu hal… dah lama tak jenguk blog ni. dengar kata komputer dia meletup. ntah dah repair ke belum tak tahu ler.

 96. Sesumpah Says:

  lama dah saya takmenjengok kat sini….

 97. ifa.. Says:

  assalamualaikum…saya nk b’terima kasih sesangat kat pakcik nasron dgn tuan sesumpah sebab sudi berkongsi lagu2 irama evergreen dgn peminat. saya jgk salah sorang peminat lagu2 arwah A.Ramlie ni walaupun saya baru berusia 15tahun. abah saya pun meminati semua lagu2 irama 60an..abah saya sgt gembira dgn kehadiran pakcik nasron dan semua yg sudi berkongsi lagu2 lama ni…
  terima kasih daun keladi..
  salam..

 98. abkhash Says:

  Ari ni 9-5-2009 adalah ulang tahun kematian Allahyarham A.Ramlie. (arwah meninggal dunia di block 266 Tampinees Singapura) pada hari Rabu 9-5-2007Semuga roh arwah dicucuri rahmat oleh Illahi. Dan kepada semua peminat2 setia arwah, marilah sama2 kita sedekahkah Al-Fatihah kepadanya- AL-FATIHAH……..

 99. abkhash Says:

  Minta maaf PEMBETULAN ! Tarikh kematian A.Ramlie sebenarnya ialah pada 9-5=2001. Ketika itu arwah tinggal bersama arwah ibunya Makcik Raden Asmah Bte Raden Ismail, adik perempuannya Zuraida dan Suraya. Saya pernah beberapa kali menziarahi kuburnyanya di pusara aman bersama keluarga arwah.

 100. ALIN TUAH Says:

  Assalamualaikum Fauzi, sy baru terjumpa nama tuan dlm ruangan ni. Sy teringin sangat nak berkenalan dgn tuan dan adik Arwah A.Ramlie tu. Klu tak keberatan tuan TOLONGLAH kasi tau no tel. dan e-mail tuan. Boleh gak sy dpt maklumat lebih lanjut psl arwah yang memang sy minat giler tu. Sekian adanya.Selamat Berkenalan dan semuga kita dpt menjalinkan silaratulrahim.

 101. Sesumpah Says:

  Saya check dalam saya punya box download lagu yang paling banyak di download Senyumlah kaseh sebanyak 86 download
  tak sangka banyak sengguh yan minat lagu ini

  Ini saya paparkan Lirik Senyumlah Kaseh

  Senyumlah Kaseh – A Ramlie iringan The Night Walkers
  Keluaran Panda Records – HRC 6856
  Ciptaan : M.D Lingga

  Tersenyumlah sayang
  Tersenyumlah kaseh
  Jangan Kau bermuram
  Jangan Kau cemburu

  Katakanlah padaku
  Jangan kau membisu
  Katakanlah pada ku
  Jangan kau membisu

  Tersenyumlah sayang
  Tersenyumlah kaseh
  Lenyapkan rasa bimbang
  Hilangkan rasa sangsi

  Apa yang ku ucapkan
  Janganlah kau ragu
  Apa yang ku ucapkan
  Janganlah kau ragu

  Percayalah padaku
  Pujaan ku sayang
  Terimalah cintaku
  Usah kau kecewa

  Resapkan hati
  Senyumlah kekaseh
  Resapkan hati
  Senyumlah kekaseh

 102. Pn Ina Says:

  Erm.. Lama saya nak bagitau yang file “lumrah dunia.mp3” yang Nasron bagi, lagunya tak habis.. Hehe.. Jadi camne ek?

 103. Nursyawalina Says:

  assalamualaikum

  can i request for seri sarawak.mp3? i heard this song when i entered a singing competition…i asked my friend. she said there’s another covered version by the late Rafeah Buang. If possible, can i request for both? very hard to find it on the net..

 104. Nursyawalina Says:

  4shared.com is the best web as i know to upload file…

 105. jamilhisham Says:

  nak lagu a.ramli

 106. jamilhisham Says:

  kat mana llink yang boleh download lagu ni haaa?

 107. amkj Says:

  Salam perkenalan
  Tahniah buat Bro Sesumpah & Bro Nasron atas usaha menyemai semula ingatan peminat kepada Allahyarham A. Ramlie. Walaupun saya lahir pada zaman beliau, tetapi membesar dengan irama rock. Yang istimewanya, saya amat meminati suara A Ramlie sehingga merasakan lagu beliau adalah luahan hati yang tidak secara langsung membawa pendengar menelusuri bait-bait lirik lagunya dengan penuh perasaan termasuklah saya! Al Fatihah utk Allahyarham

 108. Sesumpah Says:

  saya sekadar berkongsi dengan sahabat sahabat semua

 109. udin Says:

  salam buat nasron n sesumpah.masa kcil dulu ,mak saya selalu buka lagu cik kecik ke bong , timang timang anakku sayang.nyanyian a.ramlie utk saya. Sayapun suka lagu ni. tapi kaset lagu tu dah hilang. Jd boleh tak nasron ke atau sesumpah beri saya lagutu. saya dah cuba download kat jukebox nasron tp takleh buka.tak tau kenapa.mak saya ni peminat a.ramlie…..

 110. intan lyana Says:

  Salammm…
  sayer minat sgt dengan A.RAMLIE nie..
  mak sayer bg nama sayer pun sempena tajuk lagu ‘intan liana’ 2..
  lagu 2 tengah famous time sayer br lahir..
  so,, sayer berminat sgt nak taw lirik lagu 2..
  blh bg kat sayer x?

 111. ALIN TUAH Says:

  Salam En. Sesumpah dan En Nasron.Slmt berpuasa. Saya ingin sangat nak berkongsi cerita berkerkenaan Allahyarham A.Ramlie dengan saudara disamping menjalin silatulrahim dgn saudara berdua. Ada banyak kisah menarik arwahnya yang boleh kita perbualkan. Kalau sudi tlg hantar SMS ke H/P saya 012 6628249 atau pun hantar email ke kha7@pd.jaring.my. Insya Allah saya akan hubungi saudara berdua kemundian nanti.Sekian Wassalam

 112. mitoc Says:

  ;D

  suka! suka!

 113. moza Says:

  assalamualaikum semua,

  wahai en sesumpah..
  seumur idup sya, sya mencari lagu Suara Takbir version the one n only our beloved A. Ramlee nih..sgt mengimbau kenangan waktu kanak2 sya wktu nk nyambut raye.. klu x keberatan, blh ke share dgn sya lagu tu..

  TQ

 114. Sesumpah Says:

  moza Says:
  2 September 2009 at 11:43 am

  assalamualaikum semua,

  wahai en sesumpah..
  seumur idup sya, sya mencari lagu Suara Takbir version the one n only our beloved A. Ramlee nih..sgt mengimbau kenangan waktu kanak2 sya wktu nk nyambut raye.. klu x keberatan, blh ke share dgn sya lagu tu..

  TQ

  http://www.4shared.com/file/131033606/539db4bd/Suara_Takbir.html

 115. Sesumpah Says:

  Salammm…
  sayer minat sgt dengan A.RAMLIE nie..
  mak sayer bg nama sayer pun sempena tajuk lagu ‘intan liana’ 2..
  lagu 2 tengah famous time sayer br lahir..
  so,, sayer berminat sgt nak taw lirik lagu 2..
  blh bg kat sayer x?

  http://www.4shared.com/file/131036275/b5022b2e/Intanku_Liana.html

 116. Sesumpah Says:

  udin Says:
  28 Ogos 2009 at 10:02 am

  salam buat nasron n sesumpah.masa kcil dulu ,mak saya selalu buka lagu cik kecik ke bong , timang timang anakku sayang.nyanyian a.ramlie utk saya. Sayapun suka lagu ni. tapi kaset lagu tu dah hilang. Jd boleh tak nasron ke atau sesumpah beri saya lagutu. saya dah cuba download kat jukebox nasron tp takleh buka.tak tau kenapa.mak saya ni peminat a.ramlie…..

  http://www.4shared.com/file/131036288/4c2b4b5c/Cik_Kecik_Bong.html

 117. Sesumpah Says:

  Buat Udin , moza & Intan Liana…
  Enjoy

 118. xurra Says:

  SAlam….
  saya pun berminat ngan allahyarham…
  kalau boleh cita lah lagi pasal kisah idup allahyarham…
  ada terbaca tadi….ada kisahnya yang sangat…sangat…tersentuh…
  cita lah lagi…
  Ayah saya pun minat ngan allahyarham….
  sy skarng pun minat ngan beliau…tapi cam na nak dapat cd yang ori…skrang ini semuanya cetak…
  kejap je guna pastu rosak ….
  tolonglah cita lagi pasal allahyarham….

 119. Pak Hj JB Says:

  Salam semua,

  Semasa MIA mengelolakan rancangan PPMI saya masih sekolah rendah. Sanggup tunggu rancangan tu keudara melalui radio kat rumah jiran – malam hari. Melalui lagu Harapan Menanti A Ramlie mentakhtai PPMI berpuluh minggu kalau tak silap. Dahysat… Kelunakan suara A Ramlie belum ada duanya sehingga kini.

  Lagu-lagu A Ramlie dalam album “Lukisan 10 tahun” cukup menginsafkan. Betapa A Ramlie (seorang biduan yang pernah terkenal seantero Malaysia, Singapura dan Brunei) melalui hari-hari terakhirnya dalam kesedihan, kerinduan dan kesayuan. Semoga penderitaan zahir batin yang beliau lalui itu menambahkan timbangan kebaikan beliau dimahkamah Allah kelak. Amin…

  Lagu “Pemain Biola” yg khabarnya didedikasikan kpd Hamzah Dolmat sepertinya ditujukan kepada dirinya sendiri…

 120. xurra Says:

  Salam
  begitu lah cita pasal Allahyarham…..
  suaranya tidak dapat dinafikan merdunya…..
  sama2lah kita doakan penderitaan hidup beliau didunia ini dan mendapat kebaikan di sana….
  setiap kali terbaca cerita allahyarham…
  saya turut tersentuh….dan disertakan al-fatihah pada allahyarham….
  al-fatihah

 121. Nas Says:

  Salam Muhibbah kepada penulis dan semua peminat disini. Saya meminati lagu2 Arwah A Ramlie dan saya terpesona dgn lagu2 dan kisah beliau yang turut dimuatkan di sini. Saya ucapkan jutaan terima kasih kepada Tuan Nasron dan Tuan Sesumpah atas sumbangan lagu2 yang telah tuan2 kongsi.
  Saya akan lebih berterimakasih sekiranya Tuan Sesumpah dapat emelkan pada saya url download link kesemua senarai lagu2 arwah yang Tuan ada pada saya sekiranya tak keberatan. Terima Kasih. beetle2002b@yahoo.com.

 122. Roslan my Says:

  Saudara, saya amat mengemari A Ramli, setelah sekian lama dia kembali namun suara nyanyiannya maseh segar dijiwa saya, dalam tahun-tahun 60-70an, banyak lagu beliau jadi koleksi saya, tapi malangnya dalam bentuk piring hitam, membuatkanya tidak bleh simpan lama sangat, tapi “turn table” maseh elok hingga kini. Apa yang saya harapkan agar dapat saudara “up load” lagu “dendangan jodoh berpisah”. Lagu ini mamang sudah lama saya mencarinya.
  Sekian terima kaseh

 123. masyahya b ahmad Says:

  saya mas yahya adalah adek sejati arwah a.ramlie .saya amat tersentuh komen peminat yg benar2 menghargai popularitynya sebagai penyanyi t/kaseh .jika ada peminat yg ingin tahu lbh lanjut email pada saya masyahya@singnet.com.

  sekian wasallam..!

 124. Roslan my Says:

  M.I.A, rancangan kau(abang) memang selalu den donga kek radio dulu, namo kau den tak ingek, tapi asmah laili tu den ingek, ghoman den tak kona la.. kalau cam tu dapek laden tau tontang arwah ni lobeh sikit selain dari adek arwah masyahya,
  lan57@ttj1.com.my

  terima kaseh

 125. Roslan my Says:

  Langsungan cerita pasal arwah, bila saya tanya orang yang veteran dari saya, dalam tahun 60an beliau memang minat dengan PPMI, mungkin ruangan ini lah yang abang M.I.A kelolakan, MIA memang terkenal masa tu katanya. beliau adalah celebriti radio singapura ketika itu. Kalaulah abang sedang malayari ruangan ini masa ini, saya dan veteran yang lain berikan kami sedikit sebanyak perihal arwah semasa abang di radi singapura dulu. Belek punya belek saya nampak di senarai lagu-lagu A Ramli luricnya si tulis oleh abang, moga moga kita dapat berinterasi lagi, untuk mengimbau kembali kenangan ketika A Ramlie populer dari sudut rodio singapura dan saya di kampong bagaimana kami warga kampong yang jauh meminati A Ramli dulu. Saya ada banyak cerita dari kampong dulu untuk kita kosikan bersama, insyaallah nantila….
  lan57@ttj1.com.my

 126. jeb Says:

  nak minta tolong bagi link nak download lagu a ramlie – sumbangsih dan nak dara rindu. terima kasih..

 127. En. Dubur Says:

  Boleh mintak jasa baik En sesumpah atau sesiapa tolong uploadkan lagu “Tidak Ku Sangka”. Beshh Tu 🙂

  Terima Kasih
  lelakicipan@gmail.com

 128. ROSLAN MY Says:

  kepada sesiapa berkenaan, pengendali laman ini (nasron).
  Saya dah lam cari lagu”dendangan jodoh berpisah” di internet ini, tapi sampai saat ini saya maseh tak jumpa-jumpa. kat mana agak nya url atau tapak tempat ianya dudok kerena tajuk lagu tersebut ada tersenarai tapi lagu tak jumpa. bolih tolong upload atau beri tahu saya tapak tempat tinggalnya.
  my_roslan@yahoo.com

 129. Sesumpah Says:

  Buat Kekawan

  Jeb
  sumbangsih
  http://www.box.net/shared/al6ba7btuu

  En Dubur
  Tidak Ku Sangka
  http://www.box.net/shared/bgmdp79cci

  Roslan MY
  dendangan jodoh berpisah
  http://www.box.net/shared/0b65gidiqz

  Semoga Terhibur

 130. Sesumpah Says:

  Saya check dalam saya punya box download lagu yang paling banyak di download

  1 Rebutan Acheh Sebanyak 246 Dawnload
  2.Senyumlah kaseh sebanyak 129 download

  Tak sangka Masih ramai peminat Aruahyarham A Ramlie

  • Shahadan bin ahmad Says:

   Saya suka lagu Rebutan aceh, jika sekiranya tuan dapat emailkan senikata lagu rebutan aceh kepada terima kasih banyak tuan,

 131. roslan my Says:

  setelah 38 tahun tak mendengar lagu dendangan jodoh berpisah, kini berkumandang semula. teringat say semasa menjadi johan sekolah menengah, mempertaruhkan lagu ini. bukan nya suara samasebiji dengan a ramli, tapi peserta lain tak pandai menyanyi, kepada kengkawan sama sekolah dulu ingat lah lagu ini, ingat saya.

  my_roslan@yahoo.com

 132. roslan my Says:

  terlupa nak ucapkan “RIBUAN TERIMA KASEH KEPADA SESUMPAH & THE TEAM” kerena upload lagu ini.

  my_roslan@yahoo.com

 133. roslan my Says:

  kepada, masyahya@singnet.com, saya ada kirim email buat saudara dulu, mungkin saudara tak menerimanya, mungkin ada kesilapan teknikal di pehak saya, tapi kalau sadara ada membaca screen ini ketika ini, ataupun kesudian saudara untuk saya berkongsi pengetahuan/pengalaman bersama saudara, saya setakan email di sini, my_roslan@yahoo.com. saya sangay meminati suara allahyarham semasa hayatnya. terima kaseh

 134. masyahya Says:

  kepada my_roslan@yahoo.com terima kaseh d atas kesudian anda membalas email saya mungkin juga ada kesilapan teknical agaknya wlbgmanapon t/k krana meminati arwahnya.l

 135. saidon husin Says:

  Saya baru terjumpa halaman ni harap tak terlewat. saya memang peminat 60’an yang sezaman dengan saya. Setelah hampir semua pita dan cd 60’an saya rosak dan hilang saya cuba menggumpul semula seberapa banyak lagu-lagu ini.Halaman amat bererti kpd. saya dan berharap dapat kebenaran untuk mengekses nya untuk memuat turun lagu-lagu yang saya perlukan. kalau mendapat kebenaran harap e-mailkan webpagenya. terima kasih

 136. sobha Says:

  llahyarham Datin Rafeah Buang. Lagu yg saya gemari ialah lagu RINDU BAYANGAN yg aslnya d nyanyikan oleh Elvi Sukaesih. Puas saya mencari disekitar KL tapi tidak jumpa kaset atau CD yg memuatkan lagu ini. Boleh sdr muatturunkan lagu ini atau di mana saya dapat memperolehinya ??

 137. Isa bin Hj.Mohamed Says:

  As-kum,
  Saya ucapkan terima kasih di atas usaha tuan dengan menyimpan dan memelihara koleksi lagu lagu irama 60an, dan apa bila saya terjumpa lelaman ini saya begitu terharu kerana terkenangkan zaman saya masih remaja dan ketika di lamun cinta monyet.memandangkan lagu lagu 60an ini zaman saya, maka jiwa saya cepat terasa dan mengembalikan ingatan saya, seolah olah saya masih berada di alam remaja lagi.
  lagu “DENDANG ANAK TANI” nyanyian A.Ramli benar benar mengingatkan saya yang ketika itu masih di alam persekolahan, apabila saya mendengar lagu ini saya teringatkan kampung halaman saya yang ketika itu bekalan air dan api letrik belum ada dan jalan masuk kekampung penuh lumpur dan lopak lopak, susana kampung sungguh damai dan indah di penuhi dengan pohon pohon nior( kelapa) tiada kedengaran bunyi bunyi injin kerita dan motor cuma kedengaran siulan siulan kicauan burung lompatan tupai tupai di dahan dahan nior.ketika itulah rumah pendudok kampung terdengar lagu lagu 60an di corong corong radio yang menggunakan kuasa bateri tambahan pula di waktu malam bulan terang maka kilauan cahaya bulan terpancar di permukaan anak anak sungai yang berkocak kocak dek ikan ikan haruan, keli sepat dll lagi.di masa ini lah saya terdengar lagu Dendang anak tani di corong radio rumah rumah jiran.saya sedang bediri di atas jejambat ,terasa benar kesahaduannya lagu ini. panjang lagi cerita nya …………. tapi biarkanlah ia berlalu penuh kenangan.lagu lagu 60an benar benar menginggatkan kembali kenangan manis dan duka semasa saya di alam remaja. dan lagu “SERULING ANAK GEMBALA” juga ta kurang hebat nya.
  sekian terima kasih.

 138. warispatinggi Says:

  salam,
  teringat zaman dulu-dulu masa sekolah rendah,kita lima orang blagak jadi idola masing-masing.saya jadi a ramlie, yang lain tu L ramlee,ahmad jais…heh heh ,agak lama gak saya pegang ikon a ramlie dari darjah emapt sampai tingkatan enam…
  pas tu..suara berubah..pegang pula ikon jamal abdillah… seronoknya 5.11.2009 tercatat dalam diari saya on stage bersama jamal
  apa2 pun saya minat banyak lagu klasik
  ada tak sesiapa yang boleh kongsi senaraikan lagu-lagu
  pop yeh-yeh, 60an (umum),70an?
  setahu saya bukan semua lagu 60an boleh masuk list pop yeh-yeh .tak gitu? Yang belum faham tu tanya2lah orang senior apa dia pop yeh-yeh berbanding pop 60an biasa

 139. isa bin Hj. Mohamed Says:

  As-kum
  di atas usaha tuan sangat sangat di hargai,malah semua peminat peminat lagu lagu 60an terasa terhutang budi di atas segala usaha tuan , yang mana mereka semua akan dapat atau pun mendengar nya dengan melayari web side ini, maka segala kenangan kenangan manis dan duka akan dapat di ingat kembali dengan mendengarkan lagu lagu 60an, cuma saya cadangkan dan kalau ta menjadi kesulitan oleh tuan masukkan lah penyanyi penyanyi se angkatan dengan A.Ramli, seperti Jefridin, jaafar O, S.Jibing, Rikino Bajuri /The Celiptes, Kasim Selamat, Salim I dan banyak lagi semuga peminat peminat irama 60an sentiasa di hati peminat, lagu DI AMBANG SOREH dan lagu lagu lain Datuk Ahmad Jais juga ta terlepas dari mengingatkan kita masa masa di alam remaja.
  Sekian dulu buat ketika ini, salam dari saya untuk semua peminat peminat lagu lagu irama 60an,
  E-mail : isahm433@mail.com
  H/p : 012=2620714
  Terima kasih.

 140. najlah mohd idros Says:

  salam perkenalan. saya dibesarkan d zaman 60an. a ramlie adalah idola saya sejak umur saya 6 tahun hingga kini. skg umur saya 53 th. hati saya begitu tersentuh dan sebak serta terharu membaca email ini. t kasih En sesumpah dan nasron. teruskan usaha anda dan saya menyokong 100%. jika dapat buatlah buku perjalanan hidup idolaku ini. biar jenerasi sekarang tak lupa. biar meraka tahu sebelum ini penyanyi dan irama 60an lebih hebat dari sekarang. terima kasih.

 141. najlah mohd idros Says:

  En sesumpah dan nasron, lagu DENDANG ANAK TANI, KU TUNAIKAN JANJI. KASIH JAUH DIMATA DAN KU TAK SUDI adalah lagu-lagu yang menyentuh perasaan dan mengusik jiwa saya dikala kesunyian. Semua lagu-lagu ini ada sejarah dan ceritanya yang tersendiri, yang tersirat dan tersurat. Begitu juga suami saya. beliau amat meminati irama 60an pop yeh yeh. Radio klasik nasional adalah TEMAN SETIA kami suami isteri. Irama 60an kekal dalam hati sanubari kami sehingga jasad dikandung tanah.
  Kami berdoa agar roh A.Ramlie ditempatkan oleh Allah di sisi para ambia. AMIN.

 142. sesumpah Says:

  Sama-salah kita mendoakan semoga aruah dirahmati allah dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman

 143. Isa bin Hj. Mohamed Says:

  Rancangan MKI (masih kah kau ingat) Radio Kelasik Nasional setiap hari dari jam 1400hrs -1600 hrs dan Radio Malaysia Melaka setiap hari dari jam 1600hrs -1800hrs ada menyiarkan lagu lagu irama 60an , dan yang berminat bolehlah buka siaran itu. dan saya ucapkan terima kasih kapada kedua dua station radio ini kerana perhatin dengan peminat peminat 60an. dan juga mungkin station radio radio lain juga menyiarkannya.
  Mendengar radio irama 60an
  Sambil mendengar termenong jauh
  Terkenang aku zaman keramajaan
  Yang telah berlalu begitu jauh.

 144. Husinjalal Says:

  Saya ni lahir pertengahan 60an dan mengenali lagu-lagu A Ramli kerana bapa-bapa saudara adalah peminat A ramli yang hardcore. Masa saya di sekolah rendah, dalam kampung kami hanyarumah hanya nenek yang ada radiogram dengan record player. Bapa saudara saya akam pasang lagu-lagu A Ramli dan ramai lagi penyanyi lain swperti Ahmad Jais, Jeffrydin, S Roha, Halim Yatim dan lainnya.

 145. Isa bin Hj. Mohamed Says:

  Seruling bambu mendayu dayu.
  Ditiup oleh si Seruling anak gembala,
  Siti Haidah Oh Fatimah si gagis ayu,
  Buat Oh Teruna pening Kepala.

  Harapan menanti itulah Seruan ku,
  Gadis Pertiwi si gadis Manja menjadi Surga Idaman ku,
  Ta Mengapa kerna kau kecewakan ku,
  Semuga menjadi Kisah dan Tauladan buat ku.

  Cincin mas di kembalikan,
  dengan ucapan selamat Tinggal Pujaan,
  Kerna Ta mahu aku di madukan,
  Biarlah Oh Fatimah jadi impian.

  Mengharap sinar menelan kabus,
  Diambang soreh ku nantikan,
  Berjanji kita perkara perkara yang bagus,
  Janganlah aku di salahkan.

 146. Dr. Azmi Says:

  Aslm, Sdra Jai-Penang dan yg lain-lain,

  Di mana boleh saya dapati album A.Ramlie yg terakhir “Demi Cintaku”? Saya pernah memiliki cassette nya tetapi sudah hilang apabila berpindah rumah. Amat meminati album tersebut. Terima kasih di atas bantuan.

 147. warispatinggi Says:

  salam hormat fan 60an,
  di sini saya bagi sikit senarai.kalau ada yang boleh sambung kerja ni lagi bagus.kadang2 orang keliru atau tak jelas mana satu lagu 60an atau yang bukan 60an…

  TAHUN LAGU
  1966 kenangan mengusik jiwa
  1966 of fatimah
  1966 ingat padaku
  1966 seruanku
  1966 salam muhibah
  1966 paduan kasih
  1966 hidup bersama
  1966 ku tetap menunggu
  1967 ole-ole temasek
  dendang anak tani
  lambaian desa
  1968 sejambak budi setanghkai hati

  1968 bergembira

  1970 gadis jururawat
  1970 kau ingkari janji
  1970 kaseh jaoh di mata
  1970 segantang lada
  1970 ku tunaikan janji
  1970 di suatu senja
  1970 nyawa dan bdan kalangan diri
  1971 ku terkenang-kenang
  1971 nyawa dan badan kalangan diri
  1971 patah tumbuh hilang berganti
  1971 itulah sayang
  1971 tari selendang
  1971 ingin berkawan saja
  1971 antara sehati sejiwa
  1971 setangkai kembang melati
  1972
  1974 kunanti kau pulang
  1975 cahaya bulan di air tenamg
  1975 intanku liana
  1976 lumrah dunia
  1976 ramalan bintangku
  hanya bagimu
  kasih tak terlerai
  kasih berbunga sepanjang musim
  malam tujuh likur

  1982 album hancurnya istana cinta
  1984 kisah lukisan sepuluh tahun
  1984 terpisah akhirnya
  1984 pencarian
  1987 untukmu penggesek biola
  1988 dirvoced

  1991 takdir
  sebenarnya masih banyak kosong ni.Sama2 tolong tambah/isi

 148. warispatinggi Says:

  ni lagi satu contoh

  PENYANYI BAND
  1 A Dayang The Families
  2 A Enahton The Mods
  3 A Nandong The Fictions
  4 Afida Ess The Mods orkes nirwana
  5 Aida Basiron The Twillites
  6 Aini Hamid The Dreamers The Vultures
  7 Aini Latiff The Wisma
  8 Alina Rahman The Rollies The Bateks
  9 Anida The Zaraks
  10 Asmah Atan The Teruna
  11 Azizah Mohamad orkes nirwana
  12 Dayangku Aminah The Sandblues
  13 Enna Es (adik dengan Afida Es) The Mods
  14 Fatimah HS Les Fentones
  15 Fatimah M Amin The Clans
  16 Halimah Ahmad The Wanderers
  17 Hasnah Harun Les Kafilas The Hooks
  18 Hasnah Rahman The Blue Beats. 
  19 Ida The Zaraks
  20 J Kamisah The Wisma
  21 Julie Sudiro The Emeralds
  22 June Abdullah The Clifters
  23 K. Jeety (bgsa India/ lagu Melayu) The Dosti Boys
  24 K. Saemah Bayangan Malam
  25 Kamariah Ahmad Orkes Brahmachari
  26 Kamsiah M Ali The Mods
  27 Kamsiah M. Ali The Siglap Boys The Tornadoes
  28 Kartina Dahari Dendang Perindu
  29 Khatijah Hamid The Black Cats The Sandpipers
  30 Maimon A R The Dulcet Boys
  31 Maimun Hussein Dulcet Boys
  32 Maimunah I Les Remaja
  33 Masita Ali The D`Teratai
  34 Norfizah The Blue Beats
  35 Norlela Nasir The Wanderers
  36 Normah Zainal The Blue Beats
  37 Norsiah A. Hamid The Sandblues
  38 Orchid Abdullah The Les Coaters
  39 P Rosnah The Siglap Five
  40 Rafeah Buang The Swallows Dendang Perindu. 
  41 Ramlah Aziz The Rythmn Boys
  42 Rohani Hashim Les Pengembara
  43 Roshana Othman Orkes Nor Mentakab
  44 Roziah Latiff The Jayhawkers
  45 Roziah M Isa The Semaja Boys
  46 S Latifah Sri Arjuna
  47 S Monarita The Kingstons
  48 S. Jamelah Sapta Dahlia
  49 S. Latifah Dendang Perindu. 
  50 S. Mariam The Ryhtmn Boys
  51 S. Roha – The Sangam Boys The Sangam Boys
  52 Salamah Basiron The Twillites
  53 Sanisah Huri Dendang Perindu.  The Terwellows
  54 Sharifah Noor Orkes Zindegi
  55 Siti Zaiton The Fire Byrds The Twilites.
  56 Suria Mohd Noor Mutiara Timur
  57 Wan Intan – The Mods The Mods
  58 Zainab Selamat The Blue Beats
  59 Zaleha Hamid Orkes Zindegi The Black Cats

 149. roslan my Says:

  kalau bolih sedara sekelian yang meminati lagu-lagu 60an @ pop yeh yeh ini, berada dalam “FACEBOOK” DAN BERI ALAMAT EMAIL ANDA KALAU TIDAK KEBERATAN. Boleh kita berkongsi pengalaman, minat dan cerita tatkala kita di zaman remaja dulu, semasa kita membesar dengan lagu lagu 60an, Tentu banyak peristiwa, kenangan dan apa apa juga yang berkaitan dengan artis artis 60an. Saya sertakan di sini alamat email saya my_roslan@yahoo.com, dan saya facebook pun my_roslan@yahoo.com, bolek jejak saya di sini, boleh kita berkonfrence sesama peminatpeminat 60an, dimelaka telah ada persatuan peminat 60an, buka lah laman web mereka. Di MUZIK NUSANTARA juga ada banyak lagu 60an pure punya.
  my_roslan@yahoo.com

 150. Abd Manaf Says:

  Saya seorang peminat lagu-lagu 60an. Sehingga kini semangat 60an terlalu intim didalam diri saya. Sesedap mana pun lagu-lagu mantap/popular masa kini, lagu-lagu 60aan tetap no 1, terutama lag-lagu yang dinyanyikan oleh allah yarham A.Ramlie..kini saya masih menyanyikan lagu-lagu 60an setiap minggu dengan pemuzik Otai-otai live band (jaming). Biar tak makan janji dapat menyanyikan lagu-lagu 60an. Release tension bak kata orang kampong den. Hidup 60an..hidup 60an..hidup 60an..by..by.

  Atuk yg kesunyian////

 151. Roslan my Says:

  Kelihatan nya, irama 60an masa kini digri nampak penurunan sikit, dengan kita peminat-peminat irama ini teruskan memperjuangkan irama ini, dulu sya tengok Arwah M Syariff yang gila abis memperjuangkan irama ini, dai pun dah tak ada, umpama dahan tempat kita bergantung nampak dah nak patah, kita yang dah berumur 45-60 inilah maseh cekal dengan irama ini, pada yang ada alat-alat muzik dan pandai goreng 60an tu bolihlah tampal=tampal kan sedikit sokongan kat irama 60an ini, terutama lagu penyanyi kita ni A Ramlie. Sekarang ni ada seorang penyanyi muda yang dapat sediki sebanyak alunan suara dan gaya A Ramli ini, (lupa pula nama nya), kekadang terubat jugak kerinduan kita bila mendengar suaranya. Diharapkan atuk yg kesunyian diatas ni, bolih turun padang dengan irama 60an. Lamo den tak donga dan tengok live band perform, terutama lagu 60an, denpon tak tau di mana toboh he….

 152. Ghaza Says:

  Thanks……. saya lahir tahun 70. Lagu A Ramlee pada tahun 70-an zmzt menarik hati dan meninggalkankesan dalam meniti kedewasaan. Thanks agan.

 153. FAUZI Says:

  Salam semua. Ada tak sesiapa yg boleh paparkan lirik lagu “MENCARI BAHAGIA” di sini.Sedap btol la lagu tu…rasa macam berada di zaman A.Ramlie.Terima kasih.

 154. FAUZI Says:

  Kepada Pakcik Isa b Hj Mohamed, terharu saya baca kisah pakcik ttg suasana kampung pakcik. saya rasa lagu2 A.Ramlie waktu tu mmg terus menusuk ke kalbu bila berkumandang di udara. Ingin saya dengar kisah seterusnya dari pakcik.Harap kita dapat berjumpa.Insyaallah.

 155. zakie Says:

  salam saudara sesumpah.
  saya dapati saudara sesumpah ade banyak koleksi lagu a.ramlie.
  boleh x encik sesumpah tolong send kat saya link untuk dwload semua koleksi lagu a.ramlie kerana saya dan rakan saya amat meminati lagu2 dendangan a.ramlie, terutamanya lagu duet a.ramlie bersama maria bachok.
  diharap saudara sesumpah dapat menunaikan permintaan sy yer.

  yerima kasih yang tidak terhingga kepada encik sesumpah

  ~a.ramlie dlm kenangan… AL-FATIHAH..

 156. roslan Says:

  zaki, sesumpah akan jawab permintaan en. zaki tu, tapi kalau nak dengar lagu a ramli dan maria bacok ada banyak dalak popok.net, boleh d/l,atau bole layari FB saya my_roslan@yahoo.com, di sana saya ada attached popok.net.

 157. asura Says:

  Salam buat Sdr Nasron dan peminat2 Allayarham A.Ramlie. Saya baru jumpa laman ni dan sangat terharu apabila dapat membaca kisah kehidupan Allahyarham. Banyak lagu2 nya saya sudah muatkan dalam hpone bagi mengimbau kembali nostalgia tahun 60an. Namun sebagai peminat setia kita patut mengwujudkan laman web/ blog khas untuk Allahyarham dimana sejarah kehidupan dan lagu lagu hit beliau boleh dimuat turun dan adakan laman sembang ‘Tribute to A Ramlie’ bagi mengingati beliau sebagai Lagenda Pop 60 an yang tersohor di Nusantara.

 158. sesumpah Says:

  Assalamualaikum buat En zaki, dan
  salam buat semau pemiat Lagenda A ramlie,

  untuk permintaan En Zaki untu menupload semua lagu
  A Ramlie Ke talian internet agak sukar bagi saya kerana internet saya agak perlahan. tetapi saya boleh mengirimkan kepada en zaki melalui pos jika en zaki benar benar berminat

 159. zakie Says:

  Salam saudara sesumpah,
  Terima kasih kerana memberi respon kpd saya.
  Jika saudara sesumpah tidak keberatan untuk mengirim kpd saya.. saya amatlah berbesar hati dan teruja sgt2 
  Bagaimanakah cara yg boleh berhubung dgn en. sesumpah?
  Saya sertakan email saya disini untuk berhubung dgn lebih lanjut.
  m_dzakie@live.com
  zaki@innogrity.com

 160. Ameng Says:

  salam saudara semua…
  sya mncari lagu dendangan arwah a.ramli yang berbunyi…

  syair nasihat kini ku gubah
  buat hati yang resah gelisah
  untuk sekadar jd pedoman
  semua insan

  lagu ni jika tak silap sya tajuknye pedoman
  sy cuba mencari tetapi tidak jmp
  dan satu lagi lagu lidah tak bertulang

  malam telah berlalu
  dalam hampa dan pilu
  terdengar tangis hati sepi menanti
  menghitung detik waktu
  menantikan janjimu
  indah laksana mimpi
  menyiksa diri

  mengerti ku mengerti
  hakikat dan peribadi
  janji seorang insan penuh harapan
  tidak ku harap lagi
  budi sepahit janji
  lidah yang tak bertulang
  memang bercabang

  begitulah liriknya…maaflah kalau salah..
  jika ada link @ web utk mendptkan lagu itu tlg informkan saya
  banyak lahu arwah yg sedap didengar dan boleh dijadikan sbg teladan buat kita…
  terima kasih

 161. amdcii Says:

  Sekelipmata rasanya saya adalah antara peminat allayarham, A Ramli, ketika itu penuntut bridgeclass di Sabah-class peralihan berumur 10tahun mungkin. Hinggalah ketingaktan 2 ketika itu.
  Tetapi sebenar tidak pernah ingat rupa paras A Ramlie,selain daripada merupakan imbasan saja.
  Apabila melihat video lama beliau, ketika itu nampaknya sangat2 muda.
  Suara beliau kadang kala lebihkurang Ahmad Jais.
  Al fathiah

 162. Sesumpah Says:

  Ameng Says:
  4 Mac 2010 at 10:37 pm

  salam saudara semua…
  sya mncari lagu dendangan arwah a.ramli yang berbunyi…

  —————————————–
  Ameng boleh lagu Pedoman Disini—–>

  [audio src="http://www.box.net/shared/static/14f03817jh.mp3" /]

 163. Sesumpah Says:

  Sesumpah Says:
  9 Mac 2010 at 9:34 am

  Ameng Says:
  4 Mac 2010 at 10:37 pm

  salam saudara semua…
  sya mncari lagu dendangan arwah a.ramli yang berbunyi…

  —————————————–
  Ameng boleh lagu Pedoman Disini—–>
  Sesumpah Says:
  9 Mac 2010 at 9:34 am

  Ameng Says:
  4 Mac 2010 at 10:37 pm

  salam saudara semua…
  sya mncari lagu dendangan arwah a.ramli yang berbunyi…

  —————————————–
  Ameng boleh lagu Pedoman Disini–> ( sedikit pembetulan )

  [audio src="http://www.box.net/shared/static/14f03817jh.mp3" /]

 164. Ameng Says:

  lagu tuh x dpt…file xde…
  kalau ader spe2 yg tau psl link lagu tuh tlg inform…

 165. Sesumpah Says:

  Ameng Says:
  10 Mac 2010 at 12:07 pm

  lagu tuh x dpt…file xde…
  kalau ader spe2 yg tau psl link lagu tuh tlg inform…

  Ameng kasi email ko aku emailkan

 166. razee Says:

  salam,
  saya dah cuba download lagu kisah lukisan 10 tahun a ramlie tapi tak berjaya. boleh en nasron ajar bgmn caranya. terima kasih.

 167. razee Says:

  saya dah cuba dan akhirnya berjaya. terima lasih.
  lagu a ramlie yang senikatanya ada…

  anak yang kecil
  menangis ditinggalkan ibunya…

  aku yang lumpuh ini…

  ooo…anak2ku
  jangan kau ulangi
  kisah luka ini

  entahlah, sedap gak lagunya tapi saya terdengar sekali je dalam radio klasik. lagu apa tu yek????

 168. amkj Says:

  Salam. Lagu tu bertajuk ‘Tak Ku Sangka’. Rasanya dah adah dalam box net En. sesumpah, cuba2lah check, yer.

 169. razee Says:

  amkj,
  salam, saya tak tau mana nak cari box en sesumpah tu. boleh kiranya beri url nya.
  terima kasih banyak.

 170. razee Says:

  aamkj,
  akhirnya setelah bertanya anak saya, saya dapat jg cari lagu tu dalam box en sesumpah. terima kasih banyak. tengah layan lagu ni…..
  seronoknya ada laman web macam ni. dapat berkongsi yang baik2. tak macam laman lain yang tak habis2 dgn lucah melampau. tahniah buat semua yang terlibat…

 171. eddy Says:

  lagu hello2 sayang x ade ke

 172. eddy Says:

  nasron uploadkan lah lagu hello2 sayang dalam utube supaya senang nak dengar boleh x jasa anda sangat saya hargai, saya ada lagu itu tapi x berkualiti recordingnya

 173. ady Says:

  nasron uploadkan lah lagu hello2 sayang dalam utube supaya senang nak dengar boleh x jasa anda sangat saya hargai, saya ada lagu itu tapi x berkualiti recordingnya

 174. abu nor Says:

  Salam bang nasron. Mana tempat nak download percuma lagu A. Ramlee bertajuk KAU HARAPANKU . Tak jumpalah. TQ

 175. Isa bin Hj. Mohamed Says:

  Sudah lama ta buka lelaman ini di sebabkan hilang entah ke mana puas saya cari cari tapi ta jumpa, dengan izin Allah saya cuba kali ini Al-hamdulilah masih ada, semakin ramai yang meminati lelaman ini dan saya percaya anak anak muda di zaman ini pun ada yang minat irama lagu lagu 60an, saya ucapkan syabas kapada anak anak muda yang meminati dan ada yang bolih menyanyikan lagu lagu 60an ini.

  Terimalah serangkap pantun untuk semua peminat 60an.

  Irama 60an menjadi kenangan
  Oh Fatimah Siti Haida menjadi siulan
  Di sebut jangan di kenang pun jangan
  Mendengar lagu 60an kerja lain dah ta jalan.

  Sekian, Terima kasih.

 176. Isa bin Hj. Mohamed Says:

  kepada semua peminat peminat lagu 60an ini di harapkan agar tidak mengubag lagu lagu 60an ini dalam bentuk rep atau rock, apabila menyanyikan nya, kerana keasiliannya akan hilang dan harapan saya menyanyilah dalam bentuk visi asal, dengan itu keasliannya akan kekal dan boleh mengembalikan kenangan kenangan silam

  isahm433@mail.com

  Terima kasih.

 177. Muhd Faiz Says:

  Salam, saya ni org muda tapi bila dengar lagu2 arwah, terutama sekali ‘ Tidak ku sangka’, betul2 emosi rasa, sampai mengalir air mata, walaupun tiada kaitan pada diri saya. Hiburan nyanyian yg payah nak dapat zaman moden ini. Terima kasih kepada tuan sebab dah bertahun saya cari lagu ni sebab tak tau tajuk.

 178. siti zulaikha Says:

  di joke box tak boleh download,nasron letakan lagu a ramlie, lambang ikatan dua remaja boleh tak? dgn lagu sanisah huri,jatuh hati ,semenjak berpisah…ok tq

 179. Isa bin Hj. Mohamed Says:

  As-kum WBT.
  kapada,

  En Fauzi yang budiman,
  Terima kasih di atas kesudian anda membaca kisah-kisah saya semasa zaman remaja, saya terpanggil untuk terus berhubung dengan anda,
  sesungguhnya zaman 60an sememangnya zaman saya semasa remaja, ketika itu untuk mendapatkan lirik lirik lagu nya agak susah kerana ketika itu tiada kemudahan seperti sekarang yang mana DVD, CD dan MP3 dan berbagai cara boleh di dapati lilrik lirik lagu krtika ini,
  Tapi zaman saya kalau hendak memdapatkan lirik lirik lagu kena lah dengar radio, agak susah juga kalau kita ketika itu tiada kemampuan maklumlah orang orang kampung ketika itu hanya orang kaya saja yang mempunyai radio dan rekoder rekoder dan piring hitam (ketika ini alat alat ini sudah tidak di gunakan lagi) jadi kita kena mendengar berulang ulang kali barulah dapat lirik lagu yang kita minati itu, kalau En fauzi nak tahu ketika itu saya sanggup membeli satu buku dan di khaskan untuk menyalin lirik lirik lagu lagu ketika itu, sehinggalah buku itu di pinam oleh satu kumpulan KUGIRAN( Kumpulan Gitar rancak), dan akhirnya saya di pelawa untuk bersama menyertai kumpulan KUGIRAN dan bermain Drum,
  saya kerap bermain muzik di pertunjukan pentas (ketika itu di panggil Fanfir) dan di rumah rumah orang khawin,
  ketika itu lagu lagu 60an boleh di kata saya hampir hampir hafal kesemuanya termasuklah lagu dari penyanyi penyanyi perempuan seperti J.Kamisah, P.Rosnah, ,Fatimah M.Amin,Siti Zaitun dan banyak lagi , kerana setiap hujung minggu saya akan membuat latihan ,untuk pengetahuan en fauzi ketika itu di kampung saya letrik belum lagi ada jadi saya guna kan kuasa Bateri, latihan tidak dapat berjalan lama kerana beteri perlu di tukar dengan yang baru,itu pun hanya untuk alat alat seperti gitar lite, gitar bass,gitar rithem dan orgen.(maaf kalau ejaan ta betul).
  semasa itu saya berada di bangku sekolah lagi saya bermula dari sekolah darjah 2 dan mula bercampur kumpulan Kugiran bermula sekolah menenggah kalau ta silap saya bermula di tingkatan 1 sehinggalah ke ting.5 dan lepas sekolah saya berkerja dan alam muzik terpaksa saya tinggalkan kerana tiada masa,walau bagaiman pun saya masih mengikuti perkembangan lagu lagu 60an, E-mail saya isahm433@mail.com dan H/p 012-2620714 (Maaf jika panggilan tidak di jawab kerana semasa bertugas saya tidak di benarkan bawa H/P, harap sms ) dan kalau sudi kita akan sambung cerita cerita ini di E- mail ok.tapi itu semua hanya dalam kenangan walau bagaimana pun saya masih dan tetap meminati irama 60an kerana ia dapat mengembalikan ingatan saya ketika saya masih alam kanak kanak dan seterusnya zaman remaja. Ok lah kita jumpa lagi di lain cerita.
  Salam 60an dari saya dan di ucapkan syabas kapada anda kerana meminati irama 60an ini.
  sekian tq

 180. Isa bin Hj. Mohamed Says:

  Sepanjang ingatan saya, semasa A.Ramli tengah betul betul meletup ta ramai penyanyi yang popler,hanya ada beberapa orang saja, di antaranya Jefridin (Datuk) ,M.Osman,Ahmad Jais (Datuk) M.Bakri, dan beberapa orang lagi saja, selepas itu ramai penyanyi penyanyi baru tumbuh macam cendawan dan bawalah ke era tahun 70an, semuanya berkonsepkan irama 60an,
  A.Ramli dengan Oh Fatimah nya, Jefridin dgn Seruping anak gembalanya, M.Osman dengan Suzananya, Ahmad Jais dengan Di Ambang sorenya dan M.Bakri telah lebih awal terkenal dengan lagu lagu yang cukup hebat, di samping itu ketika ini Seniman Agong P.Ramli dan Saloma masih lagi duduk di tangga yang teratas kerana setiap hari lagu lagu beliau sentiasa berkumandang di corong corong radio Singpura dan radio Malaya, sebagai contoh lagu P.Ramli bertajuk ” HANCUR BADAN KANDONG TANAH ” cukup hebat dan sentiasa menjadi siul siulan anak anak muda ketika itu.dan kalau ta silap saya ketika lagu ini sedang hebat, Malaysia dan Indonesia sedang berkomperantasi, yang mana askar askar watania sedang berkawal di perkampungan saya yang mana ketika itu umor saya baru mencecah 8 tahun.(1963).Ahmad Daud (Datuk) dan penyanyi tahun 50an ketika itu ta kurang hebatnya.

  (SEPANJANG INGATAN SAYA)
  MAAF JIKA KURANG TEPAT

 181. faizal bin buang Says:

  suara lunak allahyarham A.Ramlee masih terngiang hingga kini
  pemergiannya satu kehilangan besar pada industri hiburan.saya salah seorang peminat Allahyarham amat terasa diatas kembalinya kerahmatullah,semoga rohnya dicucuri rahmat.Amin!
  kehilanganmu sukar dicari ganti,khazanah berharga yg.ditinggalkan mengubat kerinduan dikala sunyi.kat mana saya nak dapat lagu-lagu Allahyarham?

 182. ameng Says:

  Sesumpah

  ni email gue

  papan_setereka@yahoo.com

 183. HBM Says:

  Salam..
  Saya pada mulanya tidak minat lagu-lagu 60an tapi apabila RTM memperkenalkan satu rancangan iaitu Muzik Sepanjang Zaman sekitar tahun 1977-1978 minat datang di mana A. Ramlie antara penyanyi yang mengambil bahagian dalam rancangan itu. Lagu-lagu 60an arwah cukup hidup dan sedap didengar hingga kini seolah-olah beliau masih hidup, ditambah pula iringan kugiran The Rythmn Boys yang sungguh mengasyikkan dan apabila Klasik Nasional memperdengarkan balik lagu-lagu 60an dalam rancangan MKI seperti Oh Fatimah, Kenangan Mengusik Jiwa, Salam Muhibbah dan lain-lain terubat rindu kepada arwah.

 184. ALIN TUAH Says:

  Salam… Ahad 9-5-2010 ini genaplah 9 tahun pemergian insan hebat dan terbilang A.Ramlie kealam baqa’. Allahyarham pergi meninggalkan kita pada hari Rabu 9-5-2001. Saya yang begitu akrab malah pernah tinggal sebilik dan tidur setilam dgn arwah begitu merindui suara dan auranya. Untuk mengubat rindu padanya, kerap-kali saya menziarahi pusaranya diSingapura.Disamping itu saya masih lagi menjalinkan hubungan yang begitu mesra dan utuh dgn adik-beradik arwah disana. Bersama-samalah kita sedekahkan AL-FATIHAH untuk Allahyarham Ramli Bin Ahmad (A.Ramlie) mudah2an rohnya senantiasa dicucuri rahmat dan keberkatan Allah Subahanallah Taala. AL-FATIHAH…………..

 185. razee Says:

  salam semua forumer,
  semalam dlm drama tv3, sy terdengar lagu yg amat syahdu tp tak tau mana nak cr sebab penyanyi dan tajuk lagu sy tak tau. mula lagunya, mengapa hidupku derita……mengapa batinku sengsara…..lagu artis wanita. sape2 yg ttau boleh tak beritau tajuk dan penyanyinya. kalau ada lagunya sekali lg bagus…trima kasih bebanyak….

 186. lagendaaramlie Says:

  diatas permintaan ramai saya telah mengusahakan satu laman perkongsian untuk memudah para sahabat men download koleksi lagu A Ramlie, diharap janganlah disalahgunakan jadikanlah sebagai simpanan peribadi
  silalah lawati

  http://koleksiaramlie.wordpress.com

  semoga terhibur
  Enchek Sesumpah

 187. zakie Says:

  salam encik sesumpah,

  wahhh… x sangka begitu ramai peminat allahyarham a.ramlie..
  sama2 la kita sedekahkan al-fatihah buat arwah.

  ermm psl yg permintaan sy tue sy stil menunggu dr encik sesumpah.jika berat permintaan sy tu untuk encik sesumpah, tak mengapalah, sy memahami keadaan encik.

  dh lama saya x berkunjung disini dan x menyangka bnyak respon2 yg menarik disini. dan yg paling membuatkan saya rasa gembira bila encik sesumpah telah mengusahakan laman perkongsian koleksi a.ramlie. terima kasih yg tidak terhingga saya ucapkan kpd encik sesumpah. saya amat menghargai usaha encik sesumpah yg bersusah payah untuk menyediakan laman web perkongsian tersebut.

  saya berharap encik sesumpah akan terus menyiapkan koleksi perkongsian tersebut sedikit demi sedikit. saya akan terus mengikuti perkembangn dari encik sesumpah.

  sekali lg saya ucapkan tahniah dan juga terima kasih kpd encik sesumpah.

  ur da best 🙂

  salam peminat a.ramlie,
  zakie

 188. SITI Says:

  Saya nak sangat cari lagu-lagu yang dinyanyikan oleh klon a. ramlie iaitu roszaini. sesiapa tau silalah inform saya ya..

 189. ALIN TUAH Says:

  Siti…. cuba cari dalam You Tube dan taip D’Gempita… Siti boleh jumpa banyak video clip Roszaini. Siti juga boleh pergi ke Facebook dan taip… A.Ramlie A.Roszaini…. Ada banyak maklumat dalam tu…. SELAMAT MENCUBA

 190. Hamli Bin Bujang Says:

  tubuhkan arkib mengenai A.Ramlie dan juga penyanyi seangkatan beliau.

 191. kecewa... Says:

  teringin nak dengar lagu joget anak udang versi a.rahman dan julia yg dipopularkan pd era 50an.. ermmm joget udang versi rafeah buang tu mcm tak best la…mana nak cari arrrr…ada sesiapa yg boleh kongsikan maklumat.. or yang ada lagu tu bleh la share..TQ.

 192. guruku Says:

  ada tak lagu Guru Cantik nyanyian Ahmad Jais ?(tak pasti tajuk sebenar).. antara lirik “alangkah paling indah punya guru cantik, murid-murid yang belajar tidak mengantuk..

 193. eljes rizuan Says:

  salam.. tolong lah saya dpt tajuk lagu ini… pertemuan kita hanya sementara usah kau sakiti hidup ini lagi.. dah lama sgt cari tp tk berjaya kesan lagu ni.. di klasik fm ader mainkan tp cuma geset nyer sajer.. pada yg dpt bantu saya trima kasih byk2 yer saya hargai.. 012 9138607…

  • Saundra Says:

   My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I might as well check things out.
   I like what I see so now i’m following you. Look forward to
   finding out about your web page repeatedly.

 194. mohd saizol ramli Says:

  salam saudara saya minat kat lagu lagu arwah ni dan selalu juga nyanyi karaoke kat rumah atau jemputan kahwin.Di sini saya ingin tahu satu tajuk lagu yg lirik nya berbunyi “DIKALA SENJA MENJELANG,KU MENANGIS SORANG DIRI,AIR MATA JATUH BERLINANG,MENGENANGKAN IBU JAUH PERGI.
  Tu permulaan lirik lagu tu…dlm youtube tp takde le…kalau ada lagu tu tlg load kat youtube boleh ke…minat sgt lagu tu.
  thks

 195. Sham Utara Says:

  Salam En Nasron, saya meminati A Ramlie sejak lama. Tapi sering keliru tajuk lagu yang saya selalu nyanyikan disesetengah tempat berbeza tajuk. Minta jasa baik saudara tajuk lagu sebenar tersebut. Permulaan lagu spt berikut;
  Masihkah aku tetap merinduimu
  Walaupun tak seperti dahulu lagi…..

  Terima kasih

 196. eljes rizuan Says:

  salam sejahtera.. kepada semua peminat a.ramlie. saya ingn bertanyakan sesiapa yg dpt mempunyai atau membantu saya mencari album (demi cintaku) keluaran warnada records tahun 89.. ade yg yg dicari di dlm records itu (di dalam deritamu).. seandainya sahabat2 disini dpt membantu saya menguploadkan lagu itu saya sgt berbesar hati.. sekian terima kasih

 197. eljes rizuan Says:

  lagu yg dicari( terlena di dalam deritamu).. minta bantuan sesiapa yg ader tlg uploadkan atau jika dpt saya membeli tak kira sama ada piring hitam kaset atau cd.. sekian terima kasih

 198. Supt. Says:

  lama saya mencari lagu A. Ramlee – Lidah Tidak Bertulang… Mntk sapa2 yg ada dpt kongsi bersama…. harap sgt2…. (: ..
  hashimi_11@yahoo.com

 199. eljes rizuan Says:

  salam.. terima kasih saya ucapkan pada saudara razali@ramlie yg tinggal di jln ipoh yg telah membantu saya utk mendapatkan tajuk lagu.. saya percaya siapa2 yg ada masalah atau ingin mengetahui tentang tajuk lagu eh msg pada saya.. insyaallah saya cuba bantu bertanya pada beliau.. saya mendapat tahu ader seorang gadis dr perak yg pada saat akhir hayatnya memeluk erat sebuah radio semata mata ingin mendengar suara a.ramlie dan didadanya tersimpan sekeping note lagu a.ramlie.. selepas kematiannya a.ramlie telah berkunjung kerumah wanita tersebut.. itu unfo yg baru diterima jika ada salah, silap atau kurang tepat minta sapae yg lebih tau utk menjelaskan dgn lebih tepat lagi.. terima kasih

 200. azienmat Says:

  Tajuk lagu yang ditanya Sham Utara adalah Ku Tetap Merinduimu. Harap maklum..

 201. zul fazli Says:

  Boleh tak carikan saya lagu2 Ahmad Jais terutama lagu “mengalir air mata dan harapan kecewa” . huuu rindu sangat saya kat lagu tuuu

 202. zul fazli Says:

  say sangat berterimakasih pada empunya laman ini kerana disini dapat saya mendengar lagu2 yang saya minati dan lagu2 yang menggamit segala kenangan sewaktu saya kecil2 dulu

 203. SITI Says:

  thank you alin tuah

 204. dinbatubara Says:

  Salam. Saya lama mengikuti blog Sdr Nasron ini. Daya usaha yang baik dari Sdr Nasron. Banyak pertanyaan dan komentar tentang A. Ramlie – tanda seniman ini terus hidup bersama kita. Semasa hayatnya beliau hingga menjadi suatu fenomena. Dan sekarang tidak silap jika kita letakkan pada tahap lagenda. Iya, A Ramlie selayaknya dinobat sebagai lagenda.

  Lagu pertama A Ramlie yang saya mula dengar dan siulkan ialah Kenangan Mengusik Jiwa – saya di darjah 4 (1965). Lagu pop ye ye yang awal dari itu ialah Si Cincin Emas A Rahman Onn.

  A Ramlie mempunyai kekuatan pada seni suaranya – lembut-mendayu dan beralun, bergemersik dan sedap. Yang paling penting ialah jiwa – A Ramlie menyanyi dari lubuk jiwa. Suaranya boleh membawakan lagu pelbagai rentak – dari pop ye ye berpatah balik kepada Rentak Asli dan Langgam atau Melayu Deli dan Masri, kepada Joget, Iinang dan Zapin(Ghazal) serta Hindi. Mungkin saya terlepas pandang; mungkinkah A. Ramlie ada membawakan lagu rentak cha-cha atau mambo dan latino. Sahabat-sahabat lain boleh bagi info.

  Lagu orang lain yang dirakam (dinyaynikan) semula oleh A Ramlie juga; dengarkan lagu-lagu P Ramlee yang dibawakan semulanya – malahan menjadi lebih sedap. Betul. Semua irama boleh dialunkan oleh suaranya. Sementelah dia boleh mencipta lagu dan menulis lirik, suatu yang tidak banyak diketahui orang. A. Ramlie mencipta 40 buah lagi sepanjang kereirnya.. Kekuatannya dapat kepada Pak Yusnor Ef, Salamah Basiron, Kasim Masdor dan Ainol Jamal, yang banyak mencipta lirik dan mencipta lagu untuk beliau.

  A Ramlie adalah penyanyi 4 dekad. Kebangkitan penyanyi angkatan 70an seperti J Mizan di Singapore) atau di Malaysia seperti DJ Dave dan A Razak, umpamanya tetap tidak menenggelamkan populariti beliau. Malahan 1970an adalah zaman kemuncak kematangan lagu-lagu A Ramlie; ibarat kapal terbang pada paras 35,000 kaki di atas awan – tenang dan damai. 1980an adalah zaman menurun; ibarat kapalterbang yang sudah mula mahu mendarat. Tahun ini A Ramlie cuma merakamkan kembali lagu hit beliau bersama The Zurah II pimpinan M Shariff & mendaratkan pelayaran seninya pada tahun 90an dalam keadaan keuzurannya.

  Tema-tema lagu A Ramlie ialah cinta-kasih-sayang – tentang wanita, isteri dan suami, ibu-bapa dan anak-anak, golongan petani dan nelayan, pekerja kilang, negara dan tanah air. Disulami nasihat dan pedoman hingga tentang akhirat.

  Kita yang damai hati menyanyikan, kembali ingatan-ingatan nostalgik masda lalu – menyiulkan lagu-lagu A Ramlie. Dalam pada itu jangan tidak-tidak kita sedekahkan al fatihah kepada beliau semoga ada amal jariah yang ditinggalkannya yang jadi pedoman dan bermunafaat. Al fatihah.

 205. nasron tuan tanah Says:

  Enche’2, tuan2 haji, puan2 hajjah, datok2 dan datin2 sekelian, saya sedang upload semua lagu2 A Ramlie yang saya ada ke 4shared.com. Nanti kalau dah siap saya buat posting baru.

  Sabar ya. Tunggulah 2-3 hari ni jer.

 206. Farra Aiza Says:

  Assalamualaikum En. Nasron.. saya salah seorang peminat A.Ramlie. Saya ada mendengar lagu A.Ramlie & Maria Bachok judulnya Jauh DiKenang Dekat DiSayang.. ada tak website yang boleh saya download atau boleh tak kirimkan kepada saya mp3 nya..

 207. hjzul Says:

  Salam, dalam banyak2 penyanyi 60an, A. Ramlie adalah penyanyi yang paling saya minati. Lagu2 beliau tidak pernah lupa dalam ingatan, mengimbau peristiwa dan kenangan masa lalu, seolah-olah baru saja berlalu. Kehidupan di kampung di zaman 60an dahulu benar-benar terbayang di ruangan mata. Lagu-lagu beliau berkait rapat dengan alam kanak2 saya. Mandi sungai, memancing ikan di kolam, menghalau burung di sawah padi nenek, bermain ‘spider’ dgn kekawan melalui rumah2 kampung sambil mendengar lagu2 60an terutama dari A.Ramlie. Anak2 akan bertanyakan kepada saya kerana hafal hampir kesemua lirik2 lagu nyayian beliau. Begitulah kuat pengaruh lagu2 60an ini. Tanpa punya buku lirik dengan mendengar aje lagu2 tersebut untuk beberapa kali, saya dapat menghafalnya dengan baik.
  Apabila saya mendengar lagu2 A. Ramlie ini terkenang akan kampung, rumah nenek dimana saya membesar kini sudah tiada, yang hanya tinggal tapak rumah sahaja. Namun apabila saya menyanyikan sendiri lagu 60an terutamanya lagu A.Ramlie, seolah2 saya berada semula di tahun 60an, mengingati setiap inci kampung saya, nenek, datuk, jiran2 nenek, ibu, ayah serta sahabat handai. Lagu Bahagia Menjelma akan mengimbau peristiwa saya di bawa ayah pergi ke pekan dengan basikal. Duduk di alang basikal dengan sakitnya pinggul tidak terkira tetapi seronok. Ianya juga mengingat saya dengan seorang tetamu remaja perempuan sebaya makcik saya yang datang berkunjung ke rumah nenek saya. Orang nya manis lagi lawa. Walaupun saya baru berumur 6 tahun ketika itu dan dia berumur 13 tahun namun kemesraanya terhadap saya membuatkan saya suka dengannya hinggakan tidak berenggang sikit pun sepanjang beliau bertamu di rumah nenek saya pada hari tersebut, hinggakan makcik dan nenek saya perasan dengan gelagat saya ketika itu. Lagu A.Ramlie-Hari Berganti Hari dan Ingat Padaku adalah dua buah lagu yang berkumandang di radiogram nenek saya pada hari itu yang kini menjadi kenangan manis saya seumur hidup. Tidaklah saya ketahui dia di mana sekarang, mudah2an kakak tersebut berada didalam sehat walafiat serta salam muhibbah buat beliau. Wassalam.

 208. kawan lama Says:

  nasron dah sediakan tapak baru untuk download 70 lagu a ramlie di 4shared.com. kawan2 semua bolehlah download di situ. cuba klik ini https://nasron.wordpress.com/2010/06/29/koleksi-lagu-lagu-a-ramlie/

 209. pian Says:

  salam….sape2 ada lagu A Ramlie bertajuk-GADIS JURURAWAT Sila upload kat mane2 mp3 download….plz

 210. shila Says:

  salam semua…xsangka plk ramai peminat A.ramlie ni…sy pn start minat bilaa tlg d.load lagu 60an kat bapak sy…tp mmg respect btl la kat u all smua terutama skali pd en.nasron…leh ke sy nk join blog ni…lagu arwah ngn maria bachok mmg sedap2 kan…

 211. razalie Says:

  asalamulaikum saudara sam, saya juga peminat paling setia a.ramlie. pada tahun 1990 saya berusia 19 tahun. tapi yang herannya waktu tu dgn lagu rock tapi saya tetap membeli album a.ramlie yang bertajuk rindumu tak serinduku.

  yang menghairankan saya, saya waktu itu betul minat pada a.ramlie rasanya dalam satu ari tak pernah pun tak sebut nama a.ramlie.dasyat gila.

  A.ramlie saorang yang luar biasa, gayanya dan wajahnya buat saya macam nak jadi macam dia.bila tengok gambar a.ramlie dalam majalah saya pasti belek lama2.
  Saudara sam , lagu yang anda cari ialah ku tetap merinduimu . ada dalam youtube. waktu tu a.ramlie tengah sakit.

  antara lagu yang sukar dicari seperti lagu kenagan abg, pamanku tiba dgn tiimes orkestra.

  di pulau pinang lagu a.ramlie sering diputarkan pada waktu pagi, lagu ku nanti kau pulang berapa lama dah saya cari , tapi sekarang dah ada di pasaran.
  0173678020- razalie

  salam.
  ada satu lagu yang khabarnya gadis di perak meninggal

 212. suhof Says:

  Salam sejahtera !,
  Baru-baru ini saya ke Puchong, Selangor rumah kenalan baru saya. Saya terpegun bila tahu rakan baru saya ini ( Abang Mat) mempunyai mini studio sendiri, dan khabarnya ramai telah membuat rakaman lagu yang dimuatkan dalam CD/VCD. Semakan saya melalui buku daftar di studionya ada lebih 50 lagu-lagu Allahyarham A.Ramlee serta banyak lagi lagu-lagu 60’an yang lain. Dan melalui semakan saya sebahagian besar para perakam telah merakamkan lagu-lagu Allahyarham, apa lagi sayapn turut mencuba bakatlah membuat rakaman untuk hiburan sendiri…… saya memang meminati lagu-lagu Allahyarham sejak dibangku sekolah rendah lagi pada tahun 60’an.

 213. razalie Says:

  Asmkum, saya boleh hafal dan boleh tulis lirik lagu a.ramlie hampir 100 lebih. lagu lagu a.ramlie kadang kadang memberi inspirasi pada saya.kadang2 lagu a.ramlie buat saya bersemangat .bagi saya a.ramlie insan dan artis yang ajaib dan luar biasa.saya belum lahir di tahun 60an.saya hanya meminati a.ramlie pada tahun 70an tapi saya tak kenal sapa a.ramlie.bila tahun 80an barulah saya kenal a.ramlie dan sungguh tak sangka rupanya banyak lagu yang saya dengar dan dicari rupanya a.ramlie lah penyanyinya.

  Pada tahun 1984, saya terbaca dalam majalah bahawa a.ramlie adalah artis yang paling top di tahun 60an betapa bangganya saya.

  Antara lagu lagu a.ramlie yang membuatkan saya tak senang duduk ialah lumrah dunia, ku nanti kau pulang, lambang ikatan dua remaja , kenangan mengusek jiwa, buah hati ku sayang , mengapa hatiku risau , kalau aku jadi kawin , pepatah pujangga, senandung anak nelayan , lambaian desa, dendang anak tani.tapi lagu 70an amat mendayu dayu seperti mengapa hatiku risau dan lambang ikatan dua remaja .

  kekuatan a.ramlie bukan setakat lagunya sahaja tapi pada aura dirinya.saya tak taula pendapat org lain, tapi a.ramlie dan lagu a.ramlie terbawa bawa dalam kehidupan saya.

  saya pernah terajang pintu suruh mak saya buka pintu cepat mak saya tanya kenapa , saya jawab tu a.ramlie a.ramlie.dasyat gila penangan a.ramlie

  semasa tahun 1994, ada keluar dalam harian metro 14 hb oktober tajuk depan ramlie derita, saya baca dan saya tumbuk meja.saya rasa tak puas ati.bukan saya bangkang takdir ALLAH.tapi saya siasat hal tu dan banyak rahsia yang saya dapat tahu.tapi saya tak boleh cerita kat sini.

  saya ada berjumpa seseorang yang ariff dan dapat jawapannya.dan secara kebetulan ramalan nya juga tepat.

  saya paling malu bila baca harian metro pada 14 oktober 1994. seolah org perlikan saya.dan seolah ALLAH nak ingatkan saya bahawa a.ramlie juga manusia biasa.

  tapi saya gembira kerana roszaini muncul selepas itu dan iras2 a.ramlie.saya harapkan a.ramlie buat comeback dan buat gempar tapi sayang tidak menjadi.

  antara yang saya ingat dalam majalah yang saya baca

  urtv 1986- a.ramlie kena marah?
  tak ingat macamna ditulis tapi lebeh kurang begini.
  salamah basiron marahkan a.ramlie kerana dia menalipon warnada record untuk bertanyakan tentang album a.ramlie akan tetapi a.ramlie lupa siapa pencipta lagunya.

  1987- variapop – Penyanyi masa kini meniru gaya dan stail dari jamal abdillah hinggalah kepada a.ramlie namun tidak ada sesiapa pun yang berjaya.ini kerana a.ramlie mahupun jamal abdillah mempunyai identiti sendiri. tidak ada sesiapun yang dapat menjadi seperti a.ramlie atau jamal abdillah yang kedua apatah lagi bayang bayangnya

  1987- variapop – tajuk – a.ramlie buat album lagi
  walaupun demam 60an telah reda namun a.ramlie masih menjadi sebutan peminatnya.namun a.ramlie kini tidak banyak bercakap sepatah ditanya sepatah dijawab. beliau juga tidak mahu kisah rumahtannganya menjadi bahan publisiti.

  1988- urtv – a.ramlie dan maria masih mesra seperti dulu
  antara yang saya ingat. a.ramlie hanya menyanyi di sebuah pub.masakan seorang penyanyi yg paling top di tahun 60an hanya menyanyi di sebuah pub.

  bye nanti sambung lagi

 214. kawan lama Says:

  terima kaseh enche’ razalie sebab sudi berkongsi minat dan pengalaman / kesah tentang a ramlie yang merupakan penyanyi hebat sepanjang zaman, pujaan kita semua.

  tulislah lagi enche’ razalie. saya tak sabar untuk mengetahui kesah selanjutnya.

  terima kaseh sebelumnya.

 215. adnan idris Says:

  masa saya di darjah empat seorang rakan abang saya telah membelikan satu pemain piring hitam masa tu 1979 hari2 dia asyik mainkan lagu A.Ramlie antaranya Nasi Goreng (tak tau nama lagu sebenar) sejak hari itu saya terus meminati lagu A.Ramlie malahan setiap lepas solat sering saya hadiahkan al-fatihah buatnya bersama untuk kaum keluarga saya kerana sehingga ke hari ini saya masih boleh menyanyikan lagu2nya dengan baik, oleh itu kepada para peminatnya apa kata kalau kita kumpul ramai2 buat konsert A.Ramlie Dalam Kenangan di Pulau Pinang.

 216. razalie Says:

  saja saya nak tulis antara lagu lagu a.ramlie yang saya ingat
  60an:-
  1.oh fatimah
  2.ingat padaku
  3.kenangan mengusek jiwa
  4.seruanku
  5.dendang anak tani
  6.oleh oleh temasik
  7.deritaanku
  8.berubah hati
  9.ku pergi dulu
  10.kasih impian
  11.lambaian desa
  12.bingkisan rahsia
  13.buah hati ku sayang
  14.mencari bahagia
  15.kaseh tak sudah
  16.hari berganti hari
  17.ikatan bahgia
  18.sauntai kata samurni kaseh
  19.sejambak budi setangkai hati
  20.cari yang lain
  21.terpikat
  22.ku segera pulang
  23.mengenang dinda
  24.hamba yang tak tahu
  25.bahgia menjelma
  26.merinteh kalbu
  27.hidup bersama
  28.ku tetap menunggu
  29.panduan kasih
  30.harapan menanti
  31.entah kasih daku entah tidak
  32.nasib kekasihku
  33.si dara jelita
  34.bergembira
  35.kesah membawa kesan
  36.senyum kaseh
  37.kaseh jauh di mata
  38.hanya bayanganmu
  39.di mana dia
  40.malam undangan
  41.ayah merasa bangga
  42.ku menanti
  43. berpisah di malam persandingan
  70an:-
  44. lumrah dunia
  45.ku nanti kau pulang
  46.lambang ikatan dua remaja
  47.pepatah pujangga
  48.kalau aku jadi kawin
  49.hati ku
  50.secebis kaseh sepotong hati
  51.anak siapa gerangan nya
  52. ku terkenang kenang
  53.keluhan hati pilu
  54.kau ingkari janji
  55.di satu senja
  56.joget putus harapan
  57.kuasa tuhan
  57.pujaan orang
  58.tiada berita
  59.segantang lada
  60.ku relakan kini
  61.tangisan pilu
  62.persembahan untukmu
  63.hanya doaku
  64.menanti kaseh
  65.mari menari
  66.tetap menanti
  67. gerimis semalam membawa berita
  68.pelita hidupmu
  69.sumbangseh
  70.jangan ditanya
  71.aku tak sudi
  72.dendangan jodoh berpisah
  73.juwita
  74.asmara dewi
  75.petaka
  76.sudah takdir
  77.mengapa bermuram durja
  78.mengapa hati ku risau
  79.senandung anak nelayan
  80.nak dara rindu
  81.selamat tinggal bungaku
  82.dewi manja
  83.senyum dalam derita
  84.pantun agama
  85.kaseh tak terleraikan
  86.pertemuan
  87.gengsi
  88.bertakwalah
  89.tiga dosa besar
  90.tinggi semampai
  91.gadis moden
  92.hanya bagimu
  93.selera remaja
  94.menjelang perkahwinanmu
  95.seribu janji
  96.teman sejati
  97.panjang umur
  98.munafik
  99.pindah tangan
  100.kamar biru
  101.insaf
  80an:-
  102.harapan
  103.wajah riang hati pilu
  104.rindu dan janji
  105.pujuklah sayang perasaanmu
  106.pulanglah
  107.seniman
  108.joget faedah masa
  109.bahagia bersama
  110. mengapa
  111.bunga melur
  112.rindu hatiku tidak terkira
  113.hancurnya istana cinta
  114.kau harapanku
  115.sudah diiinai inaikan
  116.joget jangan di kenang kenang
  117.nasib panjang
  118.kembalilah anakku
  119.kisah badigol sood
  120.pedoman
  121.guru cantik
  122.kaseh sayang suami isteri feat maria bachok
  123.setitik embun di padang pasir
  124.sri sarawak
  125.jenaka bangsawan
  126.kaseh sejati
  127.tidakku sangka
  128.cinta paling utama
  129.joget cinta manis di mulut saja-feat maria bachok
  130.merpati
  131.insan dalam kenangan
  132.kisah lukisan 10 tahun
  133.dari singapura ke semenanjung
  134.pencarian
  135.puteri lah ledang
  136.kenapa aku dilupakan
  137.di kau teman sunyiku
  138.terpisah akhirnya
  139.lidah tak bertulang
  140.kau datang lagi
  141.antara kau dan aku
  142.untukmu pengesek biola
  143.bukan kerna tak sudi
  144.rebutan acheh
  145.bahgia- 60an
  146.demi cintaku
  147.manis di bibir saja
  148.rinduku memangil namamu
  149.terlena di dalam dustamu
  150.bersama satu tujuan

  1990an:- warnada records
  151.rindumu tak serinduku
  152.ku kehilangan mu
  153.semusim layu berlalu
  154.jumpa mesra- feat m.shariff
  155.haruskah ku ratapi
  156. jauh dikenang dekat disayang-70an feat maria
  157.surat -70an feat maria
  158.ramalan bintangku – 70an feat maria
  159.kau telah tiada -70an
  160.rambut- feat sanisah huri -70an
  161.telah meresap ke dalam jiwa-70an feat maria
  162.cahaya bulan di air tenang-70an feat maria
  163.setahun aku menangis- 1988 – lagu saduran hindustan
  164. kaseh dan sayang -1988 – lagu saduran hindustan
  165.janji dua hati – 1988- feat zaleha hamid-saduran hindi
  166. lagu sayang ayah-70an feat saadiah saad
  167.rindumu tak serinduku -1996
  168.takdir -1996
  169.gadis jururawat -60an
  170.hanya secawan kopi- 90an
  171. selamat hari jadi -70an – ( filem dendang perantau )
  172.churahan kasih -70an
  173.pamanku tiba -70an – times orchesta
  174.kenangan abang -70an times orchestra
  175.seniman -70an times orchestra
  176. hello hello sayang-70an feat sanisah huri-
  177. engakau kepunyaan ku -70an

  semua lagu ni ditulis oleh saya melalui ingatan dekat cc. saya juga boleh tulis liriknya sekali cuma ada beberapa lagu yang saya tak ingat liriknnya. macam pamanku tiba dan kenangan abg-70an dgn times orchesta sebab dgr macam tu jer.

  dalam lagu seniman dendangan a.ramlie bersama times orchestra tahun 70an ada lirik yang seolah olah a.ramlie tidak mahu peminat terlalu memujanya.
  kalau salah maafkanlah , tolong betulkan kalau ada yang tahu
  SENIMAN

  Akulah saorang penghibur duka
  ke sana ke mari memberi hiburan
  siang dan malam
  memetik gitar dan berlagu
  sungguhpun namaku di puja puja
  lagu dan suaraku beralun mesra
  tetapi dikau
  tak tau rahsia hidupku ini
  cho: dari itu wahai intan
  janganlah kau memujaku
  tak sama hidupku dengan mu

  lagu ini sukar dicari tapi lagunya mmg menarik dan cukup tersentuh hati -dari album berjudul harapan tahun 80an
  WAJAH RIANG HATI PILU-
  Di malam sepi bila sendirian
  tak sedar airmata berlinangan
  jalan hidupku yang penuh derita
  membeban di fikiran
  puas sudah ku cuba melupakan
  moga jiwaku ini akan damai
  apa daya sia sia belaka
  batin terus tersiksa
  cho: tak siapa pun yang mengerti
  antara ramai kawan
  wajahku nampak riang
  tetapi hati pilu
  biarlah tidak aku ceritakan
  pahitnya pengalaman hidupku
  kan ku tabahkan hati
  menempuh hidup ini

  bye salam:-

 217. ari Says:

  saya mula belajar main gitar bila abg saya beli gitar, beliau peminat setia a ramlie, dgn lagu2 a ramlie yg hampir kesemuanya beliau hafal dgn sikit kepandainnya main gitar dia mula ajar main gitar, tak sangka lak higga saat ini saya cari makan dgn instrument itu, itu lah jasa2 lagu a ramlie terhadap saya.

 218. Roslan My Says:

  Hari ke hari didapati ramai yang menulis meminati A Ramli, semasa hayatnya dulu dalam era kegemilanganya, penyanyi ini bagaikan setitis air gula yang sentiasa di kelilingi semut. Dimana jua cerok kampong mesti mengetahui A Ramli. Begitu lah kini semenjak pemergianya maseh ramai yang meminatinya. Begitulah bezanya penyanyi dahulu, yang senentiasa diingati oleh peminat2nya. Kepada semua peminat A Ramli saya ucapkan Selamat menyambut puasa.
  Roslan.

 219. afindi Says:

  hai a.ramli

 220. wadi Says:

  ingin bertanya tajuk lagu ini?… cuma ingat lirik intronya saja..” masihkah aku tetap merinduimu, walaupun tak seperti dahulu lagi”…….

 221. razalie Says:

  hai wadi salam dan selamat berpuasa,
  lagu yang anda cari tu berjudul ku tetap merinduimu nyanyian a.ramlie pada tahun 96 selepas pulih dari sakit.

  A.RAMLIE – KU TETAP MERINDUIMU

  Masihkah aku tetap merinduimu
  walaupun tak seperti dahulu lagi
  biarpun masa kita telah berlalu
  namun hatiku tetap setia padamu
  raut wajahmu tanda cinta padaku
  senyuman manis menusuk di kalbuku
  jelingan manja yang menambat hatiku
  membuat aku teringat kepadamu
  cho : perpisahan ku kini tinggal kenagan
  hidupku sepi tiada berteman
  manakah janji dan sumpah setiamu
  merana kini saorang diri
  aku tetap setia
  padamu oh adinda
  tetapi kini aku masih menanti
  semuanya adalah takdir ilahi
  semoga kita dapat bersama lagi
  agar persahabatan kekal abadi

 222. badar Says:

  salam..
  saya peminat setia a.ramlie
  boleh tak abg beri senikata lagu lirik nya begini
  oh adik ku sayang
  hati jgn bimbang
  senyumu jadi bekalan
  tak ingat lagi…
  tq

 223. Wan Said Says:

  Assalamualaikum,
  Saudara Nasron dan Saudara Sesumpah, tahniah atas usaha-usaha sedemikian. Saya baru jumpa blog ini dan rasa amat terharu dengan kisah hidup Allahyarham A.Ramlie. Sebagai peminatnya sejak dari kecil (tahun1960an) lagi, lagu-lagu dendangan beliau masih segar diingatan. Mudah-mudahan Allah Taala mengampuni segala dosa dan merahmatinya. Ameen. Al-Fatihah untuk roh beliau……

 224. razalie Says:

  hai badar , lagu yang anda maksudkan ialah bertajuk
  Ku Pergi Dulu

  Oh adikku sayang
  hati jangan bimbang
  abang kan berjuang
  serah pada Tuhan
  kini kanda pergi
  tunai bakti suci
  demi bak pertiwi
  usah ku kasihi
  airmata jangan titiskan
  senyummu jadi bekalan
  usah gelisah wahai pujaan
  sebentar saja eh abang pulang
  akan ku kirimkan
  lambaran kasihku
  tinggallah adikku
  abang pergi dulu

 225. Sesumpah Says:

  wah… masih aktif blog ni… ternyata masih ada pemianat beliau… kita iringi Alfatihah untuk beliau

 226. Borhan Says:

  Saya meminati A Ramlie dari dulu lagi. Saya dengar bila beliau pergi stage show, van yang beliau naiki akan dirapatkan ke belakang pentas, supaya senang turun van terus naik ke pentas. Orang ramai sangat yang nak bersalaman dengan dia. Isy, isy, isy…

 227. peminat a ramlee Says:

  saya minat sangat lagu rebytan acheh. boleh tak saudara upload lagu tersebyt. terima kasih sangat kalau saudara ada lagu tersebut

 228. peminat a ramlee Says:

  okay, dah jumpa lagu rebutan acheh . terima kasih.

 229. aesalno Says:

  saya nak request lagu a ramlie – ku pergi dulu ada tak?
  saya tgk takda pun lagu tu dalam senarai yang diberi… plzzz… saya minat sagt tu lagu…sebab emak saya pun minat maka saya lagi minat! plzz… emel kan pada saya ya kalau ada link untuk mendownload.. tq

 230. Sesumpah Says:

  aesalno,

  bak mai email ko aku send lagu “ku pergi dulu”

 231. amla Says:

  bagi yang seangkatan dengan 60hn, kebanyakan kita berhibur dengan lagu-lagunya, bak kata orang kita membesar dengan lagu-lagunya. sememangnyalah banyak kesan yang terbina dalam kehidupan biarpun suka duka, gembira sedih melalui lagu-lagunya. a ramlie adalah antara bembina seni hiburan di kepulauan melayu, banyak jasa beliau. moga seni yang terbina darinya dicatat dalam sejarah seni.

 232. aliza hanum Says:

  salam disana, can i have the h/p no. for maria bachok please.

 233. matt deris Says:

  Saya ingin jika ada sape sape yang ada maklumat lagu Merpati versi karaoke.dimana saya bolih membeli nya.
  Terima kasih

 234. mat bond Says:

  matt deris : coba cari di kedai burong, macham-macham ada. bukan chuma merpati, tiong, tekukor dan merbok pun banyak juga. cobalah…

 235. Isa bin hj. Mohamed Says:

  As-Kum,
  Salam Muhibbah di ucapkan kapada semua peminat peminat A.Ramli, hari berganti hari seantro Malaysia Singapura Berunai selatan Thailand dan Indonesia masih mengingati penyanyi yang sungguh istimewa ini, bukan saja Oh Fatimah, Gadis Jururawat Guru cantik, Juwita dan banyak lagi malah semua insan seni akan Ingat pada ku (A.Ramli) adakah itu Seruan ku, bukan !!! tapi telah menjadi Kenangan mengusik jiwa. Aku mengharapkan semua peminat peminat A.Ramli akan terus terhibur mendengar lagu lagu nyanyian A.Ramli .
  dalam kalian terhibur dengan dendang anak tani, adakah kalian tahu deritaan ku, namun begitu kalian jangan Berubah hati, kerana aku ingin Hidup Bersama,walau pun Aku pergi dulu, Lambaian Desa,Bingkisan Rashia,Buah Hati ku Sayang aku pergi Mencari Bahgia dan aku tinggalkan Sejambak Budi setangkai hati dan janganlah kau Cari yang lain.
  Janji Ku segera pulang kerna Mengenang Dinda agar Bahgia Menjelma tapi Entah kasih daku entah tidak, namun KU Menanti. (bersambung)

 236. Isa bin hj. Mohamed Says:

  As-Kum,
  Senyum Kasih Si dara Jelita tanda Bergembira tapi Kasih Jauh Di mata Hanya Bayangan Mu, bukankah itu Lumrah Dunia kata Pepatah Pujangga, tapi Hati Ku berkata Kalau aku Jadi kahwin,Ku terkenang kenang Anak Siapakah Gerangannya tapi sayang Kau ingkari janji, Tiada Berita rupanya Kau pujaan Orang,Ku Relakan kini Tangisan Pilu Persembahan untuk mu,Hanya Doa Ku agar Panjang Umor dan menjadi Pelita Hidup Mu dan ku ta mahu Gerimis Semalam Membawa Berita Petaka,Oh Fatimah Juwita ku sayang kenapa kau Robohkan dan Hancurnya Istana Cinta bukankah Kau Harapan Ku kerna kita Sudah Diinai inaikan dan menjadi Kasih Sejati Tidak Ku Sangka Insan Dalam Kenangan Kenapa Aku Di lupakan dan Terpisah Akhirnya. Kini Kau Datang lagi Antara Kau Dan Aku ibarai Setitik Embun Di Padang Pasir dan Manis Di Bibir saja aku Terlena Di Dalam Dusta Mu rupanya Rindu Mu ta Serupa Rindu Ku dan ku tahu KU Kehilangan Mu dan Haruskah Ku Ratapi yang tinggal Jauh Di Kenang Dekat Di Sayang tapi kini Kau Telah Tiada Setahun Aku Menangis tepat sekali Ramalan Bintang Kusemuanya adalah Takdirseterusnya menjadi Curahan Kasih dan Hanya Sacawan Kopi penghilang dahaga akhirnya Selamat Tinggal Bunga Ku.itulah Kenangan Abang.

  Sekian Buat renongan semua Peminat peminat Aruah A.Ramli, Al-Fatiha.

 237. Ab RAhman Says:

  Masa awal remaja saya cukup meminati beliau. Lirik lagu beliau saya hafal dan pemergian beliau ke alam baqa melalui jalan yang menyedihkan (kena penyakit misteri). Semoga Allah mengampuni dosa beliau dan meletakkan bersama orang-orang yang soleh

 238. Sesumpah Says:

  meriah blog ni…. alfatihah buat aruah.. semoga di trmpatkan bersama org yg beriman

 239. imran Says:

  SALAM EN NASRON,

  SAYA TERTARIK DENGAN ARTIKEL ARWAH A.RAMLIE NI…
  SEBENARNYA SAYA INGIN SEKALI MENDAPATKAN ARTIKEL ATAU BIOGRAFI PENUH TENTANG BIDUAN EDDIE AHMAD…JIKA DAPAT SUDI KIRANYA MENYIARKANNYA …..T.KASIH

 240. Hasri Says:

  Askm Semua!!
  Ape khabar Ramlies(Peminat2)
  Terutama sekali bersyukur atas semua peminat yang berbahagia Arwahyarham yg berjuang menghidup2kn lagu-lagu arwah.
  Saya Hasri dari Singapura yang juga peminat(dan juga ibu saya) Ingin berkongsi sedikit informasi.
  Anak dari perkahwinan A.Ramlie dan bekas isterinya,
  Maria Bachok bernama Marliana berusia insya 38 thn berdiam di Hougang dan kini Maria Bachok bermaustautin di Malaysia. Semoga informasi ini dapat kita kongsi bersama.Salam.

 241. a.mohsin Says:

  salam semua.. terutama pada bro nasron & sesumpah..
  tak sangka dunia canggih ni senang kita berkongsi gembira
  dan mencari khazanah yg hilang…

  saya memang peminat a.ramlie dari kecik lagi… asyik berkaraoke lagu dia je…

  abis sekeluarga pun tangkap layan…
  baru2 ni bapak mertua saya dapat cd karaoke dari seberang… tak sangka pulak dia beli cd karaoke a.ramlie yg saya tak pernah jumpa kat kl sebelum ni….

  betapa happy nye saya….huhuuu….
  insyaallah senang saya upload kan satu persatu

  hari ni saya nak minta pada sesiapa yg ada lagu tiga dosa besar dan pantun agama…. minta sdara nasron atau sesumpah ke… saya rasa sesumpah ade tu, sbb nampak dalam list… hehehe….

  hidup 60an…….
  kalau kita semua buat gathering ni mesti best ngan background lagu2 a.ramlie ….jemput skali rozaini razali… perghhhhh…. sambil adekan karaoke talent suara a.ramlie….
  pasti mendapat sambutan….

  saya dah lama nampak ruangan nasron ni, cuma takde masa nak melayan n membaca…. alhamdulillah hari ni rajin sikit hehehhee…..
  harap lagu yg saya minta tu ade … tak sabar nak dgr kat kete…leh buka kuat2….. kengkadang ade juga orang invite
  jadi dj…. sbb kalu saya jadi dj semua layan 60an… otai2 tangkap layan laaaa….
  salammmm semuaaa buat pengunjung n peminat a.ramlie…

 242. Sesumpah Says:

  saudara a.mohsin

  saya uploadkan dua lagu permintaan saudara…
  semoga terhibur. ttetapi kualiti kurang memuaskan..

  Tiga Dosa besar.mp3
  http://www.box.net/shared/133llzx4a8

  Pantun Agama.mp3
  http://www.box.net/shared/8qx2hxv9nz

 243. mozy Says:

  terima kasih sedara sesumpah….. insyaallah dalam masa terdekat ni, saya nak uploadkan lagu karaoke a.ramlie yg takde kat malaysia ni saya rasa…. dekat mana seelok2
  nye tuk saya uploadkan…youtube je ke?

  terima kasih byk2 utk 2 lagu tu….
  tersengih sampai telinga rasanye…hehehhe

  assalamualaikum..

 244. Sesumpah Says:

  walaikumsalam…
  sama-sama…. apa yang dapat kita kongsikan kita kongsikan,

  bila sudara dah up;oadkan di you tube saudara link-kan kat sini ….

 245. FarrhanK Says:

  sy minat a ramlie..ms umur sy dlm 8tahun,sy ade dgr lagu die klu xsilap sy..lirik die mcm nie..

  merpati,burung merpati,
  merpati si burung dara..
  jgn lah bersusah hati,hibur kan jiwa nan lara…

  sape2 tau lagu ni?sy dh lame cari tuk download..tp xjumpe..cari kt google pn xjmpe..nak bace komen ats 1 1,byk sgt..mf 🙂 tlg sy..

 246. ramli Says:

  Asalamualaikum,
  Saya meminati lagu A.Ramli. Minta jasa baik kalau dapat lagu a.ramlie dalam bentuk karaoke jika perlu bayar saya bayar.
  Lagu yang paling saya minati ialah

  a. Berpisah dimalam persandingan.
  b. Lambang dua remaja
  c. dan lain lain lagi.

  Jasa baik anda diucapkan dengan terima kasih.

  Fasya

 247. razalie Says:

  hai fasya lagu yang boleh didapti kat kedai ialah lagu lambang ikatan 2 remaja- lagu tu mmg best .saya waktu umur dalam 14 tahun selalu lagu tu berkumandang kat radio.padahal lagu tu lagu tahun 70an.waktu saya berusia 13 tahun ialah tahun 83.kalau anda nak dengar lagu tu anda boleh cari kat kedai tajuk nya pilihan terbaik A.RAMLIE warna merah kulit album dia ada lagu lumrah dunia dan sebagainya.kalu anda nak saya ada , saya boleh bagi.call no saya 0173678020-zalie
  tapi sekarang pon saya ada poblem.
  saya syok anda minat juga a.ramlie saya terlebih minat pada a.ramlie dan saya dapat jumpa adik angkat a.ramlie.

  LAMBANG IKATAN DUA REMAJA
  bercambah kasihku gemilah
  seindah bunga di muka halaman
  tambah mewangi harapan hati
  demi budimu kuning suci
  ……….

  saya boleh tulis sampai abis tapi kalau anda nak dengarsangat taiplah youtube tajuk lagu tu

  k.bye

 248. razalie Says:

  hai farrhank

  lagu yang anda maksudkan ialah album A.RAMLIE TAHUN 84. dalam album kisah hidup ini.tajuk lagu tu ialah merpati.

  MERPATI -A.RAMLIE

  merpati burung merpati merpati si burung dara
  merpati burung merpati merpati si burung dara
  jgnlah bersusah hati hiburkan jiwa nan lara
  jgnlah bersusah hati hiburkan jiwa nan lara
  sekiranya kau dapatkan pedih dan penderitaan
  jgnlah bermasam muka itu sekadar cubaan
  sesedih sedihnya hati semoga kan terubati
  bedoa sepenuh hati padanya rabul izati
  merpati jinak merpati tak mudah ditangkat tangan
  merpati jinak merpati tak mudah ditangkap tangan
  termenung tiada arti membuat kurusnya badan
  termenung tiada arti membuat kurusnya badan

  lagu itu tahun 84 waktu saya umur 13 tahun.bayangkan usia semuda tu sudah mula terpaut pada lagu a.ramlie.padahal a.ramlie popular di tahun 60an.dasyatla a.ramlie ni.

 249. asnor Says:

  saya meminati lagu-lagu A.Ramli,lagunya mendayu-dayu,sentiasa segar merentasi zaman…

 250. SENIMANklasik Says:

  Syukur ke hadrat Allah SWT.Terima kasih banyak2 kpd yang memberikan informasi buat tatapan generasi.Sesungguhnya HANYA YANG SATU, TIADA DUANYA ITULAH ~ A. RAMLIE .( Semoga Allah merahmati rohnya -ALFATIHAH – Aamiin………..

 251. SENIMANklasik Says:

  Insan Dalam Kenangan.Segar Dalam Ingatan.Seindah Pagi Hening.Itulah Wajahnya.Senyum Terukir Manis.Berkata Dalam Diam.Menyimpan Satu Rahsia.Duka Dan Gembira.Malangnya Pemergianmu.Telah Membangkitkan.Rasa Rinduku.Kini Tiada Lagi.Segala Impianmu.Tersimpan Menjadi Satu. Di Sudut Dua Tubuh.
  Allahyarhan A.Ramlie~semoga Allah mencucurirahmatNya ke atas rohmu.AAMIIN… ‘SESUNGGUHNYA SETELAH KAU TIADA, KEHILANGANMU AMAT DIRASAI DAN PENINGGALANMU AMAT KAMI HARGAI” AlFatihah.

 252. kamarudin / camaryp2000 Says:

  salam saudara nasron. terima kasih keran menulis artikal riwayat dan koleksi lagu-lagu Allahyarham a.ramli. saya juga peminat beliau dan ada menyimpan beberapa keping piring hitam lagu-lagu beliau. tapi sayang jarum pemacu/pemain rekod dah patah diGODAM oleh anak-anak buah jai tak boleh main piring hitam lagi. jarum tu ada jual tapi harga melantun. kalau pergi ke bazar jb boleh dapat koleksi lagu-lagu beliau dan lain-lain artis 60-an. tapi saya dah lama tak jengok ke sana. sempena hari seniman 29 mei terima kasih sekali lagi.

 253. Norazlina Mohamed Says:

  Semasa kecil saya memang hidup dlm alam 60an,lagu2 Allahyarham sentiasa brkumandang diradio. ibu bapa saya adalah peminat setia A.Ramlie. Sehinggalah saya sendiri pernah bertugas di Radio Satu,RTM Kuala Lumpur tahun2 80an tapi sgt gemar memutarkan lagu2 nyanyian Allahyarham terutama rancangan terbitan saya-Pujaan Lama.Muga Allah mencucuri rahmat ke atas roh allahyarham..aminn..

 254. tjoelolo Says:

  sy peminat baru..brmula kira2 seminggu lepas..kira2 jauh no ketinggalan.klau la sy mengalami perasaan cinta ini pd tahun 2000 dulu..da tentu sempat sy brsalam tgn ngan aruahnya..anyway sy xlupa sedekahkah alfatihah dmasa trl uang..

 255. SENIMANklasik Says:

  Papa kan dah ada lagu tu ! Cuma kulit luar , gambar kat luar aje yang lain. lagu-lagunya sama saje! Bukan rakaman baru !. Tak yah lah beli…… Dari dulu sampai sekarang ni…papa tak jemu ke asyik dengar lagu-lagu tu jugak? Dalam kete pun papa pasang lagu-lagu tu juga! Kalau bukak radio, dalam kete pun, papa bukak Klasik Nasional…semua lagu-lagu lama aje..! MACAM TULAH ANTARA KATA-KATA ANAK~ANAK SAYA KEPADA SAYA KETIKA MANA SAYA MEMASANG CD ATAU KASET LAGU-LAGU PENYANYI PUJAAN SAYA….A.Ramlie.
  Saya tak nak menyalahkan mereka….kerana suasana dan pengalaman kehidupan mereka kini tak sama ketika semasa saya kecil dulu. Wahai anak-anakku….biarlah kau jemu mendengarnya…namun papa tak jemu dan akan terus memperdengarkan lagu-lagu tersebut. Mudah-mudahan anak-anakku akan teringat atau terkenang kepada papa, pada suatu masa nanti ketika terdengarkan lagu-lagu kegemaran papa, tatkala papa ini telah tiada…….

 256. arzila Says:

  Terima kasih kerana mewujudkan blog spt ini. saya amat terharu kerana kini dah tau siapapenyanyi sebenar lagu kegemaran saya..terutama salam muhibbah dn pepatah pujangga

 257. Suhail Says:

  Saya pernah baca ruangan ini dalam tahun 2009 dan hari ini saya secara tak sengaja menemuinya lagi takkala mencari babliography A Ramlie dalam wikipedia. hari ini saya liuangkan 2 jam membaca semula laman ini. Sebagai seorang peminat tegar A Ramlia salute pada kesungguhan saudara Nasron-tuan tanah, Sesumpah, Isa Hj Mohd, Razalie, Roslan-my, dan lainnya. Seronok kalau dapat berjumpa dgn kamu semua.

 258. bang man Says:

  Tahniah…terharu dengan maklumat tuan.

 259. masyahya bin ahmad Says:

  salam kepada seniman klasik saya slaku adek kapada arwah ingin memngucapkan trema kaseh atas sanjungan yg d berikan juga meminati arwah moga2 doa anda semua allah taala mencucuri rahmat kaatas rohnya amen…./

 260. Layan Versi Lama Says:

  Sesiapa ada lagu Suara Takbir versi lama, sila beritahu di sini.. Saya nak minta share 🙂

 261. Aidilangelo Says:

  Assalamualaikum semua.

  Saya amat meminati lagu ‘Ku Nanti Kau Pulang’. Namun carian dalam internet menemukan pautan lagu ini yang didendangkan oleh A.Roszaini tetapi dilabelkan sebagai A. Ramlie.

  Kepada inche’ Nasron dan inche’ Sesumpah serta sahabat-sahabat laen,
  Ada sesiapa yang memiliki lagu ini versi asal dan ingin dikongsi? Jenuh saya mencari tapi masih tidak ketemu jua
  p/s: ini lagu tema saya dan isteri hehehe 🙂

 262. syed zaman Says:

  ASSALAMU’ALAIKUM, kepada semua peminat, penggemar & pencinta lagu2 A. Ramlie khususnya penama yang menggelarkan dirinya ‘Sesumpah’ dan ‘Nasron’….saya adalah sebahagian drpd jutaan peminat lagu2 60an khasnya lagu2 A Ramlie… Tksh krn tuan-tuan telah mewujudkan blog ini utk tatapan semua peminat. Saya adalah sebahagian drpd anda semua…rasanya masih berjuta lg org2 seperti saya tetapi kami adalah ‘peminat senyap’ yg sentiasa memberi sokongan moral dgn usaha tuan ini…cuma masa, keadaan dan kemudahan yang mungkin menjarakkan antara kita tapi percayalah kita semua tetap SATU…meminati lagu2 A Ramlie..!!!! FROM SYED ZAMAN SMV K.KANGSAR

 263. razalie Says:

  A.RAMLIE cukup cukup membuatkan saya jadi tak tentu arah,walaupun saya bukan lahir di tahun 60an akan tetapi auranya cukup cukup kuat.saya sekarang tidak ada mood membaca majalah kerana tidak ada lagi ceritanya yang boleh saya harapkan.bagi saya A.RAMLIE seorang biduan yang cukup dasyat.kalau dengar lagunya di dalam tidur pun boleh terjaga.saya mula meminati A.RAMLIE pada tahun 1984.hanya dengan sebuah album yang bertajuk 14 best of a.ramlie vol2.membuatkan selepas itu saya pulak yang tercari cari.

  di dalam radio pada tahun 1984 lagu a.ramlie sering diputarkan juga,
  padahal lagu tu adalah lagu tahun 70an .lagu yang selalu saya dengar ialah lagu lambang ikatan dua remaja, lumrah dunia.

  sunguhpun waktu itu saya berusia 13 tahun tapi tak sangka itulah permulaan saya meminati a.ramlie sehingga sekarang.sekarang saya dah 40 tahun,belum ada yang mampu mengugat kestiaaan saya pada a.ramlie.walaupun seseklai saya layan juga lagu lain tetapi ternyata a.ramlie tetap hebat,saya cukup cukup heran kerana bila saya baca kisah a.ramlie saya baca berulang kali dan tidak berakhir di situ malah ia akan terbawa bawa dalam kehidupan.entah bagiamankah jika saya dapat alami suasana di tahun 60an.

  saya pada asalnya ingatkan siapakah a.ramlie ingatkan dianya penyanyi baru .paling mengembirakan bila saya baca dalam majalah urtv tahun 1984 yang mengatakn A.RAMLIE adalah artis yang paling popular di tahun 60an siapa yang tak gembira.

  banyak cerita a.ramlie yang saya dapatkan dari adik angkat a.ramlie.
  antaranya kisah gadis di perak yang meningal dunia .semasa gadis itu hendak dikapankan tertulis satu wasiat dalam coli gadis itu yang dijumpai oleh ayahnya yang berbunyi: jika aku mati pesan dekat a.ramlie suruh beli batu nisan aku.,banyak andaian yang dibuat tentang lagu yang menyebabkan kematiaanya ramai yang mengatakan lagu bahgia menjelma sebenarnya yang betul ialah merinteh kalbu,ini diakui oleh a.ramlie sendiri dari kata2 adik angkat a.ramlie.selepas itu ayah pompuan tu antar telegram pada a.ramlie di singapura dan selepas 2 minggu a.ramlie datang ke perak untuk bersama ayahnya untuk menunaikan hajat arwah.,

  dan di tahun 60an juga a.ramlie pernah berkahwin dgn peminatnya di perak tetapi bukan kemahuan a.ramlie dia telah terperangkap dan dia berkahwin dan hari itu juga pompuan itu diceraikan.

 264. Sesumpah Says:

  saya tak sangka posting ni masih aktif, maafkan saya jarang menjengok ke sini.
  Kepada kekawan semua yang ada sebarang permintaan untuk lagu lagu Aruah A Ramlie
  harap bolehlah Email kepada saya zabri@kuka.com.my .
  Saya akan cuba bantu setakat yang saya termampu

 265. abangbeca Says:

  lagu 2 A.Ramlie memang menjadi pujaan hati ku … sejak saya kecil mengenal muzik dalam tahun 70an lagi hinggi kini ….

  • syed zaman Says:

   Salam buat Saudara Zabri @ Sesumpah, lagu yang saya pohon drpd tuan “Gerimis Sa Malam Membawa Kata” telahpun saya terima…hanya ucapan jutaan terima kasih yang mampu saya ucapkan diatas budi baik tuan itu, hanya Allah jua yang dpt membalasnya… Saya amat teruja sekali apabila mendengar lagu itu yang memag saya minati sejak kecil..berulang kali saya “putar’kan lagu tersebut..terasa xpuas tambahan pula lagu2 dedulu durasinya pendek saja 2minit lebih je kan?..mutu muzik xjadi masalah, yang penting “original”… Sebenarnya ada beberapa lagi lagu2 A Ramlie yg menjadi minat saya tapi sukar ditemui dipasaran..mudah2an tuan dpt membantu saya lagi….TERIMA KASIH DAUN KELADI. IKHLAS DRPD SAYA…syed zaman.

 266. Sesumpah Says:

  saya hanya sekadar bekongsi….

 267. Tuan Tanah Kedaung Says:

  awak layan la sesumpah… saya dah tak larat… dah sizen…

 268. Sesumpah Says:

  heheh…. lain macam je En Nasron…

 269. jang Says:

  ada x lagu masih ada yang sayang nyanyian a. ramlie @ m. osman . tak ingat sape yg nyanyi. tapi aku penah dengan dri kaset .

 270. razalie Says:

  setau saya msih ada yang sayang bukan nyanyian a.ramlie tapi nyanyian wartawan hiburan.cuma dalam album tu ada lagu a.ramlie nyanyi tajuk ku tetap merinduimu.ataupun maksud anda lagu lain yang bretajuk masih ada yang sayang padamu nyanyian nas atea dgn m.shariff .

 271. SENIMANklasik Says:

  aSSALAMUALAIKUM SEMUA PEMINAT a.RAMLIE. PASTI SEMUA KENANGAN MENGUSIK JIWA KITA SEMUA.
  AL-FATIHAH buat arwah A.Ramlie dan Semua muslimin muslimat yang pergi mendahului kita.

 272. jang Says:

  trima kasih razalie
  mmg lagu tu la dicari2

 273. emy Says:

  hi,
  boleh critekan skit tak pasal makna kehidupan arwah disebalik lagu ” tidak ku sangka”

  sedih dgr lagu ni..kali pertama dgr dlm kete..sbb bukak klasik nasional.fm..yela, layankn makayah nye feeling kn..hehe…mak sye ckp lagu ni kisah benar dia..

  tqvm 4 d info =)

 274. Alin Tuah Says:

  emy…cuba add facebook ‘khalil shariff’ Mungkin emy boleh dapat jawapannya sbb dia ‘sangat rapat’ dengan Allahyarham A.Ramlie.

 275. Bujang Tanah Rambang Says:

  Do’a semoga beliau dicucuri rahmat-Nya…..

 276. SENIMANklasik Says:

  AS’KUM semua. DENGARkanLAH INI LAGUNYA….. tidakku sangka oleh A.Ramlie.
  Sudah Sembilan Tahun
  Engkau Jadi Isteriku
  Kita Hidup Bahagia
  Dengan Cahaya Mata
  Kita Bergurau Senda
  Sayang dan Kasih Mesra………….

  Tapi Tidakku Sangka
  Engkau Bermain Cinta
  Bercumbu cumbu Mesra
  Dengan Pemuda Itu
  Ikutkan Hawa Nafsu
  Mendurhaka Padaku

  Ooo ………. Betapa Pedihnya….. Aku Yang Lumpuh Kini…… Tiada Berguna Lagi
  Aku Menangis Pilu….. Nasib Anak-anak ku
  Ooo ……….Sampainya Hatimu…. Anak Yang Dipangkuan….. Ditinggalkan ibunya
  Jangan Kau Pulang lag…i Aku Rela Kau Pergi.

  setahu saya lagu ni bukan kisah hidup arwah. A.Ramlie hanya ada seorang anak, iaitu Marliana dan Arwah berpisah dengan Maria pun secara baik.

 277. Nasron al-Jauhari Says:

  enche seniman klasik selalu menjenguk blog saya… terima kaseh… saya dah lama tak menulis… ni tengah nak siapkan artikel baru… untok orang lama macham kita…

 278. SENIMANklasik Says:

  As’kum. Saya amat mengalu-alukan artikel baru tu En.Nasron al-Jauhari. Terima kasih di atas komitmen saudara meluangkan banyak masa, dan tenaga untuk orang-orang lama macam kita. Rasanya kalau nak dinilai Lebih daripada Ten Million Dollar harganya. Bila ada IT dan ICT ni jauh jadi dekat, susah jadi senang, tak ada boleh jadi ada. Kalau tak ada ruangan @ blok inilah manaaalah saya nak cari maklumat tentang artis pujaan saya nii. Al-fatihah buat arwah A.Ramlie dan semua muslimin muslimat yang dah pergi dulu…..amiiiin.

 279. SENIMANklasik Says:

  En.Nasron ….bila nak siarkan artikel baru? Mungkin ramai yang tertunggu ni…T.Kasih kerana inisiatif yang positif.

 280. hani Says:

  Macam mana boleh saya dapatkan lagu-lagu A.Ramlie? Mohon jasa baik tuan, tq;)

 281. SENIMANklasik Says:

  As’kum. Kepada semua pelawat blok ni. Dengarkanlah lagu-lagu nyanyian A.Ramlie, pasti kan terhibur dan tersebut-sebut di bibir kita akan alunan irama lagunya. Terima Kasih En.Nasron kerana ujudkan blok ni….

 282. amkj Says:

  Terima kasih En. Nasron atas usaha ‘menyatukan’ peminat2 allahyarham A. Ramlie melalui blog ini. Mendengar lagu2 allahyarham berasa seolah-olah beliau masih hidup hingga kini. Semoga beliau aman dan tenang di sana di bawah lindungan Ilahi…

 283. SENIMANklasik Says:

  Setelah arwah tak ada, baru kita merasa kehilangannya.
  Ketika masih hayatnya, kita macam tak kisah jee…
  bahkan tak mencuba nak berjumpa @ bertemu.
  Syukur alhamdulillah…saya sempat berjumpa arwah A.Ramlie 3 kali
  setelah kepergiannya…sempat pula say temui emak dan adik perempuannya ketika mereka ke Taman Subang .
  Kenangan dan bualan indah bersamanya dan bersama mereka. Al-Fatihah untuk arwah….

 284. ALIN TUAH Says:

  Setuju dgn SENIMANklasik. Ramai yg minat lagu2 A.Ramlie saja.tapi tak pernah ambil peduli pun tentang hal ehwal arwah. Minat saya pada arwah sangat luar biasa. Sebab tu saya buat muka tak malu merantau ke Singapura dan mencari rumahnya di No.7 Jalan Tegas Singapura.14. Saya menawarkan diri untuk menjadi adik angkat arwah. Syukur Alhamdulillah saya diterima dengan baik. Maka bermulalah episod hidup saya berdamping dengan A.Ramlie sekeluarga malah pernah tidur sebilik dan setilam dengan arwah semasa hayatnya. Pernah suatu hari ketika arwah dah mula sakit Parkinson,arwah meluahkan perasaannya pada saya betapa beliau agak terkilan dengan peminat2 yang dah mula hambar dan dingin terhadap beliau. Mentang2 lah suara dan wajahnya tak sehebat ketika beliau masih top dan sihat-walafiat dulu.Lantas saya menjawab… Abang Ram.saya tak peduli dengan peminat2 yang lain. Tapi percayalah bang. Walau apa pun yang terjadi.. Abg Ram tetap akan saya minati dari Dulu Kini dan Selamanya. Setelah mendengar pengakuan saya arwah terus sebak dan memeluk saya. Kami sama2 terharu dan menitiskan air mata Sesungguhnya saat itu akan menjadi kenangan yang paling indah dalam hidup saya. Kini cuma lagu2 dan gambar2 eksklusif arwah bersama saya yang menjadi pelepas rindu.Malah hubungan saya dengan family arwahnya masih erat terjalin Semuga roh arwahnya akan dicucuri rahmat oleh Allah Subahanallah Ta’ala. Amin.

 285. SENIMANklasik Says:

  As’kum. Syabas dan Tahniah ALIN TUAH.
  Dalam beribu-ribu mungkin berjuta peminat arwah A.Ramlie, ternyata ALIN TUAH adalah insan bertuah yang pernah dekat dan bersama arwah ketika hayatnya. Pastinya kenangan bersama takkan dilupa setelah A.Ramlie tiada.
  Mungkin ramai juga peminat tegar yang meminati arwah ketika itu, tetapi tidak tahu cara mana nak menemuinya @ tidak berkesempatan nak bertemu arwah. Bagi saya sendiri, walaupun pertemuan pertama saya dengan arwah A.Ramlie ketika arwah telah mulai sakit, namun saya rasa puas kerana dapat berkenalan, berbual, bergambar ketika itu. Sempat saya berikan sehelai kain pelikat ketika arwah bermalam di sebuah hotel di Jalan Tuanku Abdul Rahman dan ketika saya sampai, arwah sedang berbual dengan pemain2 Band Zurah 2.
  Saya terhutang budi kepada DJ Abang Rahman (allahyarham) Taman Subang, kerana beliaulah yang membantu
  saya dalam usaha untuk bertemu dengan arwah A.Ramlie.
  KENANGAN MENGUSIK JIWA.

 286. roden raywa Says:

  Askm Che’ Alin Tuah,
  Jika awak ke pusara atau ke singapura, harap bertemu dgn saya di sini. boleh lah berkongsi bersama saya dgn secangkir kopi. atau bolehlah email saya gambar saudara semasa bersama arwah.rodenraywa@gmail.com
  Terima kasih//

 287. roden raywa Says:

  Askm semua peminat2 A.Ramlie,
  Ingin sy minta sesiapa ada lagu WAJAH RIANG HATI PILU, Untok mu Penggesek Biola Dan Seniman.
  Sila email ke rodenraywa@gmail.com
  TERIMA KASIH.

 288. Alin Tuah Says:

  Roden raywa. Kalau awak ada facebook cuba add “khalil shariff”. Insya Allah awak akan dapat apa yang dihajati.

 289. Isa bin Hj Mohamed Says:

  As-kom,
  Agak sudah lama juga tidak ku buka lelaman ini, terasa rindu jua komen komen dan cerita cerita dari sekelian peminat peminat aruah A.Ramli, Al-hamdulilah dari cerita cerita yang ku baca semuanya dalam keadaan postib (baik) mungkin ini telah menjadi lumrah kehidupan, manusia mati meninggalkan nama, semasa hayatnya mungkin kita ta terasa kehebatannya,tetapi setelah kematian nya barulah kita merasai kehebatan nya,itulah sikap manusia yang di berikan Allah pada sekelian hambanya, lebih lebih lagi pada orang yang kita sayangi atau kita minati, A.Ramli telah meninggalkan kita sudah beberapa tahun lamanya, tapi ingatan kita pada aruah tidak pernah luput, begitu hebat aruah, sehingga anak kecil dan kini telah dewasa yang tidak mengenali aruah pun bolih terpegun bila mendengar lagu lagu aruah,

  KAU …KAU sememang nya hebat, bila mendengar lagu lagu nyanyian kau seolah olah kau masih hidup, Awrah kau memang masih hidup , kalau awrah kau ikut mati aku percaya lagu lagu kau tidak akan kedengaran di radio radio di kelab kelab karoke dan di majlis majlis perkhawinan pada masa kini, aku sebagai pendengar dan peminat menjadi saksi kehenatan awrah kau, Tapi kau hakikat nya telah pergi jauh, jauh meninggalkan kami (peminat), kemerduan suara kau membuat aku terus gelisah lebih lebih lagi lagu DENDANG ANAK TANI yang membawa ku kembali ke alam remaja, yang sedang bermain cinta cinta monyet, lagu lagu kau benar mengingati aku ke alam yang sangat menyeronokan, kesedihan dan juga membuat aku termenong seketika,betapa indahnya di buai perasaan sebegini ah……. sungguh ianya sangat menghayalkan.

  Dan hari ini aku telah menjangkau usia yang hampir senja, ta tahu entah esok, lusa, dan bila bila aku juga akan mengikuti jejak kau, liku liku kehidupan sememangnya begini, Ah… tengok saja seperjuangan dengan kau telah ramai yang telah mengikuti jejak kau dan baru baru ini Ahmad Jais, Latif Ibrahim dan terkini Ismail Harun semuga kesemua mereka itu di cucuri rahmat, walau pun mungkin ta sebesar mana pahla pahla yang di curahkan tapi aku berdoa sekurang kurang pahla menghiburkan hati manusia akan menjadi satu penyebab kalian semua akan di terima Allah masuk ke Syurga Nya, Amin

  DARI ALLAH DIA DATANG DAN KAPADA ALLAH DIA DI KEMBALIKAN.
  sEKIAN, BUAT RENONGAN KITA BERSAMA,

 290. Isa bin Hj Mohamed Says:

  Aa-kom,
  Syukur ke haderat Allah, kerna dengan izinNya saya dapat mengenali saorang insan yang mengelarkan dirinya sebagai ALIN TUAH (Haji Khalid), berterima kasih yang tidak terhingga saya kapada saudara Nasron yang telah bersusah payah mencipta lelaman ini, semuga usaha tuan akan mendapat kebaikannya samada di dunia mahu pun di akhirat kelak
  Sebagai saorang insan yang ingin memperkukuhkan tali silaturahim, saya mengucapkan berbanyak terima kasih kerana saudara Hj Khalid sudi berjumpa dengan saya dan seterusnya menjadikan saya sebagai saudara nya, sukur Al-hamdulilah hingga kini hubungan saya dengan beliau sangat mesra dan hujud persaudaraan,

  begitulah hebatnya SENI, jika di pergunakan dengan niat yang baik dan tidak di salah ertikan nescaya akan baiklah datangnya, tapi saya percaya jika di salah gunakan maka yang tidak baik akan di dapati,

  Di sini saya ingin perkenalkan saudara saudara kapada HJ. Khalid , ia sorang yang berjiwa seni, bersopan santun baik budi bahasa, lemah lembut perkertinya, yang penting tidak abaikan perentah Allah, segala galanyanya telah saya saksikan, dan saya percaya jika saudara saudara ingin berkenalan dengan nya dan ingin tahu tentang aruah A.Ramli insallah beliau akan dapat memberikan sedikit pengelaman , kerana beliau telah bersama sama tinggal dengan Aruah A.Ramli semasa di Singapura dahulu, walau pun antara aruah A.Ramli dengan beliau tiada hubungan persaudaraan,tapi kerana SENI lah hubungan ini dapat di eratkan.

  Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kerana saudara Hj Khalid sudi datang ke rumah saya, dan dapat bersembang sembang berbual mengenai aruah A.Ramli dan menjadikan saya sebagai Saudara nya.

 291. roden raywa Says:

  Askm Enche’ Isa..Hj.Khalid Dari Malaysia ke Singapura?Bagaimana hdk hubungi beliau?

 292. Alin Tuah Says:

  Askm En.Roden. Apa ikatan awak dengan En>Roden Hasri yang belajar di Yishun Singapore tu?

 293. lena Says:

  wajah riang hati pilu please

 294. paktamman Says:

  salam untuk semua peminat aruah A.Ramlie,
  Aruah adalah lagenda tidak akan ada gantinya.Al Fatihah……….

 295. Rudi said Says:

  As,kum……saye anak seberang kepulauan riau.bintan dtng nak kongsi,saya sangat minat nyayian arwah A.ramli.trkenang seaktu saye kanak2,ayah saye slalu putar nyayin arwah a.ramli…….fan saya sangat terkejujut stelah mmbuka di gogle memang bnyak peminat arwa a.ramli waslm…said rudi

 296. alin Tuah Says:

  Encik Rudi Said. Kalau ada Facebook cuba cari Ramli Ahmad. Lebih banyak malumat berkenaan Arwah A.Ramlie.

 297. RAZALIE Says:

  Saya ada 2 org idola dalam hidup ini yg pertama A.RAMLIE DAN YG KE 2 .RAJESH KHANNA.

 298. oj forever Says:

  semua lagu2nya sedap d dgr.

  • amkj Says:

   Salam En. Admin serta peminat2 allahyarham A. Ramlie, slmt berpuasa dan semoga sejahtera. Setuju dgn oj forever, lagu2 Allahyarham tetap sedap didengar. Berilah apa sahaja rentak, semuanya serasi dgn suara merdu beliau. Ini yang tiada pada penyanyi masa kini..

 299. SENIMANklasik Says:

  Cinta Paling Utama
  Cinta Kepada Allah
  Cinta Kepada Rasul
  Cinta Ibu dan Bapa
  Aa aa aa aa aa aa aa aa
  Kalau Ingin Bahagia …..Hidup Dalam Sempurna
  Cinta Diri Sendiri …..Sayang Pada Semua
  Jangan Bermuka-muka….. Tentu Orang Tak Suka
  Jaga-jaga Selalu….. Musuh Dalam Selimut
  Jangan Sampai Berlaku …..Gunting Dalam Lipatan…

  Arwah A.Ramlie ada mengalunkan lagu di atas, nasihat untuk kita semua.
  Hari ni dah 19 Ramadhan 1433 Hijrah. SELAMAT BERPUASA !

 300. Isa Hj.Mohamed Says:

  As-kom,
  saudara roden raywa, alin tuah adalah orang Melaka, dan dia adalah Hj.khalid yang saya kenali di lelaman ini dan kini telah menjadi saudara kapada saya, jika saudara inigin hubungi beliau sila ke e-mail beliau yang tertera di coretan2 dan komen2 beliau di atas.
  semuga saudara dapat hubungi alin Tuah (hj.Khalid)

 301. SENIMANklasik Says:

  Assalamualaikum.
  Selamat Hari Raya Aidilfitri mohon maaf zahir dan batin kpd semua peminat ruangan ini.

 302. Sesumpah Says:

  saya tak sangka posting ni masih aktif, maafkan saya jarang menjengok ke sini.
  Kepada kekawan semua yang ada sebarang permintaan untuk lagu lagu Aruah A Ramlie
  harap bolehlah Email kepada saya zabri@kuka.com.my .
  Saya akan cuba bantu setakat yang saya termampu

 303. volet automatique piscine Says:

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is
  really informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 304. Isa Hj.Mohamed Says:

  As-kom,
  kapada saudara ku yang baru ku kenali ia itu Abg.Jaafar dari Membakut Sabah,. saya ucapkan selamat berkenalan dan salam persaudaraan, dan abg Jaafar bolehlah hubungi saudara Alin Tuah ( Hj. Kalil ) di hp dan e-mail yang tertera di atas, semuga seni juga dapat mempereratkan salatulrahim, dan seterusnya seni itu akan terus hidup,

  Salam muhibah dari desa seberang,
  di kirimkan melalui sms ohh… yeou..
  Hj.Khalil bukan sebarang orang,
  Ta percaya hubungi beliau

  Semuga niat yang baik mendapat kebarkatan Nya, amin

 305. abg Jaafar Says:

  Wkslm. Terima kasih saudara yang baru saya kenali di ruangan ini Encik Isa dari Muar Johor yang sudi membalas mesg2 saya dan menalefon saya hari itu, rasa gumbira juga ya sebab dapat berkenalan dengan saudara dan seterusnya memperkenalkan seorang lagi sahabat saudata Alin Tuah dari Melaka. Mudah2 an selagi hayat dikandong badan, sebelum hancur dikandung tanah, Terasa ingin bersua suatu masa nanti. Saya pendatang baru di laman ini, kerana alam seni kita dapat eratkan silaturrahim antara kita dengan sahabat2 yang lain.

 306. abg Jaafar Says:

  Assalamualaikum. Kepada semua peminat A.Ramli di seluruh nusantara, peminat lagu irama 60an yang masih setia, terutama kepada saudara Isa Hj.Mohammad, Saudara Alin Tuah, saudara Nasron, saudara sesumpah, saudara Mas Yahya Ahmad di Singapura dan semualah yang meminati ruangan ini, kesempatan yang terawal ini saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Haji yang akan disambut pada 26 Oktober 2012, Hari Jumaat. Semoga kita semua sentiasa dalam keadaan sehat walafiat, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur .Amin Yarabbulalamin.

 307. Isa Hj. Mohamed Says:

  As-kom,

  ” HARI BERGANTI MINGGU
  MINGGU BERGANTI BULAN
  NAMUN KU TETAP MENUNGGU
  PADA MU DUHAI PUJAAN

  Begitulah lirik lagu yang terdapat dalam lagu ” HARI BERGANTI HARI” nyanyian A.Ramli yang begitu popeler bersama KUGIRAN THE RIDHEM BOY dan kalau kita dengar lagu ini dari mula hingga habis dan kita hayati senikata nya kita akan dapat merasakan betapa syahdunya maksud dalam lagu tersebut, syabas kapada penciptanya. di tambah lagi jika semasa lagu ini sedang popelar kita ada kenangan kenangan manis, ianya membuatkan kita tidak akan dapat melupakan betul betul sungguh istemewa, kalau ta percaya klik lagu ini dekat gambar A.Ramli di atas dan cari lagu HARI BERGANTI HARI, PASTI saudara/i akan termenong habis mengenangkan peristiwa yang berlaku ketika itu, kalau manis, manislah ia, kalau sedih sedihlah ia, begitu juga sebaliknya,

  Sekian, selamat mencuba, semuga kenangan kenangan manis menjelma kembali dan membuatkan kita senyum melebar, tq.

 308. masyahya Says:

  Salam kepada semua khasnya kapada peminat2 a.ramli terutama pada saudara abg jaafar ,Isa hj mohd juga yg lain2nya saya selaku adek arwah mengucapkan trima kaseh yg tak terhingga atas sanjungan dan pujian anda semua maaf ya coretan ni lewat d balas atas kerosakan computer ni.

 309. SENIMANklasik Says:

  Salam buat semua.
  A.Ramlie hanya yang satu…takkan ada duanya. Pemergianmu adalah kehilangan buat kami semua. Semoga dirahmati Allah SWT. Al~Fatihah.

 310. faizal Says:

  Salam,

  saya tak dapat lagi nak down load lagu2 A ramlie ni . Macam mane eh ada tak sesiapa yang boleh bantu?

 311. Isa Hj. Mohamed Says:

  wauuuuuu…………. sungguh meriah lelaman ini, kalaulah aruah A.Ramli masih ada dan membacanya, saya pasti beliau akan tersenyum melebar, dan mungkin menyatakan Syukur Alhamdulilah, Tapi sayang beliau telah tiada, pemerigian membawa sejuta kenangan yang tidak mungkin dapat di lupakan terutamanya jenerasi jenerasi seperti saya, yang mana lagu lagu aruah semuanya ada kenangan kenangan tersendiri,apa l;agi yang kita boleh buat ? ,hanya berdoa dan sedekahkan Al-Fatiha buat aruah,

  Walau pun jauh beribu batu,
  Namun hati ku tetap pada mu,
  Senyuman mesra bikgkisan rindu,
  Dalam kenangan utus selalu,

  Sekian, Tq four old.

 312. SENIMANklasik Says:

  9 Mei 2013 yang lalu bersamaan hari Khamis genaplah 12 tahun Allahyarham A.Ramlie kembali ke rohmatullah. Tarikh 9 Mei 2001 A.Ramlie telah menghembuskan nafas terakhir di rumah ibunya di Marrine Terrace Singapura setelah sakit sekian lama.
  Dalam kesibukan bertugas dan mengurus keluarga serta hal-hal komuniti, terlepas juga saya tarikh tersebut.
  Kepada semua peminat Allahyarham A.Ramlie, marilah sama-sama kita kirimkan Al-Fatihah semoga rohnya dirahmati Allah SWT.. AL~FATIHAH
  ….duhai sayang cintaku sejati
  …kenangan mesra lalu mengusik hati
  ..indah nian mesra yang tercipta
  .kenangan mesra lalu mengusik jiwa…

 313. M.Fuad Says:

  sedar tak sedar umur makin menginjak namun dengan lagu A. Ramlee seolah seolah berada dizaman sewaktu kanak kanak..

  …anak kusayang…
  …intan liyana………

  sedih la bang tak boleh nak sambung..zaman lalu segar diingatan..terima kasih Allahyarham A.Ramli..Al-Fatihah…..

 314. SENIMANklasik Says:

  SALAM RAMADHAN kepada semua peminat ruangan ini.
  Pergi mu tak kan kembali. Setelah kau tiada ~ kehilanganmu dirasai semua. Allahyarham A.Ramlie ~ Hanya kau yang satu. AL ~ FATIHAH.

  • amkj Says:

   Salam Ramadan kpd semua peminat blog ini serta peminat allahyarham A. Ramlie. Menjelang Ramadan dan Syawal pasti semua peminat allahyarham akan igt dua lagu iaitu Malam Tujuh Likur (duet dgn Maria Bachok) dan Suara Takbir dendangan allahyarham yg mengusik kalbu..

 315. SENIMANKLASIK Says:

  SALAM RAMADHAN kepada semua peminat A.Ramlie.
  Selamat mengerjakan ibadat puasa dan Selamat Hari Raya Aidilfitri ~ Mohon Maaf Zahir dan Batin.

 316. samdol Says:

  aku ingin hidupmu bahagia dengan dia pilihan keluarga.. lagu ape ni ek?

 317. samdol Says:

  kalau tau tolong ye.. dha lame cari tajuk nye

 318. M.Fuad Says:

  bila tengok youtube live a ramli n maria bachok rasa sangat terhibur best la zaman dulu dulu nak banding ngan sekarang serba materialistik ape citer kak maria masih sihatkah dia

 319. freekinkysex.blogspot.com Says:

  The egendary Confucius claimed that each and every time you open a book,
  you learn something. If you exchange the word “book” with “post”, this blog works the same manner.

 320. karaoke online Says:

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you
  spending some time and effort to put this short article together.
  I once again find myself spending a lot of time both
  reading and commenting. But so what, it was
  still worth it!

 321. SENIMANklasik Says:

  kok ono asu @ celeng telu nang dhuwor nimbrong… kesasar. ora sunat yo atos endasei. omonganei pun ora ngepeinak kei. ghebangeten njalok dhi platdok endasei …

 322. SENIMANklasik Says:

  Thank you very much Mr.Nasron al-Jauhari… i am a bit angry…kan kita sembang tentang lagenda A.Ramlie….

 323. Blake Chumbley Says:

  Your mode of telling all in this paragraph is really good, all be
  able to easily understand it, Thanks a lot.

 324. SENIMANklasik Says:

  M.Fuad…..
  Untuk makluman sdr dan yang lain~lain.
  Kak Maria Bachok masih sihat. Alhamdulillah Pada 21 Disember 2013 yang lalu, saya sempat bertemu dan berbual dengan kak Maria Bachok dan suaminya. Ketika itu kak Maria Bachok hadir dan membuat persembahan nyanyian sebagai penyanyi jemputan @ undangan sempena PERTANDINGAN LAGU2 KENANGAN A.RAMLIE DAN SANISAH HURI yang dianjurkan oleh Klasik Nasional RTM Kuala Lumpur.
  Suara dan nyanyian kak Maria Bachok masih hebat ketika berduet dengan anak saudaranya iaitu A.Zamri.

 325. M.Fuad Says:

  alhamdulillah moga diberikan kesihatan yang baik hendaknya

 326. mdlatifbinmdbajuri Says:

  Semoga MH 370 ditemui…

 327. SENIMANklasik Says:

  BETUL…Saudara mdlatif….sama2lah kita mendoakan yang terbaik untuk semua.

 328. reg Says:

  Hello friends, how is the whole thing, and what you want
  to say on the topic of this article, in my view its actually amazing in favor of me.

 329. M.Fuad Says:

  semakin lama semakin lanjut usia kita..ramai sudah seniman seniman yang menghiburkan kita semasa kita dialam kanak kanak meninggalkan kita…al fatihah buat pak ajis…bujang lapok terakhir…..tiada lagi pengganti..

 330. M.Fuad Says:

  semakin sepi hidup ini apabila kita semakin menginjak usia..hanya kenangan lama yang segar sebagai penawar jiwa..

 331. SENIMANklasik Says:

  Salam. Hari ini RABU 18 Ramadhan 1435 Hijrah. SELAMAT BERPUASA BUAT MUSLIMIN MUSLIMAT
  SEMUA. Mudah2an ALLAH SWT menerima amal baik dan taubat kita. InsyaaAllah. Alfatihah untuk arwah A.Ramlie dan lain2 penghibur yang meninggalkan jasa menggembirakan kita semua. Aamiiin.

 332. Isa Hj Mohamed Says:

  Assalamulaikum, syukur Alhamdulilah, kita dapat berjumpa lagi di lelaman ini, semuga semua peminat² A.Ramli berada dalam keadaan yg sihat, dan sama² lah kita membaca surah Al-Fatiha buat A.Ramli dan juga penyanyi² yg lain yg telah kembali ke alam bakaq, semuga roh nya di cucuri rahmat.

 333. SENIMANklasik Says:

  Wa alaikum salaam
  Puji syukur ke hadrat Allah SWT, masih kita diberi nafas dan segala nikmat yang tak terhitung.
  Kian menginjak usia ini, bermakna tinggal sedikit lagi baki usia yang ada
  Ramai yang telah pergi meninggalkan kita, Mahu tak mahu, antara sedar dan tidak, kita akan
  menyusul mereka. Marilah sama`sama kita bacakan Al-Fatihah untuk mereka….Ar A.Ramlie, dan lain lainnya
  Mudah~mudahan Allah SWT mengampuni roh~roh mereka dan kita semua…..Aamiiiin …….

 334. SENIMANklasik Says:

  Assalamualaikum semua peminat A.Ramlie semoga berbahgia bersama keluarga.

 335. SENIMANklasik Says:

  aSSALAMUALAIKUM. mARILAH SAMA SAMA CERIAKAN HALAMAN INI. khusus peminat peminat 60 an.TKasih

 336. Baju Pesta Anak Aliza - modelbajuterbaru.ninja Says:

  […] Irama 60an: a ramlie dalam kenangan | apabila nasron menulis […]

 337. SENIMANklasik Says:

  HARI NI 9.5.2015 GENAP 14 TAHUN ALLAHYARHAM A.RAMLIE MENINGGAL DUNIA.
  ALLAHYARHAM TELAH PERGI PADA 9.5.2001 DI SINGAPURA DI RUMAH IBUNYA (ARWAH) DALAM USIANYA
  52 TAHUN.
  Sehingga kini kita tak jemu~jemu mendendangkan dan mendengarkan lagu~lagu nyanyiannya. Hilanglah
  seorang lagenda bintang tenar yang payah dicari ganti
  Marilah kirimkan Al-Fatihah semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya. Aamiiin…….!

 338. arfi naza Says:

  Saudara nasron n sesumpah..yg bergiat dalam bidang seni tu,dan suara mirip arwah a ramlie kalau tak salah adalah anak saudara arwah yg bernama a rozainie razali..dan sekarang dia juga sedang sakit..kalau tak salah dia tinggal di seremban..kesian dia..mungkin lepas ni dia terpaksa stop dulu aktiviti seni dia kerana sakit..boleh wassap sy ditalian 0126679958

 339. SENIMANklasik Says:

  Hari ni 22.6.2015 ISNIN hari ke 5 kita berpuasa ~ Selamat Menjalani Ibadah Puasa 1436H
  arfi naza ~~~ A.Rozaini Razali bukan anak saudara A.Ramlie
  A.Zamri adalah anak saudara A.Ramlie.
  boleh wasap saya 016-6545844 terima kasih !

 340. SENIMANklasik Says:

  A.Ramlie
  P.Ramlee
  L.Ramli
  M.Ramly
  Mosli Ramli………….Semuanya ada talent…tapi saya lebih meminati ar. A.Ramlie.

 341. SENIMANklasik Says:

  Isnin lalu 9.5.2016 genap 15 tahun arwah A.Ramlie kembali menemui penciptanya. AL FATIHAH.

 342. isa Says:

  As-salammulaikum wbt.

  apa khabar semua, diharapkan semuanya sihat dan salam ceria,
  lama sudah tidak saya kunjungi lelaman ini, diharapkan semua peminat irama kenangan 60an masih lagi berminat lagu lagu irama 60an,

 343. isa Says:

  jika ingin menghubungi saya bolehlah e-mail saya
  isahm3444@gmail.com

  012-2620714
  terima kasih.

 344. Isa hj Mohamed. Says:

  Apa khabar semua peminat peminat irama 60an, Masih kah kau ingat A.Ramli, Jefferiden dan lain lain…

 345. Nasron al-Jauhari Says:

  iya inget toh bang…

 346. nazrie Says:

  Apakah tajuk lagu A.Ramlie ini, mohon bantuan Tuan Nasron ye.- Nazrie peminat setia A.Ramlie sejak tahun 1974—hingga sekarang.

  DI KALA SENJA MENJELMA,KU MENANGIS SORANG DIRI …….

 347. Sidik Samion Says:

  Terima kasih Nas 👍


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: